Ziare.com

Tudorel Toader reactioneaza la acuzatiile privind neavizarea ordonantelor de modificare a Codurilor penale

Joi, 02 Mai 2019, ora 21:52

   

Tudorel Toader reactioneaza la acuzatiile privind neavizarea ordonantelor de modificare a Codurilor penale
Tudorel Toader a reactionat joi cu privire la acuzatiile potrivit carora ar fi refuzat avizarea celor doua ordonante privind modificarea Codurilor penale.

El enumera mai multe motive pentru aceasta "neavizare", intre care lipsa urgentei si falsitatea motivelor invocate.

"Necesitatea indeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocata drept urgenta pentru adoptarea unei OUG; nu constituite urgenta nici vointa adoptarii unor solutii legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescriptie a raspunderii penale; reducerea fractiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea conditionata; dezincriminarea unor infractiuni", afirma el pe Facebook.

Tudorel Toader a postat, joi seara, pe pagina sa de Facebook, un text intitulat "Epopeea 'neavizarii' Codurilor penale!", precizand ca exprimarea este gresita, fiind vorba de un Cod penal si un Cod de procedura penala.

El prezinta istoricul initiativei, aratand ca in aprilie 2017 a transmis o scrisoare "catre sistemul judiciar, catre Facultatile de Drept, catre toti participantii la activitatea de infaptuire a justitiei, pentru a formula eventuale propuneri de modificare a celor patru Coduri/penal, civil, procedura penala si procedura civila/care sa fie puse in dezbatere publica, formuland o eventuala propunere de lege ferenda".

La solicitarea CSM, termenul de formulare a eventualelor propuneri a fost prelungit, iar in octombrie 2017 a fost infiintata Comisia speciala comuna a Camerei deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei.

Toader arata ca, in iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, initiat de catre MJ, pentru modificarea Codului penal, in acord cu deciziile CCR, precum si pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsa, initiativa legislativa care a fost transmisa Parlamentului pentru legiferare.

In noiembrie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, initiat de catre MJ, pentru modificare Codului de procedura penala, in acord cu deciziile CCR, precum si pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumtiei de nevinovatie, initiativa legislativa care a fost transmisa Parlamentului pentru legiferare.

"In fapt: Cele doua initiative legislative au ajuns la Comisia speciala. Fata de forma initiata de MJ, comisia speciala a adaugat multe alte solutii legislative, reformuland cele doua proiecte de lege, care au fost adoptate intr-un scurt interval de timp. Ajunse la promulgare, cele doua proiecte de lege au fost criticate sub aspecte de neconstitutionalitate si trimise la CCR pentru a efectua controlul a priori (inainte de promulgare) ", explica el.

Tudorel Toader adauga ca CCR, instanta de contencios constitutional, a constatat: "- faptul ca multe solutii legislative nu au fost criticate, solutii nesupuse analizei, in conditiile in care instanta nu se poate substitui autorului sesizarii; - faptul ca unele solutii sunt constitutionale; - faptul ca unele solutii sunt neconstitutionale".

"Din motive greu de explicat, Parlamentul nu a continuat sa finalizeze cele doua proiecte de lege, prin luarea in considerare a deciziilor CCR, decizii pronuntate in controlul a priori! Intr-o sedinta a CEX-ului, a fost avansata ideea preluarii prin OUG a unora dintre solutiile cuprinse in cele doua proiecte de lege, procedandu-se astfel la modificarea celor doua Coduri, pentru 'punerea in aplicare a programului de guvernare'.

Opiniile au fost impartite, in sensul preluarii: - numai a solutiilor declarate constitutionale; - si a solutiilor care pot fi modificate in acord cu deciziile CCR; - si a solutiilor care nu au fost criticate, de unde se poate trage concluzia faptului ca sunt constitutionale!", mai scrie Toader.

Referitor la intrebarea daca se poate vorbi despre "neavizarea" celor doua proiecte de OUG, in conditiile in care MJ ar fi trebuit sa fie initiator, Toader sustine ca da, "pentru ca forma celor doua proiecte de OUG a fost primita la MJ, elaborata fiind in alte centre de reflectie!"

El mai scrie ca nu crede in afirmatiile potrivit carora, solicitandu-se modificare Cp si a Cpp prin OUG, in locul procedurii parlamentare normale, "s-a incercat evitarea testarii majoritatii parlamentare, evitarea controlului de constitutionalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate!".

Fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader anuntase ca va prezenta fragmente din raportul sau de activitate, iar joi va prezenta epopeea " neavizarii" celebrelor OUG pentru modificarea codurilor penale.

De asemenea, preciza ca mesajele nu vor fi sterse, facand referire la faptul ca anterior stergea mesajele dupa un anumit interval.

Toader a demisionat din functie in 18 aprilie, dupa ce premierul Dancila trimisese presedintelui cererea de revocare din functie si propunerea de numire a lui Eugen Nicolicea. Presedintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea lui Nicolicea, insa in 24 aprilie a acceptat ca vicepremierul Ana Birchall sa preia, ca interimar, portofoliul de la Ministerul Justitiei.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 7178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A inceput Putorel sa dea din casa :))) Putorel scrie fara jena:

"s-a incercat evitarea testarii majoritatii parlamentare, evitarea controlului de constitutionalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate!". Este clar nu-i asa?

"... forma celor doua proiecte de OUG a fost primita la MJ, elaborata fiind in alte centre de reflectie!" In laboratoarele de idei din Kiseleff sau direct la Scrovistea?

 

De ce n-a spus nimic despre acele centre de reflectie cand era

ministru ??? Chiar si acum spune prea putin: cine era in acele centre de reflectie ? Cine se substituia parlamentului si guvernului ??? Tot un
2-DOREL ramane ...

 

Tulburel face un joc clasic de șantajist

Oferă cu lingurița amănunte din ce in ce mai semnificative dar se va opri cand i se va oferi ceva. Jocuri murdare psdiste.

Sa stiti ca nu a fost viol

E adevarat ca ea nu a vrut, dar a tinut putin. In plus era batrana, urata si nici macar nu era virgina. Multumim domnului Tudorel Toader ca nu a ajutat PSD pana la capat.

 

Dom'ne, ce om de valoare a ejaculat pesedeu'!

Dom' two dorel a luptat ca un leu si cincizeci de bani ca să clădească paradisul infractorilor cu staif, si uite ce i-au făcut beneficiarii actiunilor lui!
Acu s-a apucat de parat, doar-doar l-or primi indărăpt

 

tristuc

No dignity at all.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor