Tudorel Toader, dupa ce CSM a dat aviz negativ modificarilor Legilor Justitiei: Exista si modelul multor state care nu au CSM

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 21:55
7532 citiri
Tudorel Toader, dupa ce CSM a dat aviz negativ modificarilor Legilor Justitiei: Exista si modelul multor state care nu au CSM

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi ca exista si modelul multor state cu democratie consolidata care nu au un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), in contextul in care la pranz CSM a dar aviz negativ proiectului sau de modificare a Legilor Justitiei.

"Exista si modelul multor state care nu au CSM. Exista si acest model, state cu democratie consolidata, state unde puterile sunt separate in echilibrul controlului reciproc si functioneaza. Pot sa va dau foarte multe exemple, dar voi fi banuit ca ma duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constitutiei ne-am putea duce cu gandul la o desfiintare a CSM. Nu putem gandi astfel, pentru ca avem prevederi constitutionale", a spus Toader la Antena 3, raspunzand unei intrebari privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independenta Inspectiei Judiciare si a o apara de imixtiuni.

Toader a sustinut ca stia dinainte rezultatul votului de joi din CSM, privind modificarea Legilor Justitiei, motiv pentru care nu s-a mai deranjat sa se duca sa-si sustina proiectul si sa le raspunda la intrebari colegilor din Consiliu.

Ministrul a spus insa, fara a preciza pe ce se bazeaza, ca votul negativ cu 10-8 "exprima si dorinta de conservare a actualelor privilegii pe care magistratii le au".

"Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul ca, in numeroase randuri, numerosi membri CSM s-au exprimat impotriva proiectului. Important e sa gasim adevarul din spatele celor spuse, adevar la care sa ne raportam si sa procedam in modificarea Legilor Justitiei.

De ce vot previzibil? Observati faptul ca, in bloc, procurorii au fost impotriva. Dincolo de argumentele dansilor, pe care nu le contest, cred ca sunt si alte argumente", a adaugat ministrul, seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Acesta a sustinut si ca acesta a fost motivul pentru care nu a fost prezent in sala la vot.

"Nu m-am prezentat, pentru ca stiam dinainte rezultatul votului, tocmai din dezbaterile publice. Un membru CSM a ajuns cu o ora inainte de sedinta si a spus nonsalant ca avizul va fi negativ, deci rezultatul se stia. Prezenta mea la CSM ar fi fost de natura sa genereze si dezbateri mai incinse", a mai precizat Toader.

Acesta a spus despre Justitia din Romania ca "scartaie din toate incheieturile", iar despre Inspectia Judiciara ca "trebuie sa fie independenta".

Joi, dupa votul din CSM privind avizul consultativ negativ dat modificarii legilor, ministrul Justitiei a anuntat ca dupa ce va da forma finala proiectului de lege, acesta va merge la Guvern, pentru aprobare, si ulterior la Parlament, pentru dezbateri si finalizare.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...