Ziare.com

Tudorel Toader, prima reactie despre raportul MCV: Are iz politic, multe interese si foloseste standarde duble

de Irina Olteanu
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:43

   

Tudorel Toader, prima reactie despre raportul MCV: Are iz politic, multe interese si foloseste standarde duble
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut miercuri o prima reactie cu privire la raportul MCV, una destul de dura, in ton cu cele ale liderilor PSD si ALDE.

Astfel, Toader a acuzat ca raportul are iz politic, multe interese, foloseste standarde duble si se raporteaza la obiective mobile miscatoare.

"Raportul, in opinia mea, si imi pare rau sa spun asta, de cand sunt ministru, nu am lipsit de la nicio dezbatere. Toate explicatiile pentru cele 12 recomandari au trecut prin filtrul ministrului Justitiei. De data aceasta, tind sa cred ca raportul are iz politic, are multe interese. Raportul foloseste standarde duble si se raporteaza la obiective mobile miscatoare. Erau 4 recomandari, ulterior au ajuns 12, s-au mai adaugat 8, vom avea 20.

De ce standard dublu? Pentru ca, spre exemplu, in 2012 era o modificare la Legile justitiei privid competentele referitoare la actiunea discplinara. A fost apreciata masura, se raporta la judecatori, la procurori, ministrul Justitiei avea o competenta mai larga decatcea de a sesiza si era bine. Astazi, dupa 6 ani de zile, ministrul are doar competenta de a declansa actiunea de a sesiza Inspectia Judiciara, nu ia masuri, se raporteaza numai fata de procurori si iaca, nu mai este bine. Acelasi lucru nu poate sa fie bun in 2012 si sa nu fie bun in 2018", a declarat Tudorel Toader.

Intrebat daca va suspenda procedura de demitere a procurorului general Augustin Lazar, asa cum recomanda raportul MCV, Toader a evitat sa dea un raspuns concret.

Totodata, desi decizia Curtii Constitutionale din 2012 arata Romania trebuie sa respecte si sa duca la indeplinire recomandarile din rapoartele MCV, ministrul Justitiei nu considera ca acestea sunt obligatorii.

"Legiuitorul roman are libertatea de a legifera. Sa nu spuna nimeni ca o recomandare, indiferent de unde vine, trece peste o decizie a CCR. Recomandarea nu e, semantic vorbind, obligatorie, ci standardele europene.

Spunea cineva ca recomandarile comisiei trebuiesc respectate cu prioritate fata de Legea nationala prin prisma articolului 148 din Constitutie. Nu trebuie sa fii jurist sa intelegi ca de la Bruxeles vine o comisie formata din 3-5 experti care evalueaza, face raportul, fac niste recomandari.

Nu va imaginati ca recomandarea lor devine mai puternica decat Legea nationala. Nu trebuie sa fii jurist sa stii ca expertii nu sunt legiutori. Toate recomandarile au rolul lor. Noi ne uitam la fiecare recomandare in parte, sa nu va imaginati ca o recomandare poate sa aiba putere juridica peste Legea nationala", a spus Toader.

Jurnalistii au insitat, cerandu-i ministrului Justitiei sa spuns, cu subiect si predicat, daca renunta la procedura de demitere a lui Augustin Lazar.

"Da, le evaluam (recomandarile din raportul MCV - n.red.), le luam in considerare, eu am mari semne de intrebare cu privire la raportul MCV, se spune in el suspendati aplicarea legilor, suspendati procedurile de numire/demitere a procurorilor, iese din tiparul MCV", a subliniat Toader.

"Nu a vorbit nimeni cu mine despre contestarea raportului MCV"

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca nu a fost consultat pe tema unei eventuale contestari a raportului MCV la Curtea Europeana de Justitie.

Toader a spus insa ca dupa ce va vedea motivele acestui demers, in cazul in care va mai fi ministru al Justitiei in acel momnent, va reprezenta guvernul.

"Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestarii, desi am auzit ca s-a spus ca ministrul Justitiei a refuzat. Repet, cu mine nu a vorbit nimeni pe acest subiect. Daca voi fi intrebat voi raspunde. Mai intai sa vedem daca, sa vedem motivele, si daca voi eu ministru la momentul acela voi reprezenta", a declarat ministrul Tudorel Toader.

MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania

Comisia Europeana a publicat, marti, raportul MCV pentru Romania. Concluziile sunt extrem de dure si exprimate foarte clar, astfel incat sa nu lase loc de interpretare autoritatilor de la Bucuresti.

Astfel, se cere "suspendarea imediata" atat a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ce le vizeaza, precum si a procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Comisia Europeana anunta si ca nu se poate pune problema ridicarii MCV in acest moment in care e pusa sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute in ultimii 10 ani.

Citeste integral comunicatul emis de Comisia Europeana referitor la evaluarea MCV pentru Romania si Bulgaria (engleza)

"Modificarea in forta a Legilor Justitiei, presiunile asupra independentei sistemului judiciar in general si a DNA in particular si alte masuri care au subminat lupta anticoruptie au pus sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute.

In consecinta, cele 12 recomandari facute in ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a renunta la MCV si altele sunt adaugate in acest raport.

Institutiile cheie din Romania trebuie sa demonstreze un angajament puternic in respectarea independentei Justitiei si continuarea luptei anticoruptie - pietre de temelie indispensabile - si sa reinstituie mecanisme care impiedice riscul sa fie facuti pasi inapoi", se arata in concluziile raportului.

Iordache spune ca PSD-ALDE ar putea ataca raportul MCV la CJUE

Majoritatea guvernamentala de la Bucuresti, PSD-ALDE, ar putea contesta raportul MCV publicat marti la Curtea Europeana de Justitie (CJUE) . Aparuta initial pe surse, ipoteza ne-a fost confirmata de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD).

"O sa discutam, am vazut si eu informatia. Raportul acela este unul anormal, un raport politic, si cred ca trebuie venit cu argumente juridice", a declarat Florin Iordache pentru Ziare.com, precizand insa ca informatia abia a aparut si "probabil se discuta".

Intrebat care este opinia sa personala, Florin Iordache a raspuns: "Opinia mea este ca acest document politic trebuie contestat si juridic, pentru ca nu sunt in el si argumente juridice".

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Tudorel Toader raport MCV
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4766 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

numai pe vremea raposatului, era obligatorie respectarea indicatiilo

r conducerii superioare de partid si de stat... ne intoarcem nu ci 11 ani ci cu 30 de ani in urma...

 

sigur ca da

social demmocratii europeni vor sa ii huta pe social-democratii din romania, iar cei de la alde europeni, pe cei de la alde romania, cam asta ii iz-ul politic. Dragnea este un minutnat care pe langa intreaga romanie, mai rau se lupta si pentru binele intregii eurupe impotriva la soros and Co.

P.S. in loc sa tot repetati chestiunea cu standardele duble, mai bine ne spui tu nou tudorele unde ii hartia aia semnata de lazar, augustin lazar :)))))))))))))))))))))

 

@copilul, doamne fereste sa ne doara acolo

pe mine nu ma doare nimic ,si asa va ramane ...mcv politic nu intereseaza pe nimeni

Vrei sa spui ca nu-i intereseaza pe banditii ...

...alde-pesedeaua si pe postacii lor balosi!

prostea

eu cred ca totusi intereseaza, ca dovada crizele de nervi facute de idolii tai. Si vezi, chiar cr-ul pe care asa va place voua sa il invocati in ultima vreme sustine ca romania are OBLIGAtia de a respecta mcv , iar aceasta decizie a ccr a fost luata dupa o cerere a psd ;)

domnu' Bercea,

iar v-a tras-o Slugarel Model. Ia uite-l cum a votat din postura de judecator cecerist pentru o-b-l-i-g-a-t-i-v-i-t-a-t-e-a punerii in aplicare a recomandarilor MCV, in cadrul Deciziei 2/2012 a Curtii Constitutionale a Romaniei!

In ceea ce priveste aceste angajamente, Curtea constata ca, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006, s-a retinut ca au fost identificate de Comisie “chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar" din Romania. In Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, din 20 iulie 2011, se retine la acest capitol ca “Romania nu s-a angajat inca intr-un proces de reforma aprofundata a sistemului disciplinar".

Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora “Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)".[...]

Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. a) și al art. 147 alin. (4) din Constituția Romaniei, precum și al art. 11 alin. (1) lit. A.a), al art. 15 alin. (1) și al art. 18 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, cu u-n-a-n-i-m-i-t-a-t-e de voturi, respinge obiecțiile de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și ale Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Definitivă și general obligatorie.

Decizia se comunică Președintelui Romaniei și se publică in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Dezbaterea a avut loc la data de 11 ianuarie 2012 și la aceasta au participat: Augustin Zegrean, președinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan și T-u-d-o-r-e-l T-o-a-d-e-r, judecători.

...

...mars in cotet penibilule (de slugarel e vorba). iar continui abureala?

Ce meserie are dl TT ??? Mecanic auto ....

Restul functiilor sale nu au nici o legatura cu valoarea, pregatirea si expertiza dlui TT. Este oportunistul perfect, care a speculat toate ocaziile pentru parvenire. Intra la trei ani de la terminarea liceului la facultate, unde trebuia sa ai semnatura primului secretar de partid, sa fii om de incredere al sistemului comunist-nu trebuia sa stii carte. Doctoratul si-l face la Balti. Lucrari stiintifice aproape ca nu are, Dumnezeu stie cine l-a facut profesor si daca a verificat cineva daca indeplineste cerintele, in momentul de fata o universitate serioasa nu l-ar primi nici macar pe postul de asistent. Profesional dl. TT este aproape un nimeni, parvenit datorita vremurilor, un Dinu Paturica al revolutiei. Deci nivelul comentariului sau este nivelul mecanicului auto care este.

Turnatorel stia cum a ajuns acolo.

Dar s-a ramolit.

prin urmare,ne doare .hula de rucul celor de la UIE !

n-asa Nea Tudorele ????

 

pai asa sa fie ...Sa va doara ca tot nu o folositi:))

Afar cu RRomii din U.E.!

:) cu matale,ie 2 posibilitati,ori ai ruc de otzel

carbon C90,ori iesti african !!!!!

Hasta , cu tine ramine cum am stabilit .))))))))

Frunzulita ananas cum ai fost asa ai ramas.))))))

Ai scris o insulta de un rand.

Du-te la casierie !

ha,ha,ha

Considerind ca omul a avut o reactie de o anumita natura fizica,psihica,tot nu m-ai raspuns cu cit dai vinul/.o sa fie o prietenie de viata,daca aduci ..sculaul
dE tine ca adversar politic imi chiar place

Iata de ce UE joaca teatru ?

multe multinationale care investesc in Romania , au corupt oameni politici din guvern si nu numai , ca sa poata investi in conditii avantajoase lor .Daca UE ne-ar pune pe cap acest MCV sa-ti faca datoria in tocmai , asta ar insemna ca multi nationale din germania , austria , holand ar ajunge pe banca acuzatilor , acuzate de coruptie .

dragnea este sustinut de hotii din politica romaneasca dar si de multinationale , le face jocul tuturor , tuturor le convine cu dragnea . Cum sa ne impuna UE sa devenim o tara cu o justitie independenta , cand independenta justitiei le-ar cauza mutinationalelor care ne jefuiesc de materii prime . hai sa fim seriosi !

E frig la Moskova ?

.

 

Ah, s-a trezit si Tumorel, cu fata la cearseaf, cu nasul in dosul

lui daddy? MCV are iz politic? Vezi ca mai ai cateva bucatzele pe buze si un pic de par pe limba...
Putorele, cred ca si cariera ta universitara s-a dus dreaknealui :)))
Cumpara-ti repejor nationalitatea din Republica Moldova.
Si dispari pana cand nu apare un mandat international prin Interpol !
Nutzy si Bica au nevoie de un expert ca tine. Poate si Ghita, Valcov, sau Mazare...

 

Tumorele eu zic ca are mai mult iz de

păpușoi bătușit!
Dar in asta TU esti expertul!!

 

Sta-ți-ar

izu-n gat politrucule ! Că ești un politruc politic și un șarlatan al dreptului nu e un iz, e o certitudine.

 

Tupeu de mafiot

"Raportul foloseste standarde duble si se raporteaza la obiective mobile miscatoare. Erau 4 recomandari, ulterior au ajuns 12, s-au mai adaugat 8, vom avea 20."

Gasca asta de mafioti se mira de parca ei ai fi stat cu mainile in san in ultimii doi ani.

Bai, voi, cu modificarile voastre in legile justitiei si in codurile penale, in toate demititerile de procurori si presiuni pe judecatori, voi ati facut asta.

Nu ne mai luati de prosti, mai mafiotilor. Nu e nimic politic acolo, au votat socialistii europeni cot la cot cu popularii si cei din ALDE. Mai mult, raportul MVC pentru Bulgaria e mult mai bun.

Nu mai dati vina pe conspiratii, nu mai faceti pe prostii! Voi sunteti de vina! Si o sa ne scoateti din Europa doar ca sa poata Dragnea sa isi toace banii in libertate, cu picioarele in Belina, cand trage la stiuca.

Ascultati bine: ca sa putem cat de cat sa avem un viitor cat de cat normal in tara asta, noi si copiii nostri, PSD trebuie sa stea in opozitie minim 10 ani. ALDE trebuie sa dispara. De tot.

 

Standardele nu pot decat " unice" de aia sunt standard

dublu le vad sau le interpreaza doar hotii si coruptii din politica si guvern . oare de numai condamnatii , hotii si coruptii se plang ? de ce nu se plang milionele de romani cinstiti ? ar trrebui ca tot romanul sa se gandeasca serios la acest lucru

 

Cat tupeu ,cata obraznicie si nerusinare

la acest Tumorel una din tumorile cele mai cancerigene
ale politicii romanesti.
MCV-ul are iz politic ?
Pai toata atitudinea ta,sluga nenorocita,nu are iz ci pute de slugarnicie si de pupat posteriorul lui Dragnea
si Tradariceanu.
Slugoi imputit,ai intors Justitia cu susul in jos numai ca sa slujesti interesele celor doi mafioti!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor