Misterul exploziei colosale din Rusia: Șocul ce a pus la pământ 80 de milioane de copaci VIDEO

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 00:45
9434 citiri
Misterul exploziei colosale din Rusia: Șocul ce a pus la pământ 80 de milioane de copaci VIDEO
Evenimentul Tunguska este cel mai mare impact al unui asteroid din istoria înregistrată FOTO: Live Science

Evenimentul Tunguska este considerat cel mai mare impact produs la sol din istoria recentă a lumii. El s-a produs în Siberia, Rusia, când s-a declanșat o explozie colosală de 10-15 megatone din cauza unui asteroid intrat în atmosferă, iar 80 de milioane de copaci au fost puși la pământ, pe 30 iunie 1908.

Asteroidul a luminat cerul la Tunguska, dar cu toate astea nimeni nu a descoperit vreodată fragmentele acestui corp venit din spațiu sau craterul de impact, rămânând un mister până în ziua de astăzi, potrivit Live Science.

Pe 30 iunie 1908, un asteroid a aplatizat aproximativ 80 de milioane de copaci în Siberia pe o suprafață de 2.150 de kilometri pătrați. Numit evenimentul Tunguska, este considerat cel mai mare impact de asteroizi din istoria înregistrată.

Un profesor de la Stanford aduce cea mai convingătoare dovadă: ”Extratereștrii au fost pe Pământ de mult timp” VIDEO

Asteroidul a luminat cerul într-o regiune îndepărtată, puțin locuită, lângă râul Podkamennaya Tunguska. A declanșat o explozie de 10 până la 15 megatone - similară ca dimensiune cu testul bombei nucleare Castle Bravo, efectuat de SUA în Atolul Bikini, din 1954, a cincea cea mai mare detonare nucleară din istorie. „Cerul a fost împărțit în două, iar deasupra pădurii toată partea de nord a cerului părea acoperită de foc”, a relatat un martor ocular.

O teorie populară este că asteroidul a format Lacul Cheko, un lac de apă dulce la aproximativ 5 mile (8 kilometri) de epicentrul exploziei. Dar unii experți nu au fost convinși.

În 2017, cercetătorii conduși de Denis Rogozin, de la Institutul de Biofizică de la Filiala Siberiană a Academiei Ruse de Științe, și-au efectuat propria analiză și au concluzionat că sedimentele lacului aveau o vechime de cel puțin 280 până la 390 de ani, „semnificativ mai vechi decât cel din 1908, când s-a produs Evenimentul Tunguska”.

Și într-un nou studiu publicat pe 2 mai 2023 în revista Doklady Earth Sciences, Rogozin și colegii săi au prezentat mai multe dovezi pentru a respinge ideea că Lacul Cheko este locul de impact al asteroidului Tunguska.

Bogăția ascunsă în adâncul oceanelor: Un milion de miliarde de dolari sau câte 157.000 pentru fiecare locuitor al lumii VIDEO

Anterior, mulți cercetători credeau că forma neobișnuită de con a lacului Cheko era unică în regiune, dând greutate ideii că un asteroid l-a format. Dar Rogozin și colegii săi au analizat două lacuri din apropiere - Zapovednoye și Peyungda - care se află la 31 mile (50 km) și 37 mile (60 km) de locul suspectat al impactului. Ambele sunt, de asemenea, în formă de con, au descoperit.

„Diferența de vârstă a sedimentelor lacului pune sub semnul întrebării originea impactului acestor lacuri – acest lucru ar necesita sosirea a trei corpuri spațiale aproape identice în momente diferite, ceea ce este foarte improbabil, având în vedere că lacurile sunt situate aproape în același loc pe Pământ”, au scris cercetătorii.

Un aspect misterios al evenimentului Tunguska a fost că, în mod surprinzător, nimeni nu a găsit vreodată un crater. Dar, chiar și fără crater, oamenii de știință încă l-au catalogat drept un eveniment de impact. Acum ei cred că obiectul care a venit din spațiu nu a lovit niciodată Pământul, ci a explodat în atmosferă, provocând ceea ce se numește o explozie de aer. Acest tip de explozie atmosferică a fost încă suficient pentru a provoca pagube masive pădurii din regiune, conform Earth Sky.

Oamenii de știință au stabilit că obiectul era cel mai probabil un asteroid pietros de dimensiunea aproximativă a unei clădiri de 25 de etaje. Asteroidul se deplasa cu o viteză de aproximativ 54.000 km pe oră și a explodat la 5 până la 10 km deasupra suprafeței Pământului.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Tunguska Rusia, #asteroid Tunguska Terra, #evenimentul tunguska, #Tunguska, #impact asteroid, #impact asteroid Pamant , #stiri externe