O țară NATO îi face pe plac lui Putin: Plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 23:49
10034 citiri
O țară NATO îi face pe plac lui Putin: Plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia
Turcia începe să plătească în ruble importurile de gaze din Rusia FOTO: Oil Price

Vladimir Putin a cerut statelor din Europa să plătească cu ruble rusești petrolul și gazul importate de la Moscova, însă Occidentul nici nu a vrut să audă de așa ceva. Însă, acum o țară NATO a început să-și achite parțial livrările de gaze naturale din Rusia în ruble, conform unei declarații a ministrului Energiei din această țară, Fatih Donmez.

În următoarele luni, Turcia va crește ponderea plăților în ruble pentru gazul rusesc, a declarat ministrul pentru postul de televiziune TRT Haber, potrivit Oil Price.

La scurt timp după invazia Ucrainei, Rusia a cerut ca țările așa-zise „neprietenoase” să plătească pentru aprovizionarea cu gaz rusesc în ruble. Mai multe țări UE au refuzat și și-au văzut întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia.

O super putere mondială face o mutare neașteptată: Rusia devine principalul său furnizor de petrol

Turcia nu se află pe lista țărilor „neprietenoase”, dar atât Turcia, cât și Rusia au încercat să stimuleze comerțul bilateral în monede locale de ani de zile.

În plus, în luna august, Ankara a anunțat că și-a dublat importurile de petrol din Rusia, ajungând la aproximativ 200.000 de barili pe zi în 2022, urcând de la 98.000 de barili pe zi din aceeași perioadă din 2021.

Acum, pe 24 octombrie 2022, o analiză a Bloomberg arăta că Turcia a devenit al treilea cumpărător de petrol din Rusia (după China și India) și după ce statele UE și Marea Britanie au redus importurile de țiței de la Moscova.

Paradoxul lui Putin din Ucraina: Nu poate ieși din război VIDEO

Turcia, țară membră a alianței NATO, spre deosebire de mai multe țări europene care au redus importurile de petrol din Rusia după invazia Ucrainei, ea și-a crescut dramatic importurile de petrol din Rusia în ultimii ani.

De la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, importurile de țiței ale Turciei din Rusia s-au dublat și chiar mai mult față de nivelul din 2020, pentru a reprezenta aproape jumătate din importurile totale ale țării.

Iar în octombrie, se estimează că Turcia ar fi importat circa 423.000 barili pe zi din Rusia, dintr-un total de 707.000 barili pe zi, reprezentând 60% din importurile pe mare, conform Riviera Maritime Media.

În schimb, președinții Turciei și Rusiei, Recep Tayyip Erdogan și, respectiv, Vladimir Putin, au convenit să înființeze un hub de gaze naturale în Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Turcia gaze Rusia, #ruble, #rubla ruseasca, #importuri gaze naturale Rusia, #turcia rusia, #Rusia Turcia, #petrol Turcia , #Razboi Ucraina