Tudorel Toader intervine in cazul Caracal cu "simple precizari" despre modificarile la legile justitiei si la coduri

Duminica, 28 Iulie 2019, ora 21:57
21447 citiri
Tudorel Toader intervine in cazul Caracal cu "simple precizari" despre modificarile la legile justitiei si la coduri
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader face, duminica seara, o serie de precizari despre modificarile la Legile justitiei si la Codurile Penale.

Toader a scris pe Facebook ca face "simple precizari".

El spune ca proiectul de lege pentru modificarea celor trei legi ale justitiei, impreuna cu solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Venetia, au fost preluate, de la MJ, de catre Comisia speciala din parlament, inainte ca acestea sa ajunga la Guvern. Peste o saptamana, dintr-un proiect de lege au aparut trei proiecte, la initiativa unui numar de 11 parlamentari, cu multe, foarte multe modificari, printre care si aparitia Sectiei Speciale, s-a renuntat la solicitarea avizului Comisiei, urmand apoi intreaga odisee parlamentara.

De asemenea, Legea privind recursul compensatoriu a fost initiata in 2016, in procedura parlamentara MJ a emis aviz negativ, iar in controlul de constitutionalitate a sustinut neconstitutionalitatea acesteia.

Toader mai precizeaza ca, in iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, initiat de catre MJ, pentru modificarea Codului penal, in acord cu deciziile CCR, precum si pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsa.

"Proiectul de lege a fost transmis la Parlament, a fost preluat de catre Comisia speciala, pe care l-a modificat in mod substantial, adaugand numeroase solutii legislative declarate neconstitutionale. Pe cale de consecinta, dupa doi ani, Codul penal nu a fost modificat in acord cu deciziile CCR, iar Directiva privind confiscarea extinsa nu a fost inca transpusa in legislatia nationala.

In prezent, proiectul de lege se afla in controlul de constitutionalitate. In situatia admiterii unora dintre obiectiile de neconstitutionalitate, proiectele de lege se vor intoarce in parlament. In situatia respingerii obiectiilor de neconstitutionalitate, proiectele de lege vor fi transmise pentru promulgare", mai arata Toader.

El enumera si unele dintre motivele pentru care a fost schimbat de la conducerea Ministerului Justitiei:

1. refuzul de promovare a OUG privind amnistia si gratierea;

2. refuzul de promovare a OUG pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, prin preluarea nora dintre solutiile din proiectele de lege;

3. refuzul de avizare favorabila a proiectului de act normativ privind infiintarea Fondului Suveran;

4. 'refuzul' de avizare a unor proiecte de acte normative, mai inainte ca acestea sa fi ajuns la MJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Tudorel Toader modificari coduri, #Tudorel Toader modificari legile justitiei, #Tudorel Toader caz Caracal , #stiri Tudorel Toader