Tudorel Toader, nu te face de ras! Alegerea ministrului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Februarie 2018, ora 07:21
18428 citiri
Tudorel Toader, nu te face de ras! Alegerea ministrului

Anuntul de astazi al lui Tudorel Toader in privinta conducerii DNA este asteptat mai ceva ca seara Oscar-urilor. Ce Oscar? Este asteptat cu infrigurarea zilei prezidentialelor. Desi efectul poate fi unul exclusiv de imagine, niciunul practic concret, din punct de vedere juridic, chiar daca dl Toader va propune revocarea.

Pentru ca, in aceasta ipoteza, propunerea va pleca spre CSM, pentru un aviz consultativ, cel mai probabil negativ, si apoi spre Cotroceni, unde presedintele, indiferent de avizul CSM, are dreptul sa o refuze.

In recenta conferinta de presa, dl Iohannis a spus ca nu respinge de plano ideea revocarii, dar asteapta ca o eventuala propunere a ministrului Justitiei sa fie foarte solid argumentata.

Cum poate dl Toader sa o argumenteze? Daca discutam pe litera legii si pe procedura, loc de surprize nu prea este. Singura chestiune certa pe care o are la-ndemana este rezultatul controlului de fond realizat anul trecut la DNA, chiar la cererea dlui Toader.

Care este rezultatul acelui control? Cel stabilit de CSM dupa ce a judecat speta cu raportul Inspectiei Judiciare pe masa, a audiat inspectorii, care se paruiau intre ei, si conducerea DNA. Ce a stabilit CSM? Ca activitatea DNA a fost eficienta, managementul bun si se impun niste corectii a caror indeplinire ar trebui verificata dupa 6 luni.

Eu nu vad cum profesorul si fostul judecator constitutional Tudorel Toader, membru al Comisiei de la Venetia, si-ar permite sa treaca peste concluziile CSM si sa sfideze organismul care prin lege este indrituit sa stabileasca adevarul profesional in sistemul judiciar.

Daca o va face, nu vad cum ar putea sa primeasca un aviz pozitiv al CSM, iar presedintele deja a anuntat ca asteapta ca dl Toader sa argumenteze o eventuala solicitare cu elemente noi pentru ca cele deja publice nu justifica revocarea.

Mi-e greu sa vad ce ar putea fi nou cat timp raportul DNA pe anul trecut nu este inca finalizat, deci nu poate fi invocat. De altfel, dl Toader a si renuntat sa mai prezinte, dupa cum anuntase, in Parlament raportul despre activitatea parchetelor, pentru ca, potrivit legii, acest raport este doar o sinteza a bilanturilor pezentate de cele trei parchete. Si ele nu au fost inca prezentate, deci dl Toader nu are ce sintetiza.

Chestiunea DNA Ploiesti este in curs de cercetare si, pana cand CSM nu va lua o decizie pe raportul pe care il va intocmi Inspectia Judiciara in acest caz, ea nu este decat alegatia unor inculpati si condamnati, sustinuti de televiziunile lor.

Ministrul Justitiei, profesor de drept, fost judecator constitutional, membru al Comisiei de la Venetia, este primul care trebuie sa respecte prezumtia de nevinovatie inclusiv a unor procurori DNA, oricat de antipatici ar putea sa-i fie. Si pana cand CSM nu va spune ca ei sunt vinovati, beneficiaza de aceasta prezumtie.

Chiar presedintele institutiei a cerut ca, pana la verdictul CSM, sa nu fie luata nicio decizie in acest caz.

La fel si cu chestiunea neprezentarii in fata comisiei de ancheta a alegerilor din 2009. Este o cercetare disciplinara in curs, rezultatul ei va ajunge la CSM care va lua o decizie. Pana atunci, dl Toader trebuie sa respecte ce invoca inculpatii din jurul sau mai mult, adica prezumtia de nevinovatie.

Si daca nu o va face, cu atat mai mult i-ar usura lui Klaus Iohannis misiunea respingerii propunerii de revocare pe care, intr-un fel, deja a anuntat-o.

Sigur ca teoretic presedintele se poate razgandi, dar, mai ales dupa conferinta de presa soc a dnei Kovesi, care i-a adus o mare sustinere publica, revocarea sefei DNA pentru ca asa vor niste inculpati si condamnati si pentru ca in locul ei sa fie numit omul ales de Liviu Dragnea ar insemna sfarsitul mandatului lui Klaus Iohannis, in plan intern si extern. Deja desemnarea fara obiectii a dnei Dancila l-a costat scump.

Dar, desigur, dl Toader nu este obligat sa invoce o decizie CSM, cat timp art. 54 al 4 din Legea 303/2004 ii da o marja foarte mare de miscare: "Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator".

Adica "in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale".

Dar cat timp dl Toader nu poate invoca nicio eroare manageriala certa si dovedita, confirmata de CSM, propunerea de revocare ar fi un gest strict politic. Si in acel moment nu mai suntem stat de drept, pentru ca avem un ordin politic explicit pentru decapitarea conducerii anticoruptiei din Romania.

Ca se tem teribil de aceasta concluzie o arata disocierea ostentativa a liderilor PSD, ALDE si a premierului Dancila de hotararea lui Tudorel Toader. Se incearca lasarea raspunderii strict pe umerii lui Tudorel Toader, care sa isi asume singur decontul ei major. Disocierea aceasta este insa stricata de urletele care se aud din partid si care cer eliminarea dnei Kovesi.

Cum se va numi decizia daca dl Toader va hotari sa declanseze procedura de revocare pe fondul acestor urlete? Decizie exclusiv politica se va numi.

Eu cred ca, in acest moment, in discutie nici macar nu este in principal soarta dnei Kovesi, atat timp cat decizia in privinta revocarii este la presedinte, ci mai ales soarta lui Tudorel Toader, care printr-o propunere in acest sens si-ar dinamita si cat i-a mai ramas din prestigiu si credibilitate, interna si externa, de profesor si jurist.

Ma gandesc ca domnia sa vrea sa se mai poata duce si fara sa-si traga sapca pe ochi la sedintele Comisiei de la Venetia, al carei membru este.

De ce aceasta decredibilizare? Pentru ca va fi fost un instrument politic antijustitie si procoruptie. Asa ca sfatul cel mai bun l-a primit chiar de la Liviu Dragnea: sa nu se faca ras! Ar fi cu mult mai rau decat sa fie demis pentru ca nu a propus revocarea.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Toader revocare Kovesi , #ministrul Justitiei