Tudorel Toader si-a anuntat prioritatile la Ministerul Justitiei: Va face un inventar al tuturor deciziilor CCR

Luni, 27 Februarie 2017, ora 10:35
2859 citiri
Tudorel Toader si-a anuntat prioritatile la Ministerul Justitiei: Va face un inventar al tuturor deciziilor CCR

Tudorel Toader, noul ministru al Justitiei, a preluat, luni, mandatul de la Ana Birchall, cea care a detinut interimatul dupa demisia lui Florin Iordache.

Tudorel Toader a punctat cateva dintre directiile pe care va merge si a anuntat ca va sustine conferinte de presa saptamanale.

"Tot timpul au fost si vor fi probleme de solutionat, societatea se afla intr-o dinamica deosebita. Niciodata nu putem spune ca problemele sunt pe deplin rezolvate, de aceea, trebuie sa cunoastem realitatea. La Ministerul Justitiei sunt activitatile curente de care trebuie sa avem grija sa se desfasoare corect, complet si la timp si a doua directie o reprezinta masurile mari strategice cu care vom veni in viitor", a declarat noul ministru al Justitiei.

Tudorel Toader a precizat ca va veni cu "propuneri normative si de punere in aplicare a legislatiei", dar nu a dat mai multe detalii.

"Cel mai probabil vom organiza o conferinta de presa saptamanala, la care va voi spune punctul meu de vedere si voi raspunde la toate intrebarile dvs", a punctat noul ministru al Justitiei.

Tudorel Toader a precizat ca printre prioritatile sale se numara "punerea in acord a legislatiei penale si procesual penale cu deciziile CCR".

"Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele adoptate si vom vedea care au fost adaptate in acord cu deciziile si considerentele Curtii si daca sunt, si sunt, netranspuse, vom propune legiuitoriului", a mai punctat acesta, reamintind ca daca o decizie a CCR nu este pusa in 45 de zile in acord cu o lege, "timp in care textul e suspendat, ulterior legea isi inceteaza efectele".

Al doilea proiect pe care si-l propune noul ministru este transpunerea in termen a directivelor europene in legislatia din Romania.

Intrebat despre MCV, Tudorel Toader a spus ca "tot romanul vede ca ar trebui ridicat" si a dat asigurari ca va face tot posibilul impreuna cu Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Intrebat care este parerea sa despre gratierea pedepselor de suspendare, proiectul aflandu-se in dezbaterea Parlamentului, Tudorel Toader a subliniat ca trebuie pornit de la "separatia puterilor" si, mai ales, de la "distinctia dintre oportunitate, legalitate si constitutionalitate".

"Ce pot sa raspund intr-o formula prudenta: proiectul de lege este la Parlament, el e cel care va decide. Astazi, maine, voi avea si o intrevedere cu dansii pentru a vedea continutul proiectului de act normativ (...) Nu vreau sa exprim un punct de vedere in abstract, ci in concret, vazand procedura si continutul", a declarat Tudorel Toader.

La ora 12:00, Tudorel Toader va fi prezent la Curtea Constitutionala unde se judeca astazi sesizarea lui Calin Popescu Tariceanu privind conflictul dintre Guvern si DNA pe ordonanta 13.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...