Tudorel Toader, prima reactie despre raportul MCV: Are iz politic, multe interese si foloseste standarde duble

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:43
5263 citiri
Tudorel Toader, prima reactie despre raportul MCV: Are iz politic, multe interese si foloseste standarde duble
Foto: Captura Antena3

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut miercuri o prima reactie cu privire la raportul MCV, una destul de dura, in ton cu cele ale liderilor PSD si ALDE.

Astfel, Toader a acuzat ca raportul are iz politic, multe interese, foloseste standarde duble si se raporteaza la obiective mobile miscatoare.

"Raportul, in opinia mea, si imi pare rau sa spun asta, de cand sunt ministru, nu am lipsit de la nicio dezbatere. Toate explicatiile pentru cele 12 recomandari au trecut prin filtrul ministrului Justitiei. De data aceasta, tind sa cred ca raportul are iz politic, are multe interese. Raportul foloseste standarde duble si se raporteaza la obiective mobile miscatoare. Erau 4 recomandari, ulterior au ajuns 12, s-au mai adaugat 8, vom avea 20.

De ce standard dublu? Pentru ca, spre exemplu, in 2012 era o modificare la Legile justitiei privid competentele referitoare la actiunea discplinara. A fost apreciata masura, se raporta la judecatori, la procurori, ministrul Justitiei avea o competenta mai larga decatcea de a sesiza si era bine. Astazi, dupa 6 ani de zile, ministrul are doar competenta de a declansa actiunea de a sesiza Inspectia Judiciara, nu ia masuri, se raporteaza numai fata de procurori si iaca, nu mai este bine. Acelasi lucru nu poate sa fie bun in 2012 si sa nu fie bun in 2018", a declarat Tudorel Toader.

Intrebat daca va suspenda procedura de demitere a procurorului general Augustin Lazar, asa cum recomanda raportul MCV, Toader a evitat sa dea un raspuns concret.

Totodata, desi decizia Curtii Constitutionale din 2012 arata Romania trebuie sa respecte si sa duca la indeplinire recomandarile din rapoartele MCV, ministrul Justitiei nu considera ca acestea sunt obligatorii.

"Legiuitorul roman are libertatea de a legifera. Sa nu spuna nimeni ca o recomandare, indiferent de unde vine, trece peste o decizie a CCR. Recomandarea nu e, semantic vorbind, obligatorie, ci standardele europene.

Spunea cineva ca recomandarile comisiei trebuiesc respectate cu prioritate fata de Legea nationala prin prisma articolului 148 din Constitutie. Nu trebuie sa fii jurist sa intelegi ca de la Bruxeles vine o comisie formata din 3-5 experti care evalueaza, face raportul, fac niste recomandari.

Nu va imaginati ca recomandarea lor devine mai puternica decat Legea nationala. Nu trebuie sa fii jurist sa stii ca expertii nu sunt legiutori. Toate recomandarile au rolul lor. Noi ne uitam la fiecare recomandare in parte, sa nu va imaginati ca o recomandare poate sa aiba putere juridica peste Legea nationala", a spus Toader.

Jurnalistii au insitat, cerandu-i ministrului Justitiei sa spuns, cu subiect si predicat, daca renunta la procedura de demitere a lui Augustin Lazar.

"Da, le evaluam (recomandarile din raportul MCV - n.red.), le luam in considerare, eu am mari semne de intrebare cu privire la raportul MCV, se spune in el suspendati aplicarea legilor, suspendati procedurile de numire/demitere a procurorilor, iese din tiparul MCV", a subliniat Toader.

"Nu a vorbit nimeni cu mine despre contestarea raportului MCV"

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca nu a fost consultat pe tema unei eventuale contestari a raportului MCV la Curtea Europeana de Justitie.

Toader a spus insa ca dupa ce va vedea motivele acestui demers, in cazul in care va mai fi ministru al Justitiei in acel momnent, va reprezenta guvernul.

"Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestarii, desi am auzit ca s-a spus ca ministrul Justitiei a refuzat. Repet, cu mine nu a vorbit nimeni pe acest subiect. Daca voi fi intrebat voi raspunde. Mai intai sa vedem daca, sa vedem motivele, si daca voi eu ministru la momentul acela voi reprezenta", a declarat ministrul Tudorel Toader.

MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania

Comisia Europeana a publicat, marti, raportul MCV pentru Romania. Concluziile sunt extrem de dure si exprimate foarte clar, astfel incat sa nu lase loc de interpretare autoritatilor de la Bucuresti.

Astfel, se cere "suspendarea imediata" atat a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ce le vizeaza, precum si a procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Comisia Europeana anunta si ca nu se poate pune problema ridicarii MCV in acest moment in care e pusa sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute in ultimii 10 ani.

Citeste integral comunicatul emis de Comisia Europeana referitor la evaluarea MCV pentru Romania si Bulgaria (engleza)

"Modificarea in forta a Legilor Justitiei, presiunile asupra independentei sistemului judiciar in general si a DNA in particular si alte masuri care au subminat lupta anticoruptie au pus sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute.

In consecinta, cele 12 recomandari facute in ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a renunta la MCV si altele sunt adaugate in acest raport.

Institutiile cheie din Romania trebuie sa demonstreze un angajament puternic in respectarea independentei Justitiei si continuarea luptei anticoruptie - pietre de temelie indispensabile - si sa reinstituie mecanisme care impiedice riscul sa fie facuti pasi inapoi", se arata in concluziile raportului.

Iordache spune ca PSD-ALDE ar putea ataca raportul MCV la CJUE

Majoritatea guvernamentala de la Bucuresti, PSD-ALDE, ar putea contesta raportul MCV publicat marti la Curtea Europeana de Justitie (CJUE) . Aparuta initial pe surse, ipoteza ne-a fost confirmata de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD).

"O sa discutam, am vazut si eu informatia. Raportul acela este unul anormal, un raport politic, si cred ca trebuie venit cu argumente juridice", a declarat Florin Iordache pentru Ziare.com, precizand insa ca informatia abia a aparut si "probabil se discuta".

Intrebat care este opinia sa personala, Florin Iordache a raspuns: "Opinia mea este ca acest document politic trebuie contestat si juridic, pentru ca nu sunt in el si argumente juridice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader raport MCV , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
prin urmare,ne doare .hula de rucul celor de la UIE !
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5