Tudorel Toader: Trimit doar la CSM propunerile de modificare a Legilor Justitiei. Procurorii nu fac legi

Miercuri, 30 August 2017, ora 09:37
6653 citiri
Tudorel Toader: Trimit doar la CSM propunerile de modificare a Legilor Justitiei. Procurorii nu fac legi

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, ca va trimite propunerile de modificare a Legilor Justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.

"Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe Legile Justitiei. (...) Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a aratat Tudorel Toader.

Ministrul a criticat luarile de pozitie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor facute de el si a aratat ca anchetatorii nu fac legi, in Romania nefiind un parlament tricameral.

"Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul propunerii legislative", a continuat Toader.

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentanti ai procurorilor din tara, ca acestia nu si-au insusit propunerile de modificare a Legilor Justitiei prezentate de ministrul Justitiei pentru ca afecteaza si lezeaza independenta justitei.

Procurorul general a precizat ca mesajul procurorilor este coerent si ca ministrului Justitiei Tudorel Toader ii vor fi prezentate mai multe argumente in favoarea opiniei exprimate de acestia.

Vezi reactia procurorului general despre propunerile lui Toader de modificare a Legilor Justitiei

Citeste mai multe informatii despre acest subiect:

Ministru: Nu exista nicio solicitare oficiala de la institutiile europene catre Guvern pe modificarile la Legile Justitiei

Dragnea zice sa ne bazam pe Parlament pentru modificarile la Legile Justitiei. Si are un mesaj pentru protestatari

Modificarile anuntate la Legile Justitiei au scos din nou oamenii in strada: Nu vrem sa fim o natie de hoti. Nu cedam, rezistam!

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...