Trei asociatii de magistrati cer Guvernului sa nu adopte ordonanta pentru condamnatii completurilor de 5 judecatori

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 17:17
2947 citiri
Trei asociatii de magistrati cer Guvernului sa nu adopte ordonanta pentru condamnatii completurilor de 5 judecatori
Foto: Pixabay

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" cer Guvernului sa nu adopte ordonanta de urgenta anuntata duminica seara de Tudorel Toader, prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de la ICCJ din ultimii 4 ani.

Cele trei asociatii de magistrati sustin ca in acest moment nu exista un proiect care sa fi fost pus in dezbatere publica, conform Legii transparentei decizionale nr. 52/2003, iar astfel de masuri de politica penala nespecifice actului de legiferare delegata a Guvernului ar trebui insotite de o nota de fundamentare.

Magistratii au realizat un studiu in care au enuntat principii esentiale pentru o democratie reala:

1. Principii constitutionale privind emiterea ordonantelor de urgenta.

2. Pericolul de nesocotire a principiilor constitutionale in cazul special al unei posibile Ordonante de urgenta pentru rejudecarea dosarelor in care s-au pronuntat decizii definitive de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

3. Pericolul de nesocotire a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul special al unei Ordonante de urgenta pentru rejudecarea dosarelor in care s-au pronuntat decizii definitive de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Securitatea juridica reprezinta o manifestare a dreptului la securitate al individului, avand menirea de a-l proteja pe acesta de efectele negative ale dreptului. Incertitudinea, instabilitatea, ambiguitatea si imprevizibilitatea nu-si gasesc locul intr-un sistem guvernat de principiul preeminentei dreptului. Prin insasi natura sa, un sistem juridic prin care se intelege atat norma abstracta cat si forma concreta pe care aceasta o poate lua, are menirea de a asigura o reglementare sigura, stabila, clara, previzibila a raporturilor sociale", arata cele trei asociatii de magistrati.

4. Limitele constitutionale fixate de Curtea Constitutionala prin insasi Decizia nr. 685 din 7 noiembrie 2018 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, precum si prin alte decizii in aceasta materie.

"Or, Decizia Curtii Constitutionale nr. 685 din 7 noiembrie 2018 are efecte viitoare care determina o aplicare obligatorie a legii conforma cu interpretarea data de aceasta prin prisma Constitutiei Romaniei, astfel ca poate fi asimilata din aceasta perspectiva, a efectelor si a implicatiilor asupra proceselor trecute, cu o decizie obligatorie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (intr-un recurs in interesul legii sau in procedura dezlegarii unor chestiuni prealabile) ", conchid magistratii.

Comunicatul integral poate fi citit pe siteul Forumului Judecatorilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#asociatii magistrati ordonanta Toader recurs, #Forumul Judecatorilor, #ordonanta Toader, #ordonanta completuri , #stiri Tudorel Toader