Tudorel Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA care vizeaza magistrati: Este nefiresc, este cat se poate de grav

Miercuri, 01 August 2018, ora 22:27
5834 citiri
Tudorel Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA care vizeaza magistrati: Este nefiresc, este cat se poate de grav
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri seara, ca este "cat se poate de grav" faptul ca exista trei sute de dosare in lucru la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) care vizeaza magistrati, mai ales ca fiecare dosar poate avea mai multi faptuitori.

Toader a sustinut ca abia dupa infiintarea Sectiei speciale pentru magistrati se va afla exact numarul celor vizati, dar si structura lor - cati procurori, cati judecatori si de unde provin acestia.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri seara, la Antena 3, referindu-se la cele trei sute de dosare ale DNA care vizeaza magistrati ca trebuie cunoscuta realitatea.

"Daca sunt 300 de dosare pot fi mai multi magistrati la care sa se refere, pentru ca un dosar poate sa se refere la 2-3-4 faptuitori. Noi trebuie sa cunoastem realitatea de la care trebuie sa pornim sa indreptam lucrurile", a spus Tudorel Toader.

Acesta a precizat ca "nu este in regula" aceasta situatie si trebuie vazut care este structura magistratilor vizati.

"Sigur ca este nefiresc, este foarte mult - trei sute de magistrati sau mai mult. Dar stiti care este curiozitatea mea: sa vedem structura magistratilor la care se refera. Cati judecatori, cati procurori. Banuiesc ca mai multi judecatori. Dupa aceea, sa vedem dintre judecatori, structura lor la care se refera. Banuiesc ca este vorba de judecatori de sectii penale", a mai spus Toader.

Ministrul Justitiei a afirmat ca situatia va fi cunoscuta dupa infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si preluarea dosarelor de la DNA.

"Dupa ce sectia de la Ministerul Public va fi operationala, dupa ce va incepe sa functioneze, dupa ce cele trei sute de dosare vor fi transferate la sectia speciala, vom afla cati faptuitori sunt. (...) Cred ca va veni cat de curand momentul transferului dosarelor si evaluarii faptelor si magistratilor la care se refera. Daca este sa ma exprim astazi, este cat se poate de grav asa ceva", a spus Toader.

Acesta a reiterat ideea ca din cauza acestor dosare, multi actori din sistem s-au opus infiintarii sectiei speciale.

"De aici rezistenta pe care multi au facut-o fata de infiintarea acestei sectii speciale, ca acest instrument sa nu treaca de la DNA la Ministerul Public, sa ramana in curtea si la dispozitia managementului DNA. Eu am spus de multe ori: prin transferul sectiei de la DNA la MP nu se schimba nimic, pentru ca faptele vor fi anchetate in continuare tot dupa prevederile Codului penal", a mai spus ministrul Tudorel Toader.

De asemenea, el a reiterat ideea potrivit careia sectia speciala va garanta independenta magistratilor.

Procurorul-sef adjunct al DNA Marius Iacob a precizat in proiectul de management depus la Ministerul Justitiei ca la DNA sunt inregistrate aproximativ 300 de dosare in care sunt cercetati magistrati, dosare care ar trebui inaintate noii sectii care ar urma sa fie infiintata in Parchetul General, conform modificarilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

#ministrul justitiei dosare 300 magistrati , #ministrul Justitiei