Universitatea condusa de Toader a decis ca toate examenele se dau online, inclusiv licenta. Revolta studentilor la Drept

Vineri, 01 Mai 2020, ora 12:33
17876 citiri
Universitatea condusa de Toader a decis ca toate examenele se dau online, inclusiv licenta. Revolta studentilor la Drept
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Executiv al Consiliului de Administratie al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi a decis, joi, ca examenele programate in sesiunea din semestrul al doilea al anului universitar si examenele de finalizare a studiilor (licenta, diploma, disertatie si absolvire) sa se sustina in sistem online.

La toate cele 15 facultati ale Universitatii, la admiterea din acest an, la studii de licenta, s-a renuntat la probele scrise, potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei. Rector la aceasta universitate este fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader.

De asemenea, la solicitarea studentilor, s-a decis organizarea unei sesiuni speciale de examene semestriale (de restante, mariri de nota etc.), in prima parte a lunii septembrie, si pentru alti studenti interesati, in afara de bursierii Erasmus.

In aceeasi perioada a lunii septembrie, va fi organizata si o sesiune speciala de examene de finalizare a studiilor (licenta, diploma, disertatie si absolvire) la care se vor putea inscrie atat studentii Erasmus, cat si studentii care, din motive obiective, generate de starea de urgenta sau de consecintele acesteia, nu s-au putut inscrie si prezenta la sesiunea obisnuita din vara.

Reactiile studentilor

Reprezentantii elevilor din anul IV de la Facultatea de Drept au reactionat joi seara. Intr-o postare pe Facebook, studentul Darius Lacatus explica de ce nu ede acord cu deciile luate. Demersul sau este sustinut si de alti studenti, reprezentanti in Consiliul Facultatii de Drept sau in Senatul UAIC, si de presedintele ELSA Iasi.

"Condamnam in mod ferm aprobarea deciziei de a schimba modalitatea de evaluare a examenului de licenta in mod injust si inechitabil, fara a tine cont de propunerile si sugestiile studentilor vizati in mod direct de catre acest examen important.

Potrivit aprobarii documentelor (procedurilor) in sedinta Senatului, examenul de licenta se va sustine in mod unitar de toate facultatile din cadrul UAIC, sub forma examinarii orale in cadrul platformelor online, fapt ce incalca in mod grav principiul predictibilitatii actului academic, care este abandonat prin faptul ca nu s-a tinut seama de examenul de finalizare de studii de licenta aferent Facultatii de Drept, care solicita o pregatire temeinica, in acord cu formatul scris tip grila," explica Lacatus.

S-ar incalca drepturile studentilor?

Potrivit acestuia, sustinerea acestui examen important sub modalitatea examinarii orale in mediul online se afla intr-o vadita contradictie cu principiile consacrate de metodologia examenelor de admitere in profesiile cu specific juridic.

"Consideram inadmisibila abordarea forurilor decizionale ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, de a uniformiza modalitatatea de sustinere a examenelor la nivelul fiecarei facultati, ignorand cu buna stiinta dificultatile si complexitatea examenelor de finalizare de studii (licenta sau disertatie) aferente specificului fiecarei facultati in parte.

Criticam, astfel, sustinerea examenului de licenta sub modalitatea examinarii orale, care ar putea conduce la grave incalcari ale drepturilor studentilor in ceea ce priveste egalitatea si liberul acces la invatamant, in situatia de fata, fiind in mod direct conditionate de o infrastructura tehnica si acces la Internet.

De asemenea, subiectivismul pe care-l presupune o asemenea forma de examinare din partea comisiei de examen online ar fi unul inevitabil, de aceea, ne opunem examenului de licenta in format online, bazat pe subiecte de tip oral," concluzioneaza Lacatus.

I.S.

Quarterly Report - Editia 4

Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Prima acţiune pe care ar face-o Sebastian Burduja, dacă va câștiga alegerile pentru București, va fi despre ordinea şi siguranţa publică. El a precizat că trebuie reformată Poliţia...
#Tudorel Toader online, #Universitatea IAsi nline, #Tudorel Toader studenti , #universitate Iasi