Toader Tudorel, scula raului. Va pleca?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Martie 2019, ora 07:08
23827 citiri
Toader Tudorel, scula raului. Va pleca?

Tudorel Toader - ctitorul, vizionarul in rand cu Nicolae Iorga. Cam asta a incercat ministrul Justitiei sa transmita in bilatul de 2 ani al mandatului domniei sale, din care a ales sa prezinte teme constructive, chiar la propriu, cum ar veni deasupra taranei protestelor magistratilor. Cat de sus e ctitorul si cat de jos sunt contestatarii sai!

O noua forma de sfidare marca Tudorel Toader, un om care crede ca nimeni nu i-a inteles decredibilizarea totala interna si externa, confirmata inca o data in periplul de saptamana trecuta de la Bruxelles, cand a fost luat la suturi in toate birourile in care a intrat.

De ce? Pentru adevaratul sau bilant. Acela al unui ministru sinistru. O Rodica Stanoiu in pantaloni, care a distrus sistemul judiciar.

Ce a reusit Tudorel Toader in doi ani? Sa anuleze independenta procurorilor, sa initieze si apoi sa pastoreasca distrugerea Legilor Justitiei, sa fie partas la distrugerea Codurilor Penale, sa creeze plutonul de executie pentru magistrati pe care sa-l puna la dispozitia lui Liviu Dragnea, sa aduca Romania pe curs de coliziune cu toate institutiile europene, de la Comisia de la Venetia, la Comisia Europeana, sa fie partas la iminenta activarii articolului 7 impotriva Romaniei pe motiv de incalcare a statului de drept, sa fie complice la inundarea Romaniei cu infractori periculosi prin gestionarea mizerabila a recursului compensatoriu.

Nu a existat ministru care sa aduca sistemul judiciar intr-o situatie materiala mai proasta, cu cladiri care cad la propriu pe magistrati si justitiabili, cu instante care functioneaza in foste service-uri auto, precum Curtea de Apel Craiova, cu grefieri care ar avea dreptul sa invoce si ei recursul compensatoriu. Forumul Judecatorilor a publicat in urma cu un an poze comparative: conditiile judecatorilor romani si cele ale judecatorilor din Africa.

Este ministrul in mandatul caruia magistratii au declansat cel mai mare protest din ultimii 7 ani, dar nu pe motive salariale sau pentru conditiile mai rau decat precare, ci, premiera aboluta, pentru a-si apara independenta si dreptul de a profesa fara teroarea plutoanelor de executie.

In aceste conditii, motiunea simpla de miercuri ar putea fi o sansa de a scapa de rau, nu-i asa? Nu.

Sansele de a trece ale motiunii nu mi se par neglijabile. Deja Liviu Dragnea a pus sub semnul intrebarii sprijinul de care se mai bucura ministrul. Ceea ce nu e neadevarat.

Partidul este nemultumit ca nu a primit amnistia, ca nu a primit repunerea in termen pentru toti cei condamnati de completurile de 5, partidul este nemultumit ca noile prevederi ale Codurilor Penale n-au intrat inca in vigoare, ca Augustin Lazar mai e in functie, ca sectia pentru magistrati este bratul armat al lui Dragnea personal, in general ca tot ce s-a intamplat a fost in folosul lui Dragnea si foarte putin in interesul celorlalti.

Si cineva trebuie sa deconteze asta. Liviu Dragnea are tot interesul sa se debaraseze acum de Tudorel Toader pentru a-i pune in spinare tot decontul furiei din partid si a-l trimite nu de unde a venit - pentru ca acolo nu mai e loc pentru un profesor decredibilizat - ci la cosul de gunoi. Si nici nu va mai fi nevoit sa-l rasplateasca pentru toate serviciile facute.

In plus, dl Toader nu a fost o autentica eminenta cenusie a carei plecare sa gripeze mecanismul raului. Nu, el a fost si este o sluga a lui Liviu Dragnea, dar una smechera, care a mers pe o cale alunecoasa. Fostul procuror comunist, activist infocat elogiat de fosta Securitate, a crezut ca poate pacali pe toata lumea la infinit si risca sa sfarseasca fiind singurul cu adevarat pacalit, adica si decredibilizat, si fara nicio recompensa pentru tradarea conditiei profesionale.

Daca va fi inlocuit, cine credeti ca va veni la Justitie? Vreun ministru demn, vertical? Nu. Tot o sluga. Dar una noua, eventual vreo judecatoare care scria pe computerele PSD in Comisia Iordache. Sluga reprezinta doar un rau variabil, raul cel mare si constant e stapanul.

Dupa cum e la fel de posibil ca Dragnea sa nu vrea sa-l execute, ci doar sa mai smuceasca o data lesa, mai ales ca, umbla vorba, saptamana trecuta, pe la Bruxelles, dl Toader cauta cu disperare impacarea cu CE.

E posibil ca Liviu Dragnea sa nu vrea sa treaca printr-o intreaga epopee a inlocuirii unui ministru dupa modelul de la Transporturi si Dezvoltare, ci doar sa-l vulnerabilizeze si mai tare pe Tudorel Toader, caruia sa-i aminteasca de cine depinde, cine-i e unicul stapan si care inelul care trebuie pupat fara incetare.

Chiar daca ar trece, motiunea simpla nu inseamna remaniere automata, ci doar un ministru mai slab, fara sustinere parlamentara si mai dependent de jupanul cel mare.

Tudorel Toader e doar o scula a raului si, de aceea, salvarea Justitiei nu poate veni decat din plecarea lui Dragnea, nu din inlocuirea unei scule cu alta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Tudorel Toader bilant , #stiri Tudorel Toader
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza bum
bum
rank 5
sa nu plece ! sa ramana acolo si sa faca justitie ca la sovietici !