Tudorel Toader a publicat raportul de activitate in cazul revocarii lui Augustin Lazar

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 19:31
4109 citiri
Tudorel Toader a publicat raportul de activitate in cazul revocarii lui Augustin Lazar
Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul ministerului Raportul privind activitatea manageriala a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar. Acest act sta la baza cererii de revocare a magistratului din functia de conducere.

Raportul are 63 de pagini, este structurat pe cinci capitole si are 20 de "capete de acuzare" la adresa lui Augustin Lazar.

Motivele lui Tudorel Toader

Ziare.com va prezinta punctual care sunt cele 20 de motive ale cererii de revocare. Tudorel Toader si-a fundamnetat fiecare motiv prin trimitere la decizii CCR, legi sau jurisprudenta, sau la declaratiile procurorului general.

1. Probleme grave de comportament, comunicare publica, lipsa asumarii responsabilitatii: plasarea deasupra legii prin afirmarea si sustinerea publica a lipsei temeiului legal pentru evaluarea procurorului sef DNA; avansarea in comunicarea publica a ideii unui conflict intre ministrul justitiei si procurori, de natura sa ingreuneze/impiedice evaluarea procurorului sef DNA (si implicit propria sa evaluare).

2. Probleme de legalitate a numirii in functia de procuror general a domnului Augutin Lazar.

3. Probleme grave de management: caracterul imputabil al tuturor faptelor retinute in sarcina procurorului sef DNA, in raport de care procurorul general al Romaniei n-a luat nicio masura.

4. Lipsa organizarii eficiente si a asumarii responsabilitatii: ignorarea situatiilor de criza; incercarea de minimizare a deficientilor printr-un discurs public care a incercat acreditarea unei alte situatii decat cea reala; lipsa oricaror masuri manageriale pentru rezolvarea acestor situatii si plasarea oricaror incercari de a atrage atentia asupra problemelor din sistem in sfera politicului si a agresiunii din partea altor institutii/autoritati publice.

5. Problema modificarii raportului Inspectiei Judiciare referitor la controlul managerial la nivelul DNA. Exces de putere constatat de instanta de judecata.

6. Probleme grave in sfera comunicarii publice: discurs eminamente politic, cu acuzatii fara precedent la adresa autoritatilor statului, deopotriva din sfera autoritatilor legislative si executive; false probleme create chiar de procurorul general si apoi combatute cu vehementa; atitudine conflictuala.

7. Comportamente si probleme grave de comunicare publica: practicarea si incurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constitutionale si legale, mesaje publice cu incalcarea obligatiilor de rezerva impuse magistratilor.

8. Abdicarea de la garantii constitutionale precum respectarea prezumtiei de nevinovatie si a demnitatii umane.

9. Contestarea deciziilor Curtii Constitutionale, in sensul incurajarii nerespectarii lor de catre procurori.

10. Neindeplinirea obiectivelor asumate de domnul Augustin Lazar prin Proiectul de management care a stat la baza numirii in functie. Utilizarea pe scara larga a delegarilor in functii de conducere.

11. Neindeplinirea obiectivelor asumate de domnul Augustin Lazar prin Proiectul de management care a stat la baza numirii sale in fucntie. Scaderea operativitatii in activitatea Ministerului Public.

12. Neindeplinirea obligatiilor legale in privinta realizarii politici penale.

13. Critici cu orice pret si in orice imprejurari ale autoritatii legiuitoare. Contestarea legilor de modificare a legilor jutsitiei, ulterior controlului de constitutionalitate a priori exercitat de Curtea Constitutionala.

14. Critica hotararilor judecatoresti si a judecatorilor. Domnul Augustin Lazar critica vehement Parlamentul, Guvernul, precum si indirect Curtea Constitutionala. Domnia sa critica si judecatorii, pentru ca este nemultumit de solutiile pe care acestia le pronunta.

15. "Dubla masura", tergiversarea procedurilor legale.

16. Desfasurarea anchetei avand ca obiect modalitatea de interventie a jandarmilor in timpul protestelor care au avut loc in data de 10 august 2018.

17. Acreditarea unui alt statut constitutional al Ministerului Public si al procurorilor.

18. Incalcarea legii prin semnarea unor Protocoale prin care se interfereaza atat in activitatea Parlamentului cat si instantei de judecata; crearea premiselor unei justitii "secrete" incompatibile cu dreptul la un proces echitabil si princiliile statului de drept.

19. Ascunderea adevarului legat de Protocoale in mesajele publice, incercarea de a deturna atentia publica de la subeictul Protocoalelor prin acreditarea aceleasi idei de conflict cu alte autoritati publice, rescpetiv cu ministrul justitiei.

20. Comunicarea publica nesincera cu privire la acte de importanta covarsitoare pentru modul in care la nivelul Ministerului Public sunt respectate drepturile fundamnetale. Comportament care incalca deontologia profesionala.

Concluzia ministrului

"Toate elementele prezentate, de la nelegalitatea numirii in functia de procuror general, opozitia la evaluare, comportamentele si mesajele publice, pana la "razboiul" impotriva tuturor, sustin esecul managerial al procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, care a indepartat activitatea Ministerului Public de la rolul sau constitutional si legal prin acte discretionare si interpretari personale ale Constitutiei si legii.

Nu se mai poate sustine in aceste conditii ocuparea de catre aceasta a unei fucntii de conducere in cadrul Ministerului Public. Acceptarea in continuare a ocuparii pozitiei de procuror general de catre domnul Augustin Lazar inseamna acceptarea de catre autoritatile publice, deopotriva a faptului ca Parlamentul este compus din infractori, ca procurorii infaptuiesc legea, ca justitia este deasupra legii si Constitutiei, ca toate autoritatile publice nu fac decat sa hartuiasca procurorii, ca legile nu sunt bune, ca procurorii au dreptul sa faca orice cate vreme oricum legle nu sunt bune. Or, statutul procurorului este clar definit prin lege, dupa cum este si cel al judecatorului, cele doua magistraturi nu se confunda si nu au acelasi regim juridc constitutional si legal. In plus, potrivit Constitutiei Romaniei, NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE (majuscule din raport-n.red.) "

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Tudorel Toader Augustin Lazar, #Augustin Lazar revocare, #Tudorel Toader revocare , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Menumorut
Menumorut
rank 5
REFERENDUM !