Un membru CSM reactioneaza dupa declaratiile lui Toader despre completurile de 3 judecatori: Mi se pare de-a dreptul revoltator

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 10:27
9664 citiri
Un membru CSM reactioneaza dupa declaratiile lui Toader despre completurile de 3 judecatori: Mi se pare de-a dreptul revoltator
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

In nicio instanta din tara completurile colegiale de doi sau trei judecatori nu se alcatuiesc prin tragere la sorti. Singura exceptie anume prevazuta in legislatia romana vizeaza exclusiv completurile de 5 judecatori de la ICCJ, explica judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii.

Prin urmare, lucrurile nu sunt "identice" din insasi perspectiva legii, sustine magistratul intr-o postare pe Facebook.

Precizarile judecatorului vin dupa ce Tudorel Toader a declarat, duminica seara, la Antena3, ca in cazul completurilor de trei magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecatori, dar nu exista o decizie a CCR in acest sens.

Bogdan Mateescu precizeaza ca este corect sa cunoastem legea, dincolo de ceea ce vedem la televizor si provenind chiar din partea unor inalti reprezentanti ai statului roman, prezentati ca specialisti in Drept.

"A pune la indoiala valabilitatea hotararilor judecatoresti pronuntate de aceste completuri in orice mod, chiar si prin aluzii sau indicatii bazate pe alte ipoteze decat cele reglementate de lege, mi se pare de-a dreptul revoltator", sustine Bogdan Mateescu.

Toader: Situatie identica

Tudorel Toader a lasat aseara sa se inteleaga ca, in cazul completurilor de trei magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, "prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecatori.

"Ma intrebati de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Da. Care-i deosebirea?

Deosebirea faptului ca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale care sa aiba in spate, sa bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei si analogia nu o putem pune in opera, dar oricand si oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala si cei care mai sunt in curs de judecata, in cai de atac sau in contestatie in anulare, daca mai au termenul sa nu fie expirat, pot ridica in fata instantei de judecata exceptia de neconstitutionalitate", a spus Tudorel Toader, la Antena3.

"Vizavi de completurile de cinci, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in conflict de natura constitutionala, vizavi de completurile de 3, sigur, Curtea se poate pronunta la sesizarea Avocatului Poporului, autosesizare din oficiu ori a cuiva ori la o exceptie ridicata de partea oricarui proces, parte judecata in complet de 3, complet la randul lui nelegal constituit. Ce vreau sa spun? Sunt remedii", a conchis ministrul, citat de Mediafax.

#Bogdan MAteescu Tudorel Toader, #Bogdan Mateescu CSM, #Tudorel Toader completuri , #ministrul Justitiei