Ziare.com

Universitatea condusa de Toader a decis ca toate examenele se dau online, inclusiv licenta. Revolta studentilor la Drept

Vineri, 01 Mai 2020, ora 12:33

   

Universitatea condusa de Toader a decis ca toate examenele se dau online, inclusiv licenta. Revolta studentilor la Drept
Biroul Executiv al Consiliului de Administratie al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi a decis, joi, ca examenele programate in sesiunea din semestrul al doilea al anului universitar si examenele de finalizare a studiilor (licenta, diploma, disertatie si absolvire) sa se sustina in sistem online.

La toate cele 15 facultati ale Universitatii, la admiterea din acest an, la studii de licenta, s-a renuntat la probele scrise, potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei. Rector la aceasta universitate este fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader.

De asemenea, la solicitarea studentilor, s-a decis organizarea unei sesiuni speciale de examene semestriale (de restante, mariri de nota etc.), in prima parte a lunii septembrie, si pentru alti studenti interesati, in afara de bursierii Erasmus.

In aceeasi perioada a lunii septembrie, va fi organizata si o sesiune speciala de examene de finalizare a studiilor (licenta, diploma, disertatie si absolvire) la care se vor putea inscrie atat studentii Erasmus, cat si studentii care, din motive obiective, generate de starea de urgenta sau de consecintele acesteia, nu s-au putut inscrie si prezenta la sesiunea obisnuita din vara.

Reactiile studentilorReprezentantii elevilor din anul IV de la Facultatea de Drept au reactionat joi seara. Intr-o postare pe Facebook, studentul Darius Lacatus explica de ce nu ede acord cu deciile luate. Demersul sau este sustinut si de alti studenti, reprezentanti in Consiliul Facultatii de Drept sau in Senatul UAIC, si de presedintele ELSA Iasi.

"Condamnam in mod ferm aprobarea deciziei de a schimba modalitatea de evaluare a examenului de licenta in mod injust si inechitabil, fara a tine cont de propunerile si sugestiile studentilor vizati in mod direct de catre acest examen important.

Potrivit aprobarii documentelor (procedurilor) in sedinta Senatului, examenul de licenta se va sustine in mod unitar de toate facultatile din cadrul UAIC, sub forma examinarii orale in cadrul platformelor online, fapt ce incalca in mod grav principiul predictibilitatii actului academic, care este abandonat prin faptul ca nu s-a tinut seama de examenul de finalizare de studii de licenta aferent Facultatii de Drept, care solicita o pregatire temeinica, in acord cu formatul scris tip grila," explica Lacatus.S-ar incalca drepturile studentilor?Potrivit acestuia, sustinerea acestui examen important sub modalitatea examinarii orale in mediul online se afla intr-o vadita contradictie cu principiile consacrate de metodologia examenelor de admitere in profesiile cu specific juridic.

"Consideram inadmisibila abordarea forurilor decizionale ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, de a uniformiza modalitatatea de sustinere a examenelor la nivelul fiecarei facultati, ignorand cu buna stiinta dificultatile si complexitatea examenelor de finalizare de studii (licenta sau disertatie) aferente specificului fiecarei facultati in parte.

Criticam, astfel, sustinerea examenului de licenta sub modalitatea examinarii orale, care ar putea conduce la grave incalcari ale drepturilor studentilor in ceea ce priveste egalitatea si liberul acces la invatamant, in situatia de fata, fiind in mod direct conditionate de o infrastructura tehnica si acces la Internet.

De asemenea, subiectivismul pe care-l presupune o asemenea forma de examinare din partea comisiei de examen online ar fi unul inevitabil, de aceea, ne opunem examenului de licenta in format online, bazat pe subiecte de tip oral," concluzioneaza Lacatus.

Citeste si: Tudorel Toader, victorie la limita pentru sefia universitatii din Iasi: 101 voturi anulate si sute de profesori absenti la scrutin

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16041 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Studentii ar trebui sa boicoteze aceasta oficina a lui Putorel

si sa nu se mai inscrie la cursuri. Si sa-si dea examenele la alte facultati similare din tara sau Occident! De asta a fost inventa sistemul educativ european Erasmus!!!

 

Din puțul gandirii lui Toader

Păi dacă el a fost băgat in universitate "ievaluat" de "servicii", a fost procuror ceaușist si a colaborat cu "servicili", și-a dat doctoratul la Bălți (R. Moldova) și a ajuns prof fără să aibă lucrări serioase publicate, cum ar putea să creadă că "examinili" contează cum le dai? Pană și progenitura a băgat-o cadru didactic in facultate, ilegal și pe ușa din dos, ca să nenorocească studenții. Problema e că un corp didactic care ii seamănă leit l-a reales rector și că universitatea ieșeană a ajuns o tarabă de vandut diplome, asemenea Universității Spiru Haret, căreia Ziare.com ii face publicitate. Rușinos.

 

N-ați scăpat

de poolitrucul ăsta grețos, moldovenilor ?

 

O face pe Codruta academician online asa cum a luat 14 trepte

ptr ca se poate. Fara concurs, hopa sus. A fost ales democratic, ce sa vezi cind aici era dat cu sanse zero. Anasie a propus la fel dar nu me intereseaza.

Aceasta modificare

a fost realizata conform cu OM 4020 din 7.04.2020.
Doar ca exista o mica hiba aici: OM-ul respectiv se refera strict la "derogarea de la prevederile legale in domeniul invățămantului superior, pe durata stării de urgență pe teritoriul Romaniei".

prin urmare, daca acest ordin de ministru nu sufera modificari, nu va mai exista un temei legal pentru a putea organiza sesiunile de examene, oricare ar fi ele, altfel decat prin mijloacele prevazute prin legea 1/2011 si carta universitatii.

Daca pana in Iulie (sau Septembrie) dispare starea de urgenta sau alerta, sau cum s-o fi numind ea, organizarea de sesiuni de examene online este cam... ilegala.

 

Universitatea condusa de Toader

Si cum se verifica identitatea celor care dau examen?
Asa ai luat si tu examenele, de ai ajuns cap de lemn cel mai detestat din Moldova?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor