Tudorel Toader, acuzat de campanie murdară pentru șefia Universității "Cuza" din Iași. ”Nu e prima oară când recurge la astfel de artificii”

Luni, 18 Martie 2024, ora 08:36
10630 citiri
Tudorel Toader, acuzat de campanie murdară pentru șefia Universității "Cuza" din Iași. ”Nu e prima oară când recurge la astfel de artificii”
Fostul ministru Tudorel Toader în fața picturii ”Luceafărul” de Sabin Bălașa FOTO Facebook

Astăzi, 18 martie, Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași organizează al doilea tur al alegerilor pentru funcția de rector.

După primul tur ce a avut loc în 12 martie, actualul rector Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, s-a plasat pe locul doi, cu 191 de voturi. Acesta a fost depășit de profesorul Liviu Maha de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), care a obținut 222 voturi.

De remarcat că imediat după primul tur, contracandidații care au obținut cele mai multe voturi, dar nu au intrat în turul al doilea, și-au exprimat fără reținere sprijinul pentru profesorul Liviu Maha pe rețelele de comunicare interne ale universității ieșene.

Este vorba de:

-prof.univ.dr. Mihaela Onofrei (Facultatea de Economie) - 128;

-prof.univ.dr. Gabriel Claudiu Mursa (Facultatea de Economie) - 121;

-prof.univ.dr. Tudor Luchian (Facultatea de Fizică) - 44 de voturi;

În săptămâna care a urmat primului tur, campania electorală a primilor doi candidați a

continuat, nelipsind repoziționări și demisii de ultim moment.

Reputatul profesor universitar Alexandru Călinescu, membru al grupului disident de la Iași din anii dictaturii comuniste și publicist cu sute de articole în presa centrală și locală, remarcă, într-o postare pe Facebook, atacurile murdare care au apărut în ultimele zile înaintea votului final.

”Mai mulți decani de la Universitatea „Al.I.Cuza”, într-un elan de o spontaneitate înduioșătoare, au dat unei fițuici bucureștene declarații în care își afirmă sprijinul entuziast pentru Tudorel Toader. Articolul pare a fi fost redactat în biroul actualului rector. Prostituția universitară atinge, iată, cote foarte înalte. Nu e prima oară când Toader recurge la astfel de artificii. Eu sper totuși că, de data aceasta, manevrele lui vor da greș. Cred că profesorii de la Cuza, printre care sunt mulți tineri, vor sancționa drastic arivismul maladiv și oportunismul grețos. De votul lor depind imaginea și viitorul Universității ieșene”, scrie profesorul ieșean.

Potrivit Ziarului de Iași, președintele Biroului Electoral de la UAIC - Olga Andreea Urda, a anunțat duminică seara, înaintea turului doi, că își dă demisia din această funcție.

Urda, care este asistenta lui Tudorel Toader, susține că s-a dus o campanie de denigrare a imaginii ei profesionale și că familia este afectată de această ”vânătoare de vrăjitoare”. În urma demisiei Olgăi Andrea Urda, noul președinte BEC a fost numită conf.dr. Irina Bilan de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Printre cei mai importanți susținători ai lui Tudorel Toader se numără soții Gavriluță, ambii profesori la Facultate de Filosofie. Cristina Gavriluță a coordonat teza de doctorat a unui șef din poliția Iași, cu o temă privind violența, deși acesta era acuzat că a bătut în trecut doi studenți.

Quarterly Report - Editia 4

Ursula von der Leyen în drum spre al doilea mandat
Ursula von der Leyen în drum spre al doilea mandat
Pare că nimic nu ar putea-o opri pe Ursula von der Leyen să devină din nou președinta Comisiei Europene. Cu toate acestea, campania ei electorală este o echilibristică și necesită multă...
Lituanienii și-au ales președintele, preocupați de securitatea țării aflată în vecinătatea Rusiei
Lituanienii și-au ales președintele, preocupați de securitatea țării aflată în vecinătatea Rusiei
Lituanianul Gitanas Nauseda şi-a anunţat duminică realegerea în funcţia de preşedinte, după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în această ţară membră a Uniunii...
#tudorel toader, #campanie murdara, #alegeri, #rector, #universitate iasi , #stiri Tudorel Toader