Un nou paradis de afaceri și turism pentru Rusia: O țară NATO îl ajută pe Putin să fenteze sancțiunile

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 23:55
6870 citiri
Un nou paradis de afaceri și turism pentru Rusia: O țară NATO îl ajută pe Putin să fenteze sancțiunile
Istanbulul a devenit un paradis financiar și de afaceri pentru Rusia FOTO: Travel

Dacă recent presa internațională vorbea despre faptul că Emiratele Arabe Unite au devenit un paradis al afacerilor și al oligarhilor din Rusia, iată că acum se conturează o altă țară, de astă-dată membră NATO, ce ajută Moscova să fenteze sancțiunile Occidentului. Turcia și-a sporit cu 60% exporturile în 2022 către regimul lui Putin, iar 2,2 milioane de turiști ruși au inundat plajele de lângă Bosfor.

Președintele Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Erdogan, au convenit în timpul întâlnirii lor de la Soci din luna august, să intensifice cooperarea dintre cele două țări, potrivit The Print.

Deși Erdogan a declarat în repetate rânduri că va implementa sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Turcia este singura țară membră NATO, care nu și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești și le-a permis rușilor să deschidă conturi la băncile turcești, pentru a-și ascunde banii.

Fără îndoială, Erdogan vede războiul din Ucraina ca pe o oportunitate de susținere a economiei sale și chiar a explicat clar acest lucru, într-un discurs din 21 martie: ”Odată cu criza din Ucraina, țara noastră a devenit o stea în ascensiune în sectoare, precum finanțele și turismul.

Prin voia lui Dumnezeu, ne vom îndeplini promisiunea de a face din țara noastră una dintre primele 10 economii din lume, utilizând cât mai bine oportunitățile. Vom continua să mergem spre obiectivele noastre”.

Cum a devenit o țară paradisul Rusiei: Miliarde de dolari și euro au părăsit Occidentul, fentând sancțiunile

Refuzul Ankarei de a pune în aplicare sancțiunile Statelor Unite și UE a determinat oligarhii ruși cu legături apropiate cu președintele rus, Vladimir Putin, să-și ducă iahturile luxoase în porturile din Turcia.

Spre exemplu, miliardarul Roman Abramovici și-a adus în Turcia, iahturile sale Eclipse, de 700 de milioane de dolari și Solaris, de 600 de milioane de dolari, Dmitri Kamenshchik a venit cu iahtul său Flying Fox, iar Alexander Abramov cu Titan, de 100 de milioane de dolari.

Turcia riscă să intre pe lista neagră de sancțiuni occidentale

Turcia și-a sporit cu 60% exporturile către Rusia în 2022, comparativ cu anul trecut. În plus, Ankara acționează ca intermediar pentru Moscova și ajută Rusia să cumpere produse occidentale.

Însă, Statele Unite au trimis Turciei un avertisment, o scrisoare din partea Trezoreriei americane către TUSIAD, cel mai mare grup de firme de la Ankara, pentru a nu ocoli sancțiunile occidentale contra Rusiei.

Între timp, industria turistică din Turcia a reușit să atragă 2,2 milioane de turiști ruși, care din cauza restricțiilor și a închiderii spațiului aerian din UE, nu pot călători în Vest. Astfel, există aproximativ 80 de zboruri aeriene zilnic din Rusia către Antalya.

Încercarea lui Biden de a izola Rusia: Președintele SUA se lovește de o mare problemă, apărută acum

Rușii au cumpărat masiv mii de proprietăți în Turcia, profitând de devalorizarea lirei turcești. Oligarhii bogați de la Moscova au investit sume uriașe în imobiliare în Turcia.

Însă, experții subliniază faptul că firmele din Turcia riscă să fie puse și ele pe lista neagră de sancțiuni de Occident, dacă continuă să nu respecte măsurile și vor face în continuare afaceri cu Rusia.

Trebuie subliniat faptul că Turcia riscă să piardă mult din afacerile cu UE, unde au schimburi comerciale în valoare de 178,6 miliarde de dolari, față de cele cu Moscova care însumează doar 35 de miliarde de dolari.

Președintele turc Recep Erdogan, încurajat de succesul său în negocierea acordului de cereale dintre Rusia și Ucraina, consideră probabil că Ankara își poate permite să fenteze sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#turcia rusia, #Putin Erdogan, #Putin Erdogan relatii Rusia Turcia, #Rusia Turcia, #Rusia Turcia sanctiuni economice , #Razboi Ucraina