Medicii de la Spitalul Județean Arad au avut parte de o intervenție dificilă. O femeie în vârstă de 51 de ani, diagnosticată cu cancer, a avut nevoie ca aceștia să îi scoată o tumoră din abdomen.
Aceasta cântărea nu mai puțin de 3,5 kg, aproximativ cât un pepene de mărime medie.
„O echipă multidisciplinară formată din Dr. Adrian Popa medic primar obstetrică-ginecologie, Conf.univ. dr. Cristian Furău medic primar obstetrică-ginecologie, Dr. Cristina Onel medic specialist obstetrică-ginecologie, Dr. Dan Andrei Korodi medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică, a reușit extirparea unei tumori abdominale voluminoase, de aproximativ 3,5 kg, în urma unei intervenții chirurgicale laborioase, oncologice, la o pacientă în vârstă de 51 de ani, diagnosticată cu sarcom endometrial.
Post-operator, evoluția pacientei a fost favorabilă, fiind externată, în condițiile stabilirii conduitei terapeutice oncologice”, transmit reprezentanții SCJU, conform Banatul Azi.
Cancerul endometrial este creșterea rapidă și necontrolată a celulelor endometriale care căptușesc uterul. Uterul e un organ cavitar în formă de pară din organismul femeii. Cancerul endometrial apare de obicei la femei ce au depășit vârstă de 50 de ani, conform sfatul medicului.
Din fericire, este curabil (vindecabil) dacă e detectat într-o fază precoce, când cancerul e limitat la uter.
Majoritatea femeilor cu cancer endometrial sunt diagnosticate într-o fază incipientă și până la 93% din acestea sunt declarate vindecate la 5 ani după tratament.
Cauzele cancerului endometrial sunt necunoscute. Totuși, expunerea pe durata mai multor ani la hormonul estrogen, fară destul hormon progesteron care să-l echilibreze pe primul, se asociază frecvent cu cancerul endometrial.
Cel mai frecvent simptom al cancerului endometrial este sângerarea vaginală anormală după menopauză. Până la 20% dintre femeile care prezintă sângerări anormale după menopauză sunt pasibile să dezvolte cancer. Sângerările anormale la femeile ce au depășit vârsta de 35 de ani și nu au intrat încă la menopauză, pot fi de asemenea simptome ale cancerului endometrial, deși aceasta apare mai puțin frecvent. În cazuri rare, o scurgere vaginală inexplicabilă poate fi un simptom precoce al cancerului.
Simptome ce anunță un cancer endometrial mai avansat includ:
- urinare dificilă și dureroasă
- dureri în zona pelvină
- un nodul pelvin
- scăderea în greutate.
Alte maladii care au aproximativ aceleași simptome includ cancerul cervical și sângerarea uterului disfuncțional.