Triumful tractoristului Dragnea si capitularea expertului Toader

Joi, 24 August 2017, ora 17:06
4851 citiri
Triumful tractoristului Dragnea si capitularea expertului Toader

Mult timp i-a trebuit profesorului universitar Tudorel Toader sa chibzuiasca daca este mai corect sa apere independenta Justitiei si statul de drept sau este mai sanatos sa le lase pe amandoua la cheremul partidului, pentru ca, peste capul justitiei independente sau chiar al dreptului insusi, sa hotarasca asupra celor bune si celor rele inginerii Dragnea si Tariceanu, raspopiti intre timp si facuti politicieni.

Atentie, politicieni, dar nu juristi.

A cantarit mult profesorul Toader, a judecat din primavara pana-n toamna, a chibzuit cum e mai bine si cum e mai rau, iar pana la urma a taiat nodul gordian si a hotarat implacabil: capul ce se pleaca sabia nu-l taie.

Ca urmare, a aplecat capul umil si atent, ca nu cumva sa-l atinga vreo sabie.

Asta este esenta faptelor, restul e poveste. In opinia mea, dl Toader, cel respectat de telespectatori pentru tinuta neclintita pe care o arbora, a dat de pamant cu proverbialul sau profesionalism, a abdicat de la demnitate si a luat pana la urma pozitie de drepti in fata partidului al carui membru nici macar nu este.

Simt cum, stand lejer in fotoliu si rontaind popcorn acasa la el, dupa modelul Ponta, dl Dragnea zambeste pe sub mustata, parafrazandu-si fostul sef al PD, din vremurile cand era membru al acelui partid si dusman neimpacat al PSD: i-am ciuruit!

Are toate motivele sa fie satisfacut.

Daca, pana recent, domnului Dragnea ii cam tremurau pantalonii cand isi amintea de condamnarea cu suspendare care ii pune stop la intrarea in Guvern, de procesul cu abuz in serviciu unde s-a bagat ca musca-n lapte langa fosta sotie, de banuitele matrapazlacuri braziliene, de presupusele smercherlacuri intitulate TelDrum sau de prezumtivele sforarii porcine ale beizadelei - eu le-as intitula TelPorc - iata ca atat pantalonii, cat si detinatorul lor pot respira deodata usurati.

In sfarsit, dl Tudorel Toader a trecut peste orice reticente care il chinuiau, dovedind ca ii e mai aproape camasa decat haina, dar nimic nu-i mai aproape decat Dragnea. De acum incolo, el va apara statul de drept cam ca de ochii soacrei, pentru ca atata timp cat interesul poarta fesul, painea si cutitul sunt in mainile partidului, iar partidul insusi in mana liderului sau.

Ca urmare, presedintele este exclus din procesul de numire a procurorilor cu functii de conducere de la DNA, DIICOT si PG. Numirile le va face CSM, format din 19 membri, selectati, bineinteles, politic.

Inspectia Judiciara, care ii cerceteaza disciplinar pe judecatori si procurori, trece la Ministerul Justitiei, respectiv la dl. Toader, dependent de dl Tudose, dependent si el de Dragnea si Tariceanu. Halal independenta!

O noua structura creata la Parchet ii va cerceta numai pe margistrati, de buna seama numita tot politic. Alocutiunea dlui Toader nu face aceasta precizare, dar n-as crede ca PSD ar pierde o asemenea ocazie, cu care sa-i aiba la mana pe magistrati.

Am ascultat cu atentie alocutiunea ministrului Justitiei si am admirat stilul concis in care se exprima vorbind liber. Dar niciodata n-o sa pricep de ce a trebuit sa vorbeasca liber un jurist atunci cand isi prezinta un proiect de lege, care ar fi fost normal sa fie mai intai difuzat pe site, ca sa-l cunoasca toata lumea, si apoi prezentat la TV, ca sa poata fi comentat.

In loc de asa ceva, dl. ministru a pus pe masa zece exemplare de prezentare a respectivului proiect, dupa ce si-a terminat expunerea, ca si cum ar zice: luati-le daca va intereseaza.

Sigur ca ne intereseaza, dar stilul in care juristul a narat proiectul de lege lasand presa sa vada prezentarile scrise abia dupa ce conferinta de presa s-a incheiat ma face banuitor. Daca un om meticulos si pedant, cum este dl ministru Toader, a simtit nevoia sa nareze ceea ce scrisese lapidar, atunci in opinia mea, acolo s-ar putea ascunde multe altele, care nu au fost spuse.

N-as face asemenea afirmatii daca nu mi-as aminti de estimarea pe care tot dl ministru Toader o facuse asta primavara despre DNA in general si despre dna Laura Codruta Kovesi in special. In cele narate, reprosa institutiei mai multe, dar tragea concluzia ca o eventuala inlocuire din functie la varf nu este oportuna.

Numai ca un al doilea paragraf, necitat deloc, vorbea despre posibilitatea inlocuirii in viitor, posibilitate necitata in varianta narata care insa la acea data n-ar fi dat deloc bine in public.

In opinia mea, nu este exclus ca si astazi sa descoperim destule paragrafe care nu dau bine in public, dar care dau foarte bine la PSD, la liderul acestuia, la clientii partidului, la prietenii clientilor si la clientii prietenilor.

Din public, toti ochii sunt atintiti spre ei. Prevad dezbateri furtunoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect legi Justitie stat de drept, #Tudorel Toader proiect legi Justitie , #ministrul Justitiei