Candidatii pentru functia de procuror european au sustinut interviul. Cum s-au prezentat si ce i-a intrebat Toader

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 17:09
21954 citiri
Candidatii pentru functia de procuror european au sustinut interviul. Cum s-au prezentat si ce i-a intrebat Toader

Candidatii la functia de procuror european din partea Romaniei au sustinut astazi interviul in fata unei comisii conduse de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si din care a facut parte si Lia Savonea, sefa CSM. Interviurile fusesera programate initial in 22 martie, insa au fost reprogramate.

Pentru functia de procuror european din partea Romaniei si-au depus candidatura: Daniel Constantin Horodniceanu, Catalin Laurentiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici si Elena Hach.

Interviul a avut o durata de maximum 45 de minute/candidat. Cei cinci candidati s-au prezentat in ordine alfabetica, iar in cadrul interviului au fost testate si cunostintele de limba engleza sau franceza ale candidatilor.

In urma sustinerii interviului, comisia va selecta trei candidati, care vor fi inclusi in lista cu trei candidaturi pe care ministrul justitiei o va inainta Consiliului Uniunii Europene. Lista va fi publicata pe site-ul Ministerului Justitiei la o data ce nu a fost anuntata.

Ziare.com a transmis, in format, LIVE TEXT, cele mai importante declaratii si momente din cadrul interviurilor:

16:57 - Tudorel Toader i-a spus lui Daniel Horodniceanu ca s-a mai intalnit cu acesta atunci cand a candidat pentru functia de procuror-sef DIICOT. "Sa ne spuneti ce ati facut de la momentul in care ati terminat cu mandatul de procuror sef si sa aratati experinta relevanta prin raportare la postul de procuror european", spune ministrul.

Horodniceanu a precizat ca in calitate de procuror si procuror-sef a cooperat si cu alte structuri de parchete din alte tari si a explicat modul de colaborare cu retelele judiciare de cooperare.

16.45 Elena Hach arata ca timp de 24 ani de vechime in magistratura a lucrat la mai multe parchete, mai mici sau mai mari, iar in acest moment activeaza la DNA. Magistratul precizeaza ca a lucrat la CSM, a fost magistrat de legatura in Italia si a fost membru in cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din partea Parchetului General.

Hach a raspuns mai multor intrebari privind functionarea Parchetului European, modul in care sunt deschise investigatiile si cooperarea cu OLAF.

16:06 - Laura Ecedi Stoisavlevici arata ca a lucrat ca procuror de sedinta si ca in aceasta calitate a pus concluzii in mai multe dosare privind fraude europene. In acest moment, procurorul lucreaza in cadrul DIICOT.

Laura Ecedi Stoisavlevici a raspuns la mai multe intrebari cu caracter general privind functionarea Parchetului Europrean si si-a prezentat activitatea profesionala in limba engleza.

"Procurorul european delegat trebuie sa respecte dispozitiile date de procurorul european. Deci el nu este efectiv un procuror independent, din acest punct de vedere", crede Ecedi Stoisavlevici.

Tudorel Toader a pus mai multe intrebari. Una din acestea: Prin raportare la experienta profesionala, ce este mai confortabil sa fii: procuror judiciar sau de urmarire penala?

Stoisavlevici: Toata lumea fuge de judiciar, toata lumea iti cere tie explicatii, partile, inculpati, avocatii, esti tot timpul expus in sala de judecata. Trebuie sa oferi in acelasi timp si judecatorului o solutie legala. Majoritatea fug de acest lucru. Este mult mai usor sa stai in birou si sa scrii ce vrei tu.

15:20 - Marius Bulancea arata ca a detinut mai multe functii de conducere in cadrul DNA, a coordonat mai multe anchete privind investigarea fraudelor din fonduri europene si ca are un nivel avansat de cunoastere a limbilor engleza si franceza. De altfel, Bulancea si-a sustinut prezentarea si in limba engleza.

Tudorel Toader: Ati facut parte dintr-o echipa manageriala (face trimitere la mandatul Laurei Codruta Kovesi la DNA - n.red.) . Cand faceti bilanturile, in general, tot timpul gasim parti foarte bune pentru care va felicit, dar uneori sunt si aspecte mai putin bune. Va asumati partea buna, dar va asumati ca membru al echipei manageriale, si unele esecuri?

Marius Bulancea: Evident.

Tudorel Toader: Ati putea da si un exemplu de esec managerial al echipei din care ati facut parte?

Marius Bulancea: Au fost situatii in care comunicarea publica putea fi gestionata in alt mod. Au fost situatii in care rechizitoriile nu au fost facute in forma cea mai buna. In acea perioada sunt si lucruri bune si mai putin bune. Ce s-a intamplat, am avut rolul meu si nu ma delimitez de el. Au fost si greseli care sunt inerente atunci cand faci anumite lucruri cu intensitate mare si intr-un domeniu relativ nou.

14:52 - Toader i-a pus lui Borcoman o intrebare inedita: De ani de zile ma gandesc cum sa fac sa supend deciziile CCR, si in unanimitate la Brasov (procurorul lucreaza la DIICOT Brasov) ati cerut ministrului sa suspende de indata decizile CCR. Cum sa facem asa ceva?

Borcoman: Cred ca mesajul de atunci al colegilor de la Parchetul Judecatoriei Brasov nu a fost bine transmis. Cred ca colegii de la PJ Brasov s-au exprimat gresit, insa in fond intentiilor lor au fost bune. Ei nu au solicitat suspendarea deciziilor CCR, ci asteptarea unui aviz al Comisiei de la Venetia pe modificarile legsilative propuse, pentru ca dupa aceea sa se actioneze pe modificarile legislative.

Borcoman a criticat si OUG-urile date de modificare a Legilor Justitiei.

Tudorel Toader: M-am gandit si la varianta asta. Dar eu ca ministru insemna sa ma intereferez cu instanta constitutionala.

Borcoman: Eu am incercat sa va explic punctul de vedere al colegilor de la Brasov. Daca-mi dati un termen sa ma pregatesc, putem sa discutam.

14:27 - Borcoman si-a prezentat CV-ul si experienta profesionala in limba romana si in limba engleza. Cel care conduce interviul este ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Interviul este transmis pe Facebook.

Tudorel Toader i-a pus intrebari generale privind activitatea Parchetului European, la care procurorul a raspuns fara probleme.

14:20 - Primul candidat care sustine interviul este procurorul Catalin Laurentiu Borcoman. Interviul are o durata de maximum 45 de minute/candidat. Trebuie spus ca cei cinci candidati se vor prezenta in ordine alfabetica.

Cine sunt candidatii

Daniel Horodniceanueste procuror in cadrul DIICOT Iasi. El a condus DIICOT in perioada 2015-2018.

Marius Bulancea este in prezent seful Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA. Este unul dintre cei doi procurori care au trimis-o in judecata pe Elena Udrea in dosarul "Gala Bute".

Catalin Borcoman este seful DIICOT Brasov. El a ocupat pentru o perioada functia de procuror sef adjunct al DIICOT. A instrumentat cazul de spionaj al militarului Floricel Achim (care furniza secrete unui spion bulgar), cel al furtului de arme de la Ciorogarla, dar si dosarul in care Omar Hayssam a fost judecat pentru fuga din Romania.

Elena Hach a ocupat in perioada 2013-2018 functia de membru al plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror in cadrul DIICOT-Serviciul judiciar si membru in Consiliul de conducere al Scolii Nationale de Grefieri.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...