Toader sustine ca CSM il anuntase ca da aviz pozitiv pe noua ordonanta, dar s-a razgandit

Marti, 05 Martie 2019, ora 16:07
8476 citiri
Toader sustine ca CSM il anuntase ca da aviz pozitiv pe noua ordonanta, dar s-a razgandit

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, continua sa ignore solicitarile magistratilor de a abroga in totalitate OUG7 de modificare a Legilor Justitiei. Astfel, Toader a venit marti, dupa sedinta de guvern, cu noi precizari pentru a justifica de ce merge inainte cu acest act normativ, desi se confrunta cu proteste fara precedent in sistemul judiciar.

Marti, Guvernul a adoptat ordonanta prin care aduce modificari contestatei OUG7, in ciuda cererilor magistratilor de abrogare totala si a avizului negativ dat de CSM. Toader sustine, insa, ca el fusese informat ca CSM ar fi vrut sa avizeze pozitiv proiectul.

"Proiectul a fost postat pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei, transmis CSM, dincolo de intrevederea de la Guvern, eu, ca ministru, am avut o intrevedere cu procurorii Sectiei de procurori de la CSM si au spus la momentul respectiv ca le considera utile (modificarile adoptate azi - n.red.), necesare, dar considera ca si alte prevederi ar trebui modificate, eventual abrogate.

Am vorbit si ieri, mi s-a transmis ca la 12:30 va fi sedinta de plen la care n-am putut sa particip fiind aici in cadrul Guvernului, pentru a se da avizul pozitiv, favorabil. La 14:00, inaintea sedintei de guvern, am aflat ca CSM a avut o abordare generala, adica a dat un aviz negativ per total, nu doar pe cele 5 modificari convenite.

Doamna premier a considerat ca e necesar sa puna in aplicare cele convenite de domnia sa si reprezentantii magistraturii si am promovat aceasta OUG. Eu, personal, stiu si v-am spus de atatea ori un lucru cat se poate de firesc, ca orice lege e perfectibila. Consider ca cele 5 modificari reprezinta un pas semnificativ pentru realizarea optiunilor exprimate de catre magistrati", a spus Toader, refuzand, ca de fiecare data, sa raspunda intrebarilor jurnalistilor.

Amintim ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat in unanimitate impotriva proiectului de OUG propus de Tudorel Toader prin care vrea sa schimbe OUG 7/2019, cea care amputeaza Legile Justitiei. Avizul CSM este consultativ, insa pana la asaltul PSD-ALDE impotriva Justitiei era, de obicei, luat in considerare.

"Motivarea este in sensul mentinerii pozitiei consecvente a Consiliului, in acord cu hotararea anterioara a plenului si cu propunerea anterioara a CSM, de a abrogare a tuturor dispozitiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu," este punctul de vedere al CSM.

In ce priveste participantii la negocierile de la Guvern, magistratii au sustinut in numeroase randuri ca ei nu au niciun fel de reprezentativitate, fiind apropiati Puterii.

La Guvern atunci au participat presedintele CSM, AMR, UNJR, Asociatia Procurorilor din Romania, IJ si Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Ziare.com v-a informat ca magistratii au cerut public atat Liei Savonea, sefa CSM, cat si liderilor asociatilor de magistrati care au participat la aceste intalniri: AMR, APR si UNJR, sa spuna pe cine reprezinta si ce au sustinut in fata lui Dancila si Toader.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...
Comentarii