Tudorel Toader - un pasionat calator prin lume pe bani publici. Cu un invitat permanent

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Iunie 2018, ora 07:07
94905 citiri
Tudorel Toader - un pasionat calator prin lume pe bani publici. Cu un invitat permanent
Foto: penitenciare.info

Ministrul Tudorel Toader este un calator pasionat prin lume pe bani publici, dupa cum rezulta din lista oficiala a deplasarilor sale externe in primul an de mandat.

Si nici nu ii place sa calatoreasca singur. In toate deplasarile externe ale domniei sale in calitate de ministru este insotit de un invitat permanent, o alegere absolut surprinzatoare conform regulilor de reprezentare la nivel inalt.

Din 23 februarie 2017, cand a devenit ministru, pana in aprilie 2018, ministrul Tudorel Toader a fost in 16 deplasari externe care au costat 140.723 de lei, potrivit datelor comunicate de Ministerul Justitiei la cererea Ziare.com in baza Legii 544.

Prin comparatie, tot pe baza datelor furnizate de Ministerul Justitiei, fostul ministru Catalin Predoiu a facut in patru ani si 2 luni de mandat (29 feb 2008 - 27 apilie 2012) 31 de deplasari externe cu un cost total de 278.306 de lei.

Ministrul Toader a facut singur doar primele doua deplasari din mandat, adica pana cand, din 16 martie 2017, a adus-o la minister, in functia de secretar de stat, pe dna Marieta Safta.

Dna Safta a venit alaturi de dl Toader de la CCR, unde era prim magistrat asistent sef, calitate in care a si colaborat, dar si calatorit impreuna cu judecatorul Toader, ultimele asemenea deplasari fiind in 2014 la Viena si Chisinau.

Din martie 2017, dl Toader si dna Safta au plecat impreuna in toate deplasarile externe ale ministrului Justitiei, cheltuilelile fiind decontate din banii ministerului.

Surse diplomatice spun ca dublarea ministrului roman al Justitiei la fiecare intalnire externa de catre adjunctul sau a starnit intai uimire si apoi amuzament la Bruxelles, fiind un element cu totul exotic.

Fostul ministrul al Justitiei si de Externe, Cristian Diaconescu, spune ca "nicaieri in lume ministrul si secretarul de stat nu vin impreuna in deplasari externe. In relatiile externe, secretarul de stat e inlocuitorul ministrului, el se duce doar acolo unde ministrul nu poate participa. In indeplinirea mandatului in strainatate, ministrul are nevoie de un aparat, nu de secretarul de stat".

Este ceea ce explica si fostul ministru Predoiu: "De principiu, secretarul de stat inlocuieste ministrul, ori daca eu eram de fata, logic nu era nevoie sa fiu inlocuit. Dimpotriva, cand eram plecat, secretarii de stat ma inlocuiau in activitatile din tara, pe care nu obisnuiam sa le aman, pentru ca nu agream sa tin ministerul in loc pana revin eu in tara.

Pe de alta parte, secretarii de stat faceau uneori deplasari in locul meu, pe baza de mandat precis, cand activitati importante ma retineau in tara, de exemplu, motiuni de cenzura, vreo sedinta CSM importanta, sedinte CSAT sau sustinerea unor proiecte in plenul Camerei sau Senatului".

In doar 3 dintre cele 31 deplasari externe ministrul Predoiu a plecat singur, in rest fiind insotit de cele mai multe ori de directoarea Directiei Afaceri Europene. Au fost cateva deplasari in care ministrul Predoiu a fost insotit de un consilier personal sau de un subsecretar de stat, in functie de tema intalnirilor.

"Delegatia era intotdeauna formata in functie de agenda intalnirilor, iar agenda o negociam in prealabil in functie de interesele ministerului nostru, in primul rand. Fiecare membru al delegatiei avea sarcini precise in pregatirea intalnirilor, dar si dupa intalnire, in functie de rezultatul lor, sincer, obisnuiam sa-mi 'storc' colaboratorii".

"Directoarea DAE, judecatoarea Anca Stoica, era preferata", explica dl Predoiu, "pentru ca stia foarte bine instrumentul MCV, inca de la infiintarea lui, cu ani de zile inainte sa ajung in MJ, deci stia lucruri pe care eu nu le stiam.

Imi aduc aminte de prima discutie cu acea directoare pe tema MCV, era dupa cateva saptamani de la preluarea mandatului, studiasem documentatia MCV si conduceam o sedinta de pregatire a primei mele vizite externe si am expus o propunere de abordare pe care respectivul director mi-a demontat-o sever, stia lucruri pe care eu nu le stiam inca, mi-am dat seama ca e un om valoros caruia nu-i e frica sa spuna unui ministru ca greseste.

De atunci, nu a mai lipsit de la nicio negociere pe tema MCV si multe puncte pe care le-am obtinut in negocierile privind rapoartele i le datorez".

Directorul DAE avea si rolul de a coordona permanent reprezentantii Ministerului Justitiei la Misiunea Permanenta de la Bruxelles.

Ministrul Toader a indepartat-o pe directoarea DAE nu numai din delegatii, ci si din Ministerul Justitiei. Dna Anca Stoica a fost eliminata pe motiv ca "era de prea mult timp in MJ".

Atasamentul profesional al dlui Toader fata de dna Safta este atat de puternic incat domnia sa a luat-o, pe banii ministerului desigur, si la Venetia, unde s-a dus nu in calitate de ministru, ci de de membru permanent al Comisiei pentru Democratie prin Drept.

Intre cele 16 deplasari, dl Toader a avut, pe langa destinatii europene firesti pentru un ministru al Justitiei, si cateva destinatii exotice.

Dl Toader si dna Safta au fost intre 12 si 18.12.2017 la Kuala Lumpur in Malaysia, pentru semnarea unui acord bilateral privind activitati de cooperare juridica si vizitarea unui penitenciar, o vizita din care dl ministru s-a intors cu impresii puternice de calatorie dupa cum stau marturie postarile domniei sale pe Facebook. Deplasarea pentru cei doi a costat 34.305 lei.

In celebra vizita in Japonia dedicata "regenerarii urbane", intre 11-15 feb. 2018, dl Toader si dna Safta au cheltuit 4.763 lei din banii MJ. Iar intre 2 si 4 aprilie, dl Toader si dna Safta au fost in Maroc la Marrakech, cu un decont de 8.622 lei, pentru a face cu oficialii marocani planuri privind un acord bilateral si a studia particularitati ale sistemului judiciar marocan.

In 4 ani si 2 luni de mandat, ministrul Predoiu a facut o singura vizita in afara spatiului UE + R. Moldova, si anume in Coreea de Sud, in cadrul unei delegatii conduse de presedintele Traian Basescu intre 10-12.09.2008.

Exista unele diferente si intre deconturile vizitelor. Daca in 28 martie 2017 dl Toader si dna Safta a facut o vizita fulger la Bruxelles, mai precis la JAI, cu un cost de 646 de lei, in 26.07 o vizita tot de o zi, tot la Bruxelles, pentru MCV, a costat de aproape 11 ori mai mult, adica 6.927 de lei.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#Tudorel Toader Marieta Safta justitie, #Tudorel Toader deplasari bani publici , #ministrul Justitiei
  1. Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
  2. Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
  3. Iohannis: slăbiciuni și merite în 10 ani de politică externă
  4. Reacția liderului AUR după ce PNL a declarat că ”Planul Simion este o minciună şi o iluzie”. Mesajul de la Pata Rât
  5. Ciucă vrea modificarea legilor Apărării înainte de alegeri. Ce l-a determinat pe liderul PNL să ceară acest lucru
  6. Ciucă n-are timp de Elena Lasconi. Liderul PNL susține că are programul prea încărcat
  7. Purtătorul de cuvânt al PNL: „George Simion și AUR nu vor da nici apartamente, nici credite ieftine. O schemă frauduloasă”
  8. Liderul AUR ar putea da explicații Parchetului despre ”Planul Simion”: ”Se angajează în numele unei funcţii pe care presupune că o va ocupa”
  9. Reacția lui Iohannis când, în timpul unui discurs, a sunat un telefon în sală: ”Complicat, domnule ambasador...” VIDEO
  10. România, pe ultimul loc în Europa cu privire la egalitatea de gen în politică. Câte femei au ajuns primari sau consilieri locali