Ministrul Justitiei ia in considerare sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru ca procurorul general nu a dat Parlamentului dosarul alegerilor

Miercuri, 16 August 2017, ora 10:07
3375 citiri
Ministrul Justitiei ia in considerare sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru ca procurorul general nu a dat Parlamentului dosarul alegerilor

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat, miercuri, ca va discuta cu procurorul general Augustin Lazar despre faptul ca s-a adresat CSM pentru a afla daca trebuie sau nu sa transmita documente comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009, iar in functie de raspunsurile pe care le va primi, va sesiza Inspectia Judiciara.

"Am convingerea ca procurul general isi cunoaste atributiile de serviciu. Am convingerea ca isi cunoaste modul de exercitare a respectivelor atributiuni si nu cred ca este cazul sa intrebe CSM daca trebuie sau nu trebuie sa dea respectivele documente la Parlament.

Acesta este motivul pentru care, in ordine, am intalnire cu liderii de sindicat de la penitenciare, dupa care voi vorbi cu dansul, voi vedea ce raspunsuri furnizeaza si apoi voi sesiza Inspectia Judiciara", a precizat ministrul Justitiei, adaugand ca va discuta cu acesta daca il va gasi.

El a spus ca Inspectia Judiciara va analiza conduita pozitiva sau negativa a procurorului general in ceea ce priveste retinerea de a trimite documente comisiei de ancheta.

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazar dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitand CSM sa precizeze daca poate fi transmisa comisiei o copie si sa analizeze posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale privind un posibil conflict juridic intre Parlament si autoritatea judecatoreasca.

In 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazar ca nu este de competenta CSM sa stabileasca daca pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 documentele solicitate de comisie si pe care Ministerul Public a refuzat sa le transmita. De asemenea, CSM a stabilit ca in acest caz nu se impune sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Parchetul ICCJ a anuntat ca a luat act de aceasta decizie, precizand ca "solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflata in faza de analiza si de clarificare a unor probleme de drept - are in vedere o cauza in care s-a pronuntat o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale".

In 10 august, presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, Oana Florea, a declarat ca membrii comisiei ii vor transmite o noua solicitare procurorului general, Augustin Lazar, in care ii cer dosarul clasat privind scrutinul, urmand sa ii ceara si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa-si exercite atributiile si sa verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazar.

O zi mai tarziu, Comisia de ancheta privind prezidentialele din 2009 a trimis Ministerului Justitiei o scrisoare in cere ii cere lui Tudorel Toader sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazar, fata de lucrarile comisiei si sa faca o evaluare a modului in care el si-a indeplinit atributiile.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: NEWS.RO