Turcia se oferă să intermedieze comerţul cu metale interzis între UE şi Rusia. Ce argumente invocă Ankara

Luni, 08 August 2022, ora 16:35
2041 citiri
Turcia se oferă să intermedieze comerţul cu metale interzis între UE şi Rusia. Ce argumente invocă Ankara
Fabrică de produse metalice în Rusia FOTO Hepta

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei dau o şansă sectorului metalelor din Turcia să acţioneze ca un depozit şi un pod, a declarat preşedintele unei asociaţii de profil, citând interesul crescut al companiilor ruseşti dar şi al companiilor din UE care vor să vândă în Rusia via Turcia, transmite Reuters.

Cetin Tecdelioglu, preşedintele Istanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters' Association (IDDMIB), a precizat că a crescut cererea Rusiei pentru produse din Turcia pe care nu le mai poate achiziţiona de la companiile europene şi de asemenea companiile turceşti au primit solicitări de la firmele europene cu privire la aprovizionarea Rusiei via Turcia.

Tecdelioglu nu a dezvăluit numele companiilor respective şi nici nu a precizat de câte firme ar fi vorba, dar a spus că este vorba de companii care produc cupru, aluminiu, ustensile de bucătărie şi utilaje.

"Ceea ce ei (Rusia) nu pot cumpăra din Germania, Italia şi Franţa, cumpără de la noi. Separat, multe companii din UE intenţionează să îşi vândă produsele Rusiei via Turcia", a declarat Cetin Tecdelioglu. "Ei vor să utilizeze Turcia ca un depozit şi un pod, în timp ce Rusia vrea să se aprovizioneze cu Turcia", a mai spus Tecdelioglu, adăugând că aceasta reprezintă o "oportunitate istorică" pentru companiile turceşti.

Datele oficiale arată că exporturile de feroase şi neferoase ale Turciei au crescut cu 33% în primele şase luni ale anului până la 8,9 miliarde lire (495,58 milioane dolari), fiind responsabile pentru 6,2% din exporturile Turciei. În paralel, exporturile de feroase şi neferoase ale Turciei spre Rusia au crescut cu 26% în ritm anual până la 170 milioane de dolari în primele şapte luni.

Disputa dintre Moscova şi Occident cu privire la invazia rusească din Ucraina a dat naştere la îngrijorări cu privire la o posibilă oprire a livrărilor de gaz ruseşti spre Europa, ceea ce ar putea impune închiderea unor facilităţi de producţie industrială din Europa.

Cetin Tecdelioglu a apreciat că asta ar putea crea o nouă oportunitate pentru exportatorii turci de produse din metal.

Turcia a criticat invazia rusească din Ucraina, a trimis drone Ucrainei şi a încercat să faciliteze discuţiile de pace între părţi. Pe de alt parte, Turcia nu a sprijinit sancţiunile occidentale impuse Moscovei şi încearcă să menţină legături strânse cu Rusia în domeniul schimburilor comerciale, energiei şi turismului.

În plus, relaţiile dintre Occident şi China s-au deteriorat şi ele după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, ceea ce potrivit lui Tecdelioglu creează o nouă şansă potenţială pentru Turcia. "Am primit deja semnale cu privire la unele oportunităţi", a spus Tecdelioglu.

Nicolae Ciucă: „Cota unică se menține, nu va fi impozit progresiv cum dorește PSD”. „Război” în coaliție pe tema măsurilor fiscale
Nicolae Ciucă: „Cota unică se menține, nu va fi impozit progresiv cum dorește PSD”. „Război” în coaliție pe tema măsurilor fiscale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi, 10 octombrie, că propunerile formaţiunii liberale pentru susţinerea clasei de mijloc au fost acceptate de Comisia Europeană, susţinând că va...
Mircea Geoană susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR: ”Ciolacu și Ciucă pun interesele clientelei de partid peste nevoile românilor”
Mircea Geoană susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR: ”Ciolacu și Ciucă pun interesele clientelei de partid peste nevoile românilor”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține că România va pierde sute de milioane de euro din PNRR pentru refuzul de a schimba șefi din companii de stat. Acesta...
#turcia intermediar, #comert metale, #UE Rusia, #embargo Rusia , #Turcia
  1. Viața românilor din Cipru nu mai e atât de ușoară. Cât costă traiul și de ce vrea un tânăr să revină în România. „Știți cât am plătit curentul?”
  2. Luptă crâncenă în Ucraina. Sistemele Patriot, direct vizate
  3. Drum Iași-Chișinău-Odesa și poduri peste Prut. Maia Sandu a dezvăluit promisiunile președintei Comisiei Europene
  4. Atac masiv israelian în Beirut. Zeci de morți și răniți. Ținta: cartierul general al Misiunii ONU VIDEO
  5. BBC și-a cerut scuze după ce a anunțat în direct „sfârșitul lumii”, cu temperaturi de 400°C. „Hopa, nu vă alarmați. Avem o problemă”
  6. „Spectacol” rar pe cer. Aurora boreală se vede din România în această noapte. Cum se produce acest fenomen și ce ne recomandă specialiștii
  7. Bilanț „negru”. Uraganul Milton a ucis cinci oameni și a devastat statul Florida
  8. Șecretarul NATO spune că aliații nu trebuie să se teamă de revenirea lui Trump la Casa Albă. „Nu vă mai faceți griji”
  9. Șase din zece români sunt nevoiți să aleagă spitalele din străinătate. Statul român trebuie să achite sume imense unităților medicale din Europa
  10. Ce ar trebui să facă liderii europeni dacă Trump este ales președintele SUA. Recomandările experților în securitate