Toader Tudorel la Strasbourg si la Bruxelles

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 08 Februarie 2018, ora 15:46
28587 citiri

Trist. Acesta e cuvantul care mi-a venit in minte atunci cand l-am zarit deunazi pe Tudorel Toader in cladirea Parlamentului European de la Strasbourg. Omul cersea intalniri.

Nu am mai vazut asa ceva in cei aproape noua ani de cand lucrez in PE. Am avut, de atunci incoace, mii de intalniri cu ministri si deputati, cu premieri si presedinti, cu sefi de Parlamente si responsabili ai unor organizatii internationale.

Chiar si atunci cand acestia nu erau invitati sa se adreseze unei comisii sau unei delegatii a PE, ci veneau la mine in birou sau intr-unul din saloanele de protocol ale institutiei, reuniunea era pregatita de ambasada sau de Ministerul de Externe din tara de origine. In asemenea situatii, totul e facut din vreme, orarul e negociat, numarul de persoane prezente si temele sunt precizate dinainte. Iar asta e valabil si pentru demnitari din tarile UE, dar si pentru cei care vin din cele patru zari.

Fiind purtatorul de cuvant al grupului PPE pentru Comisia de Afaceri Externe, am avut interlocutori dintre cei mai feluriti. Niciodata, insa, statutul de demnitar al oaspetelui nu a fost pus in dificultate de o improvizatie protocolara. E si normal sa fie asa.

In fond, cand reprezinti un stat, un guvern, un Parlament sau o organizatie internationala, in joc e demnitatea unei institutii, nu doar demnitatea unei persoane. Aducandu-l pe ministrul roman al Justitiei ca sa cerseasca intalniri pe holuri, Executivul roman si-a batut joc nu doar de o persoana, ci chiar de institutia Guvernului.

Asta s-a intamplat pur si simplu fiindca Viorica Dancila a refuzat sa raspunda invitatiei adresate de PE la dezbaterea despre statul de drept si reformele Justitiei. Nu stim de ce. Eu banuiesc ca frica a tinut-o in casa.

In loc sa o convinga pe fosta lor colega sa revina pentru cateva ore in PE, deputatii PSD si ALDE s-au dat peste cap ca sa schimbe regulile de procedura ale institutiei. In conferinta presedintilor grupurilor politice, in conferinta presedintilor de comisii, in plen, ei au sustinut ca Toader e indreptatit sa vorbeasca. Nu au primit sprijin nici macar de la colegii lor socialisti si liberali.

E simplu de explicat de ce. Toata lumea din PE stie ca in plen vorbesc doar premieri, presedinti, Papa sau secretarul general al Natiunilor Unite. E, iarasi, vorba despre un anumit statut al institutiei. Fara rigoare, il pierzi. Ministrii sunt acceptati in plenul PE doar atunci cand tara din care vin exercita presedintia semestriala a Consiliului UE, iar atunci o fac in numele acestei institutii, nu al Guvernului din care fac parte.

Pana si asta au incercat pesedistii sa incalce, cautand sa-i convinga pe bulgari, care exercita presedintia Consiliului UE acum, sa o abandoneze cat timp vorbeste Toader Tudorel in plen. Oare cata prostie si cat cinism e in decizia PSD-ALDE ca, stiind aceste lucruri, sa creada ca rezolva ceva plimbandu-l pe Tudorel Toader cu mana intinsa pe holurile de la Strasbourg?

Tudorel Toader, ca si oricare alt ministru dintr-un stat-membru, poate vorbi, in schimb, in comisiile parlamentare. Ministrul roman a si fost, acum cateva luni, in comisia LIBE, la Bruxelles, ca sa discute tot despre macelarirea statului de drept.

Cu acea ocazie, el a creat o situatie la fel de jenanta. Reuniunea a fost incheiata mai devreme decat ar fi dorit participantii. Toader vorbise mult, asa ca pentru intrebari a ramas timp putin. De obicei, in asemenea cazuri, interpretii mai stau peste program cateva minute, apoi schimburile de opinie continua in engleza.

Intrucat ministrul a anuntat ca el poate vorbi doar in romana, reuniunea a fost intrerupta brusc, iar multi dintre deputati au plecat dezamagiti. Venisera sa afle ce se petrece in Romania, de ce sute de mii de oameni iesisera in strada, si au dat peste un ministru care citea un text intr-o limba de lemn greu de urmarit si care nu putea intelege si vorbi decat in limba materna.

Imaginea tarii e facuta din detalii. Un student destept, un inginer priceput sau un cineast de geniu o inalta cu un milimetru, dar un ministru neghiob o coboara cu un kilometru.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...
Comentarii
Constant
rank 5
Doresc disparitia PSD
rank 5
Tudore-Mana-ntinsa ! Vai De El ! Cersetorul in frac de ministru. !