Realizare inginerească importantă la Arad: tunelul vital străpuns în munți. Trenurile vor putea circula cu viteză pe sute de kilometri

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 23:01
13843 citiri
Realizare inginerească importantă la Arad: tunelul vital străpuns în munți. Trenurile vor putea circula cu viteză pe sute de kilometri
Capătul dinspre Arad al tunelului lung de 649 de metri FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

Comunitatea Pro Infrastructura anunță un pas important pentru finalizarea căii ferate care va permite circulația trenurilor cu 160 de km/h în zona de vest a României.

"Străpungere la tunelul de cale ferată Bătuța. Antreprenorul general WeBuild (contract semnat în 2017 pe 4 ani) și subcontractorul Cipa au ajuns cu săpătura în capătul dinspre Arad al tunelului Bătuța în lungime de 649 metri.

Acesta va permite, începând de anul viitor, circulația cu 160 km/h pe încă 16 kilometri din cei 144 aflați în reconstrucție între Ghioroc și Simeria. Astfel, din 2024 va rămâne la viteza veche (70 km/h, dar pe fir modernizat) doar sectorul Ilteu-Câmpuri Surduc în lungime de 14 kilometri. Din păcate, acolo antreprenorul Aktor este în urmă cu două tuneluri. Intervalul Ilteu-Gurasada este secțiunea întârziată.

De la străpungere până la circulația trenurilor mai sunt lucrări importante de făcut: finalizarea galeriei, execuția căii, electrificarea și semnalizarea. Toate durează cam 12 luni. La capătul dinspre Simeria, lucrările la structurile de sprijin au fost blocate undeva în Guvern de niște avize.

Dacă nu apar alte surprize neplăcute, de la anul vom folosi calea ferată reabilitată pe toată distanța Sighișoara-Curtici (348 km) din care aproximativ 320 km sunt proiectați pentru viteza maximă de 160 km/h", arată specialiștii de la Pro Infrastructură.

#tunel feroviar arad, #viteza calea ferata, #Pro Infrastructura, #tren curtici simeria , #infrastructura