Tudorel Toader nu a suflat o vorba despre criticile dure ale Comisiei Europene: E pozitiv, la anul scapam de MCV

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 12:18
3348 citiri
Tudorel Toader nu a suflat o vorba despre criticile dure ale Comisiei Europene: E pozitiv, la anul scapam de MCV

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat intr-o lumina favorabila raportul elaborat de expertii europeni in cadrul MCV si dat publicitatii miercuri, provocand uimire printre jurnalistii prezenti la declaratia de presa.

"In urma cu putin timp a fost publicat raportul Comisiei. Concluzia este aceea ca Romania isi poate indeplini obiectivul ridicarii MCV-ului in actualul mandat al Comisiei, ceea ce inseamna pe parcursul anului 2018. (...) A fost publicat un comunicat de presa, parte din declaratia de presa a lui Frans Timmermans si raportul in integralitatea sa. Am prezentat concluzia raportului, care este pozitiva", a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

In acel moment, un reporter prezent in sala nu si-a putut stapani uimirea si i-a transmis, ironic, ministrului ca nu au "citit acelasi raport", aluzie la criticile dure din document.

Pe parcursul declaratiei sale, ministrul Justitiei a abordat doar aspectele pozitive ale raportului MCV, dand asigurari ca totul este sub control, evolutia este una pozitiva, iar Romania isi va indeplini obiectivul sa scape de acest mecanism anul viitor, pana la preluarea presedintiei Consiliului UE.

Citeste principalele declaratii ale ministrului in format Live Text: "Raport dur MCV pentru Romania: Guvernul sa evite regresul! Cum interpreteaza Tudorel Toader: E pozitiv!"

Documentul contine insa si critici dure la adresa autoritatilor de la Bucuresti, Comisia Europeana apreciind ca reformele au stagnat in 2017 si, mai rau, "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare".

"Romania a realizat progrese in privinta unora dintre aceste recomandari. Este vorba, in special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT), care a fost pusa in aplicare in mod satisfacator. Comisia constata, de asemenea, ca s-au inregistrat progrese si in privinta altor recomandari, sub rezerva aplicarii lor in practica.

In acelasi timp, Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare", se arata in raport.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...