Rusia lui Putin și o țară NATO, mai apropiate ca niciodată: Cum evită sancțiunile Occidentului

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 07:07
12998 citiri
Rusia lui Putin și o țară NATO, mai apropiate ca niciodată: Cum evită sancțiunile Occidentului
Turcia, mai apropiată ca oricând de Rusia FOTO: Timeout

Statele Unite și Occidentul au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a nu-i mai oferi resurse financiare președintelui Vladimir Putin să continue și să escaladeze războiul din Ucraina. Cu toate astea, Rusia și Turcia, țară NATO, sunt mai apropiate ca niciodată, crescând foarte mult legăturile comerciale.

Cea mai recentă întâlnire a lui Putin cu Erdogan a avut loc joia trecută la Astana, capitala Kazahstanului, la summitul Conferinței asiatice privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii, desfășurate aici, potrivit RFI.

Adresându-se ziariștilor, Erdogan a spus că dorește să construiască pe seama succesului acordului intermediat de Organizația Națiunilor Unite, cu privire la exporturile de cereale ale Ucrainei, la care și-a adus și el contribuția.

SUA și Occidentul au gândit lovitura de grație pentru Putin: I-au blocat ultima mutare

Ankara a jucat un rol esențial în sprijinirea ONU în negocierea înțelegerii privind cerealele, dintre Ucraina și Rusia, cunoscut sub numele de acordul de la Istanbul.

„Turcia este hotărâtă să consolideze și să continue exporturile de cereale în cadrul Acordului de la Istanbul și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate prin Turcia”, a spus Erdogan. Acordul ar trebui să fie reînnoit luna viitoare.

Erdogan joacă la două capete

Subliniind nevoia de a menține legături strânse cu Moscova, Ankara refuză să aplice sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Uniunea Europeană, într-un raport publicat săptămâna trecută, a criticat ferm Ankara pentru că nu a aplicat sancțiunile și a avertizat că companiile europene ar putea folosi Turcia pentru a eluda restricțiile. Și Casa Albă și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea.

"Există un potențial mare de dezvoltare. Cifrele comerciale au crescut. Potențialul provine din doi factori. Evident, pentru multe companii europene, modalitatea legală de a ocoli sancțiunile este să se înființeze în Turcia și apoi să reexporte prin Turcia. Și pentru companiile rusești, desigur, se pot aproviziona din Turcia și pot eluda sancțiunilor”, a spus analistul turc Atilla Yesilada de la Global Source Partners.

Noul plan al lui Putin. Statul unional Rusia – URSS 2.0: Ce țări vor face parte din el

Este posibil ca plângerile occidentale referitoare la ocolirea sancțiunilor să crească, odată ce Putin a repetat sugestia de a folosi Turcia ca centru de distribuție a gazului rusesc care a fost inițial destinat Europei.

Erdogan a confirmat vineri că Turcia este pregătită să participe la proiect. Ankara încearcă să negocieze un acord cu prețul redus de gaze de la Moscova.

4 țări din Europa l-au ”finanțat” pe Putin cu 62 de miliarde de euro. Cât a plătit România Rusiei. Dezvăluirile Centrului CREA

„Pentru Putin, relația cu Turcia este importantă pentru că este vorba despre împărțirea Europei. Turcia este un membru cheie al NATO. Cu cât îi poate trage mai mult pe Erdogan și Turcia de Occident, cu atât mai bine”, a spus analistul Timothy Ash of Bluebay Asset Management.

Ankara neagă că încalcă sancțiunile. Dar observatorii spun că Erdogan merge pe o linie din ce în ce mai fină, încercând să păstreze legăturile strânse cu Rusia, știind în același timp că relațiile sale cu Moscova ar putea declanșa represalii din partea SUA și a Europei sub formă de sancțiuni secundare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#turcia rusia, #Putin Erdogan, #Putin Erdogan relatii Rusia Turcia, #Rusia Turcia, #Rusia sanctiuni Occident , #Razboi Ucraina