O țară NATO blochează un proiect major, făcând jocul Rusiei: Un cadou pentru Putin

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 00:55
20653 citiri
O țară NATO blochează un proiect major, făcând jocul Rusiei: Un cadou pentru Putin
Turcia blochează aderarea Suediei și Finlandei la NATO FOTO: NATO

În afara înfrângerii Rusiei pe câmpul de luptă sau a schimbării regimului de la Moscova, războiul din Ucraina oferă puține perspective imediate de câștig pe termen lung, din punct de vedere strategic, pentru Occident. O excepție ar putea fi extinderea NATO, ce include Suedia și Finlanda, dar acest proiect este blocat momentan de Turcia, singurul stat membru al alianței care nu a dat undă verde propunerii.

Această confruntare din interiorul NATO nu este altceva decât un cadou pentru Putin, care stopează apropierea de Rusia a alianței nord-atlantice, potrivit Washington Post.

Acest impas prin care trece NATO se datorează președintelui Turciei, Recep Erdogan, care a găsit niște motive ascunse pentru a nu fi de acord cu propunerea de aderare a Suediei și Finlandei.

Un fost general din armata SUA știe cum poate fi învins Putin: Unde se află cheia ce poate opri Rusia VIDEO

Liderul turc, un apropiat al lui Putin, se agață de presupușii activiști și simpatizanți legați de Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau PKK, din Suedia, unde populația kurdă este de aproximativ 100.000 de persoane.

Cea mai tare plângere a Turciei este cea mai greu de satisfăcut. Ankara, precum și Statele Unite și Uniunea Europeană consideră PKK ca o organizație teroristă. Problema este parțial definitorie: în unele cazuri, Turcia a cerut extrădarea kurzilor și a altor activiști anti-Erdogan ale căror cazuri au fost judecate de instanțele suedeze sau nu sunt calificate drept teroriști conform standardelor occidentale.

În cazul singurei persoane a cărei extrădare a cerut-o public Erdogan – un jurnalist exilat pe care îl acuză că a sprijinit o lovitură de stat din 2016 menită să-l răstoarne – instanțele suedeze au refuzat să facă acest lucru.

În orice caz, Erdogan nu se poate aștepta în mod rezonabil ca o democrație occidentală să-și lase deoparte legile și procedurile judiciare pentru a preda activiști pe motiv că îi consideră inamici.

O altă cerere turcească, ca țările nordice să-și ridice interdicția de a vinde arme către Ankara, pare pe cale de rezolvare. Păstrând în vizor prioritatea aderării la NATO, Suedia a reluat vânzările de arme către Turcia, iar Finlanda ar putea să-i urmeze exemplul.

Celebrul economist Nouriel Roubini anunță: 10 mega crize lovesc lumea, dar există o soluție de a ne proteja VIDEO

O problemă mult mai mare cu armele este cererea de 20 de miliarde de dolari a Turciei de extindere și modernizare a flotei existente de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA. În ciuda sprijinului din partea administrației Biden, vânzarea a fost blocată pe Capitol Hill, aparent din cauza preocupărilor privind drepturile omului în Turcia și la ordinul parlamentarilor simpatizanți ai Greciei, care se opune înțelegerii.

În cele din urmă, Turcia și aliații săi din NATO sunt vitali pentru securitatea celuilalt și pentru limitarea și în cele din urmă înfrângerea agresiunii ruse. Alianța are nevoie de Turcia, care a fost un bastion al apărării Occidentului împotriva Iranului, a echipat Ucraina cu drone și alte arme și a închis Marea Neagră de navale rusești.

Rezolvarea conflictului va necesita o diplomație susținută și, posibil, concesii reale, unele dintre ele în puterea Washingtonului să le facă. Președintele Biden și Congresul pot juca un rol cheie în acest sens.

Deocamdată Putin este singurul câștigător al confruntării interne din cadrul NATO, legată de primirea Suediei și Finlandei la alianță. Cu cât Turcia și partenerii săi se înțeleg mai repede, cu atât mai bine pentru organizația militară nord-atlantică, iar granița NATO cu Rusia ar crește cu 1.340 de kilometri, cât măsoară frontiera Finlandei cu țara lui Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin reacționează în forță după mișcarea NATO: Mutare militară neașteptată la Moscova
Putin reacționează în forță după mișcarea NATO: Mutare militară neașteptată la Moscova
Alianța NATO a mai făcut o mișcare pentru a fi mai puternică și de a ține piept unei posibile escaladări a războiului Rusiei din Ucraina. Dar, acum indirect Vladimir Putin face o...
Rusia promite „contramăsuri” în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO. „Va avea consecinţe negative asupra stabilităţii în Europa de Nord şi în jurul Mării Baltice”
Rusia promite „contramăsuri” în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO. „Va avea consecinţe negative asupra stabilităţii în Europa de Nord şi în jurul Mării Baltice”
Ambasada Rusiei la Stockholm a informat că Kremlinul va adopta "contramăsuri" odată cu aderarea Suediei la NATO, într-un mesaj difuzat târziu marţi seara, 27 februarie, pe contul său de...
#Turcia NATO, #aderare NATO, #aderare suedia nato, #aderare finlanda nato, #Putin Erdogan, #Erdogan, #Turcia , #Razboi Ucraina