Tudose sustine ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei are OK-ul de la Bruxelles, dar CE il contrazice

Joi, 24 August 2017, ora 17:40
4367 citiri
Tudose sustine ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei are OK-ul de la Bruxelles, dar CE il contrazice

Premierul Mihai Tudose a dat asigurari duminica seara ca reprezentantii Comisiei Europene sunt la curent si de acord cu modificarile pe care ministrul Tudorel Toader vrea sa le faca la Legile Justitiei, insa joi el a fost contrazis de un purtator de cuvant al CE.

Intrebat, duminica, despre pachetul de legi privind Justitia, premierul Mihai Tudose a spus ca ministrul Toader are termen pentru finalizarea lui data de 1 septembrie.

"A fost acea consultare publica extinsa, a fost discutia pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce si cum, a venit cu ok-ul de acolo (...) Intr-un domeniu atat de sensibil ca justitia, nu vi se pare normal ca inainte sa apara in spatiul public din Romania, mai ales pe surse, trunchiat, ca oamenii sa stie exact despre ce este vorba, sa le explicam?", a sustinut Mihai Tudose, citat de Agerpres.

Citeste mai multe despre:

In schimb, joi, dupa declansarea scandalului public in Romania, Comisia Europeana a cerut explicatii autoritatilor romane, reamintindu-le ca au fost avertizate anterior ca "este esential ca progresele Romaniei in lupta anticoruptie sa fie ireversibile".

"Comisia a vazut stirile din presa. Solicitam autoritatilor romane proiectele de legi si explicatii suplimentare. Apoi vom studia cu atentie. Intre timp, vrem sa vedem ca autoritatile romane au urmat recomandarea noastra din raportul din ianuarie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie", a precizat, printre altele, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, la solicitarea Hotnews.ro

Textul proiectului privind modificarea legilor Justitiei nu a aparut nici pana acum in spatiul public, cu toate ca ministrul Tudorel Toader a anuntat, miercuri, principiile directoare si modificarile pe care le propune, insa doar la nivel de intentie. Pe site-ul Ministerului Justitiei figureaza si la aceasta ora doar prezentarea in PowerPoint facuta de ministru, nu si textul de lege.

O parte dintre propunerile controversate au generat dezbateri aprinse si reactii negative, atat din partea unor lideri politici, in frunte cu presedintele, cat si din partea specialistilor in drept sau a unor formatori de opinie.

Tudorel Toader a refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor prezenti miercuri la MJ si nu a fost de gasit joi la minister.

Intre timp, CSM, Ministerul Public, DNA, DIICOT si reprezentantii judecatorilor au sustinut la unison ca nu au fost consultati si nu cunosc detaliile proiectului, pentru ca Tudorel Toader nu l-a pus inca la dispozitie. In plus, ei au respins categoric anumite posibile modificari legislative.

In variantele initiale, anterioare zilei de miercuri si care fusesera supuse dezbaterii publice, proiectul nu viza cele mai controversate prevederi, cum ar fi, de exemplu, eliminarea presedintelui din schema de numire a procurorului general sau a sefului DNA.

CSM i-a cerut joi lui Tudorel Toader sa spuna cand ii va pune la dispozitie proiectul de lege pentru avizare, iar conducerea DNA i-a convocat pe procurorii anticoruptie saptamana viitoare, pentru o dezbatere legata de modificarile propuse de ministrul Justitiei.

Citeste si:
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Sursa: Ziare.com