Tudorel Toader ia in calcul sa dea in judecata CSM, dupa ce a fost gasit vinovat de incalcarea independentei justitiei

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 18:41
17761 citiri
Tudorel Toader ia in calcul sa dea in judecata CSM, dupa ce a fost gasit vinovat de incalcarea independentei justitiei
Foto: captura video Privesc.eu

Ministrul Justitiei Tudorel Toader anunta pe Facebook ca "ia in calcul" sa se adreseze instantei de contencios administrativ dupa ce colegii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis marti, cu majoritate de voturi, ca el a incalcat independenta Justitiei prin declaratiile date despre dosarul Belina.

Intentia ministrului de a da in judecata CSM este o premiera in politica romaneasca. Ministrul Justitiei este membru de drept al CSM.

Toader da 3 motive care, spune el, il indreptatesc sa dea in judecata CSM. Unul dintre ele "votul fragil", sustinand ca diferenta de 2 voturi nu ar fi suficienta ca institutia sa-si asume decizia ca el a incalcat independenta Justitiei.

" 1. Identitatea de continut dintre declaratia data si considerente ale deciziei CCR;

2. Raportul inspectiei judiciare, prin care se considera ca nu a fost incalcata independenta justitiei;

3. Votul fragil, de 9 la 7, prin care CSM a hotarat ca a fost incalcata independenta sistemului judiciar".

La finalul scurtei postari, ministrul Justitiei face anuntul: "Iau in considerare posibilitatea sesizarii instantei de contencios administrativ, pentru verificarea legalitatii respectivei hotarari! ".

La finalul lunii septembrie, DNA a sesizat CSM, cerand apararea independentei, dupa ce ministrul Toader a criticat anchetarea circumstantelor in care a fost adoptata Hotararea de Guvern invocata in dosarul Belina in care este urmarita penal, printre altii, Sevil Shhaideh.

"Procurorul nu poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele, imprejurarile sau legalitatea adoptarii unei hotarari de guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infractiune prevazuta in Codul penal sau in Legile speciale. Nu exista nici o infractiune constand in adoptarea unei hotarari de guvern cu nerespectarea normelor de tehnica legislativa. Eventuala nelegalitate a unei hotarari de guvern se verifica de catre instanta de contencios administrativ". - aceasta e declaratia ministrului de la finalul lunii septembrie, pentru care a facut sesizare la CSM sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Ulterior, Curtea Constitutionala a decis ca DNA nu a incalcat Constitutia in acest caz, respingand sesizarea facuta de Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului.

Marti, plenul CSM a admis cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de sefa DNA, concluzia fiind ca ministrul Tudorel Toader a incalcat, prin declaratiile respective, independenta Justitiei.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat admiterea cererii de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie. (9 voturi admitere, 7 voturi respingere) ", anunta CSM.

"CSM - o hotarare emotionala!", a reactionat imediat Tudorel Toader pe Facebook, reluand declaratia data de el cu privire la dosarul Belina si decizia Curtii Constitutionale.

Citeste mai multe despre: CSM anunta oficial: Ministrul Justitiei a incalcat independenta Justitiei

#Tudorel Toader judecata CSM, #Tudorel Toader incalcat independenta justitiei , #ministrul Justitiei