Tudorel Toader, despre viitorul sef DNA: Avizul CSM nu poate bloca procedura, presedintele va decide

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 11:28
4599 citiri
Tudorel Toader, despre viitorul sef DNA: Avizul CSM nu poate bloca procedura, presedintele va decide
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, ca dupa ce va primi avizul consultativ al CSM in cazul Adinei Florea, pe care a propus-o procuror sef la DNA, va trimite toate documentele prevazute de lege presedintelui Klaus Iohannis, care "va putea sa decida in cunostinta de cauza".

Ministrul a tinut sa sublinieze apasat ca avizul CSM nu poate bloca procedura si a recunoscut indirect ca presedintele Iohannis are dreptul sa refuze numirea Adinei Florea.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Tudorel Toader a fost intrebat de jurnalisti cum a ales-o pe Adina Florea si ce urmeaza.

In ceea ce priveste alegerea facuta, ministrul a afirmat ca au fost 6 candidati, el a prezidat comisia din care au facut parte cei 4 secretari de stat, iar pe 27 septembrie Sectia pentru procurori a CSM va analiza candidatura respectiva si va da avizul prevazut in lege.

"Avizul consultativ, spune si denumirea lui, este consultativ. Sigur ca nu poate bloca procedura (...) E un corp de experti, procurorii din CSM, care prin avizul dat ajuta decidentul (...) Avizul consultativ nu blocheaza procedura, il consiliaza pe decident", a subliniat de doua ori ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a adaugat ca propunerea "va ajunge la presedinte, presedintele va vedea dosarul, programul managerial, raportul meu, avizul CSM (pozitiv sau negativ) si va putea sa decida in cunostinta de cauza".

De altfel, Tudorel Toader a admis deja public ca pentru el avizul CSM reprezinta o simpla formalitate, el fiind hotarat de pe acum sa mearga mai departe cu Adina Florea.

"Astept momentul cand va fi audiata, voi fi prezent si sustin candidatura dansei, astept decizia si avizul. Personal, cred cu toata convingerea de astazi ca avizul va fi unul negativ, dar eu imediat ce-l primesc trimit la presedinte candidatura doamnei procuror", a anuntat Toader, marti seara, la Antena3.

Alin. 1 art. 54 din Legea nr. 303/2004, privind statutul magistratilor, prevede ca numirea sefului DNA este facuta de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. In varianta actuala, legea prevede ca presedintele are dreptul sa refuze mai multe propuneri ale ministrului Justitiei, insa legea a fost modificata de Parlament, care a decis sa presedintele poate refuza o singura propunere.

Noua lege este insa pe masa Curtii Constitutionale, care o va lua in discutie marti, 18 septembrie.

In prezent, DNA este condus de Anca Jurma, care a fost numita procuror sef interimar pentru o perioada de 6 luni in data de 9 iulie, dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi. Si in acel caz Tudorel Toader a sustinut initial ca presedintele Iohannis are dreptul de a decide daca tine cont sau nu de propunerea de revocare, insa ulterior s-a razgandit.

"Prezentul raport, insotit de propunerea de revocare a procurorului sef, va fi transmis catre Sectia de procurori a CSM, precum si catre presedintele Romaniei pentru a analiza si pentru a DECIDE, in acord cu competentele constitutionale pe care fiecare le are", declara Tudorel Toader intr-o conferinta de presa la care a anuntat declansarea procedurii de revocare.

Ulterior, Tudorel Toader s-a adresat Curtii Constitutionale, care l-a obligat pe presedintele Iohannis sa faca ce a dorit ministrul Justitiei, adica sa o revoce pe fosta sefa a DNA.

Citește și:
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...