Criza din Tunisia: Cel puțin 29 de morți, după ce bărcile cu imigranți s-au scufundat în drum spre Europa

Duminica, 26 Martie 2023, ora 18:39
1801 citiri
Criza din Tunisia: Cel puțin 29 de morți, după ce bărcile cu imigranți s-au scufundat în drum spre Europa
29 de imigranți s-au înecat în încercarea de a ajunge în Europa din Tunisia. FOTO: Twitter.com

Cel puţin 29 de migranţi provenind din ţări din Africa subsahariană au murit înecaţi în urma naufragierilor a unui număr de trei ambarcaţiuni, în largul Tunisiei, anunţă duminică Paza de Coastă, care precizează că 11 migranţi au fost salvaţi, relatează AFP.

În total 29 de cadavre au fost găsite, iar Paza de Coastă a „salvat 11 migranţi ilegali de mai multe naţionalităţi africane, în urma naufragiului ambaracaţiunilor” la bordul cărora se aflau, în largul coastei central-estice a Tuniei, precizează paza într-un comunicat, în care anunţă trei naufragii separate.

Un tauler tunisian a recuperat 19 cadavre după naufragiul unei ambarcaţiuni, la 58 de kilometri în larg.

O patrulă a Pazei de Coastă a găsit opt cadavre în largul oraşului de coastă Mahdia şi a salvat 11 migranţi, a căror ambarcaţiune, care se îndrepta către Italia, s-a răsturnat, iar traulere au recuperat alte două cadavre.

Criza din Tunisia: Oamenii își pierd locurile de muncă peste noapte

În urma unui discurs violent despre imigraţia clandstină, susţinut la 21 februarie de către preşedintele tunisian Kais Saied, majoritatea celor 21.000 de cetăţeni din Africa sunsahariană înregistraţi în mod oficial în Tunisia, majoritatea fără acte, şi-au piedut locul de muncă peste noapte, în general la negru, dar şi locuinţa, din cauza unei campanii împotriva migranţilor clandestini.

Majoritatea migranţilor africani vin în Tunisia cu scopul de a încerca să imigreze apoi în mod clandestin, pe mare, către Uniunea Europeană (UE), în contextul în care unele porţiuni ale litoralului se află la mai puţin de 150 de kilometri distanţă de Insula italiană Lampedusa.

Italia face lobby pentru Tunisia de frica exodului de imigranți

Premierul italian Giorgia Meloni a îndemnat vineri, la Bruxelles, în urma unui summit UE, la susţinerea Tunisiei, care se confruntă cu o gravă criză financiară, avertizând că în caz contrar situaţia va „declanşa un val al migraţiei fără precedent” către UE.

Ea a confirmat un proiect al unei misiuni italiano-franceze în Tunisia, la care să participe miniştrii de Externe italian şi francez.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, avertiza la 20 martie că situaţia în Tunisia este „foarte periculoasă” şi evoca riscul unei „prăbuşiri” a statului, susceptibilă „să provoace fluxuri migratorii” către UE.

Tunisul a respins această analiză, pe care a catalogat-o drept „disproporţionată”.

#tunisia, #imigranti ilegali, #naufragiu Marea Mediterana, #Italia, #criza imigranti Europa , #Tunisia
Comentarii