Risc de reinfectare de 4-6 ori mai mare în cazul Omicron, comparativ cu Delta. Trecerea prin boală nu mai înseamnă imunitate

Sambata, 29 Ianuarie 2022, ora 00:02
4823 citiri
Risc de reinfectare de 4-6 ori mai mare în cazul Omicron, comparativ cu Delta. Trecerea prin boală nu mai înseamnă imunitate

România raportează deja de trei zile peste 30.000 de cazuri noi de coronavirus în buletinele zilnice, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se așteaptă ca cifrele să continue să crească.

Valul 5 al pandemiei, provocat de tulpina Omicron, pare să vină cu o caracteristică nouă: foarte multe persoane fie vaccinate chiar cu trei doze, fie trecute prin boală, fie ambele la un loc, se infectează.

Un studiu finanțat de guvernul Marii Britanii, în cadrul căruia au fost analizate peste 100.500 de teste PCR din țară, colectate în intervalul 5-20 ianuarie 2022, arată că două treimi dintre cazurile cu Omicron au fost depistate în cazul persoanelor care s-au mai infectat anterior cu COVID-19. Cu alte cuvinte, două treimi reprezintă reinfectări.

Două treimi dintre cei 3.582 de participanți care au fost testați pozitiv în ianuarie au raportat că au fost deja testați pozitiv pentru Covid în trecut. Încă 7,5% dintre participanții infectați au spus că bănuiau că au avut anterior virusul, dar nu au confirmat acest lucru printr-un test.

Mai mult, tulpina Omicron a fost depistată în 99% dintre secvențieri, doar 1% fiind tulpina Delta, potrivit cnbc.com.

În plus, pe baza datelor, specialiștii au stabilit că riscul de reinfectare cu tulpina Omicron este de 4-6 ori mai mare decât în cazul tulpinii Delta.

Anterior se considera că persoanele care au trecut deja prin boală au o imunitate garantată de cel puțin șase luni, dar oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au transmis că este posibil ca acest lucru să nu se aplice și în cazul Omicron.

În buletinele zilnice emise de Grupul de Comunicare Strategică în România este menționat, de asemenea, numărul pacienților reinfectați din totalul cazurilor.

Situația în ultima săptămână

  • 28 ianuarie - 31.724 de cazuri noi, dintre care 3.201 pacienți reinfectați, testați pozitivi la o perioadă mai mare de 180 de zile de la prima infectare.
  • 27 ianuarie - 31.683 de cazuri noi, dintre care 3.388 pacienți reinfectați, testați pozitivi la o perioadă mai mare de 180 de zile de la prima infectare.
  • 26 ianuarie - 34.255 de cazuri noi, dintre care 4.375 de pacienți reinfectați.
  • 25 ianuarie - 19.685 de cazuri noi, dintre care 1.780 reinfectați.
  • 24 ianuarie - 12.082 de cazuri noi, dintre care 688 reinfectați.
  • 23 ianuarie - 14.088 de cazuri noi, dintre care 1.400 reinfectați.
  • 22 ianuarie -19.371 de cazuri noi, dintre care 1.906 reinfectați.

Citeste si:
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...