Tudorel Toader, despre ordonanta care blocheaza DNA: Legea e lege si trebuie respectata de toata lumea

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:16
7933 citiri
Tudorel Toader, despre ordonanta care blocheaza DNA: Legea e lege si trebuie respectata de toata lumea
Foto: Arhiva Digi24 TV

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a prezentat, miercuri, pe neasteptate, la sedinta Sectiei de procurori a CSM la care s-a discutat despre ordonanta de urgenta care afecteaza direct, incepand de joi, activitatea DNA, DIICOT si a Parchetului General.

La intrarea in cladire, Tudorel Toader le-a spus jurnalistilor ca este dreptul lui sa vina la CSM, informeaza News.ro. Conform legii, ministrul Justitiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unor surse, Tudorel Toader a participat la sedinta sectiei de procurori si le-ar fi sugerat membrilor acesteia cum sa interpreteze controversata ordonanta de urgenta adoptata luni de Guvernul Dancila si care va intra joi in vigoare. Unul dintre articolele actului normativ prevede ca procurorii care activeaza in DNA trebuie sa aiba 10 ani vechime, pana acum cerinta fiind de 8 ani. Conform datelor statistice, aproape o treime dintre procurorii de la DNA si DIICOT si-ar putea face bagajele ca sa plece acasa.

Tudorel Toader a parasit sediul CSM in jurul orei 13:15, spunandu-le jurnalistilor ca membrii Sectiei de procurori a CSM "sunt oameni cu experienta, care stiu sa interpreteze" corect legile.

"N-am venit sa ii lamuresc eu, am avut o discutie foarte buna", a subliniat ministrul Justitiei, in ciuda informatiilor contrare obtinute de jurnalisti pe surse.

Intrebat direct ce procurori daca pleaca din functii incepand de joi, Tudorel Toader a evitat sa dea un raspuns clar.

"Legea este lege si trebuie respectata de toata lumea. Stiti deosebirile intre o lege civila si o lege penala. In momentul asta, cand vorbim, avem in sistemul judiciar aproximativ 2.700 de procurori in schema, 2.500 efectiv.

Stim ca procurorii putem sa ii impartim in 4 mari categorii. Unii detasati din Ministerul Public la alte autoritati, putini, cam 23, si care urmeaza regimul legal al detasarilor. A doua categorie - procurorii care sunt delegati in MP de la o unitate la alta si respecta regimul delegarilor.

O alta, cea mai numeroasa probabil, cei care sunt numiti pe baza de concurs si o alta - cei numiti pe baza de interviu, cu deosebirile respective. Vreau sa transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident in conditiile legii", a declarat Tudorel Toader.

Intrebat insistent de jurnalisti cum trebuie interpretata ordonanta de urgenta in privinta procurorilor deja numiti in functii, Tudorel Toader a continuat sa raspunda evaziv.

"Luati articol cu articol si vedeti. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege poate de multe ori sa ridice standardele de exercitare a unei profesii. Am incredere ca Sectia de procurori va da interpretarea corecta catre sistem", a spus ministrul Justitiei.

De la CSM, Tudorel Toader a plecat la Parlament, fiind vazut de jurnalisti intrand in biroul lui Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, care tocmai sustinea declaratii de presa pe hol. Intrebat de jurnalisti ce face ministrul Justitiei in biroul sau, Dragnea a mimat ca e luat prin surprindere, raspunzand cu o intrebare retorica: "De ce a venit?".

Chestionat daca ordonanta de urgenta pe Legile Justitiei este una dintre teme, liderul PSD a raspuns: "Il intreb".

La iesirea din biroul lui Dragnea, Tudorel Toader a fost din nou asaltat de jurnalisti, raspunzand la fel de evaziv.

Ministrul Justitiei a refuzat sa spuna daca a discutat cu Liviu Dragnea in acest weekend, inainte de adoptarea ordonantei.

"Pe baza acestei forme am avut mai multe discutii in zile diferite. Duminica am fost la Iasi si am ajuns in Bucuresti seara, chiar la o ora tarzie. Am venit de la Iasi, am venit cu masina, am ajuns la o ora tarzie", a spus el.

Intrebat inca o data cum se aplica art. 7 din ordonanta referitor la procurori, Tudorel Toader a raspuns: "N-ati citit ordonanta?".

"Sunt interpretari diferite, ca la orice act normativ, dar nu sunt eu detinatorul adevarului absolut. Aveti incredere in interpretarea Sectiei de procurori. (...) Art 7 face parte integranta din ansamblul reglementarii (...) Nu sunt legiuitor eu. Cititi legea 24 pe 2000 privind tehnica legislativa si vedeti ca art 7 se integreaza", a sustinut, printre altele, Tudorel Toader.

La scurt timp, Sectia pentru procurori a CSM a transmis un comunicat de presa in care a anuntat ca recomanda ca interpretarea data ordonantei de urgenta sa fie aceea ca procurorii raman pe functii, prevederile urmand sa se aplice pentru viitor.

Ordonanta de urgenta care modifica Legile Justitiei, recent adoptate de Parlament si promulgate de presedinte, a fost initiata de Tudorel Toader si adoptata in sedinta de luni a Guvernului Dancila, fara un aviz din partea CSM. De altfel, textul ordonantei de urgenta nu a fost dat publicitatii decat pe surse si nu a aparut oficial decat la 30 de ore de la adoptare.

In timp ce politicienii din PSD si-au exprimat satisfactia cu privire la prevederile OUG, specialistii in drept au criticat-o, avertizand ca ea afecteaza activitatea DNA si ingreuneaza lupta impotriva marii coruptii in Romania.

USR si PNL au decis sa sesizeze Avocatul Poporului si Comisia de la Venetia.

Citeste mai multe despre:

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#ordonanta Toader DNA procurori , #ministrul Justitiei
  1. Legea pe care puțini o cunosc, iar nerespectarea ei aduce amenzi de zeci de mii de euro, în România. Topul celor sancționați, publicat oficial
  2. Putin l-a păcălit pe Trump: Dezvăluiri privind cele trei erori grave ale președintelui SUA
  3. Europa e gata să lovească Rusia: Chiar și fără Trump, are propriile arme contra lui Putin
  4. Nouă descoperire despre Armagedon, Apocalipsa finală: Arheologii confirmă scrierile din Biblie VIDEO
  5. Vine ziua fatidică de 2 aprilie pentru Putin: Trump a pus Rusia pe lista neagră și îi aplică o lovitură puternică
  6. Rusia acuză România că "felierea" țării s-a discutat la București. "Make Moscovia Small Again" VIDEO
  7. Rusia a anunțat obiectivele pe care nu le va ataca în Ucraina în timpul armistițiului. Ce se întâmplă dacă una din părți încalcă înțelegerea
  8. Palestinienii n-au mai suportat. Demonstrație uriașă împotriva grupării teroriste Hamas. "Vocile noastre trebuie să ajungă la toți spionii care ne-au vândut sângele" VIDEO
  9. Două mitinguri separate într-o singură zi. Unul ilegal în cinstea lui Călin Georgescu, altul autorizat în care se vor cere alegeri prezidențiale corecte
  10. Drepturile de pescuit pun pe pauză acordul de apărare între Regatul Unit și Uniunea Europeană