O țară NATO balansează între Putin și Occident: Pactul cu diavolul este pe muchie de cuțit

Vineri, 10 Martie 2023, ora 00:46
8304 citiri
O țară NATO balansează între Putin și Occident: Pactul cu diavolul este pe muchie de cuțit
Turcia balansează între Rusia și Occident FOTO: Cuddley Nest

De la începutul invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, Rusia a oferit un colac de salvare pentru oameni și bani pentru o țară NATO și a primit o mulțime de beneficii în schimb. Dar acum situația devine din ce în ce mai complicată în Turcia, unde președintele Recep Erdogan face un pact cu diavolul – Rusia – pentru a încerca să câștige un nou mandat la conducerea statului, la alegerile din 14 mai 2023.

De-a lungul anului trecut, rușii au inundat Turcia în masă. Mulți au cumpărat proprietăți, în timp ce alții au venit pentru a scăpa de recrutarea în armată și și-au plasat economiile în afara economiei sancționate a președintelui rus Vladimir Putin sau pentru a deschide afaceri, potrivit Foreign Policy.

Numai anul trecut, rușii au deschis 1.363 de companii noi în Turcia, iar la birourile de imigrare din cele mai mari orașe ale țării, acum sunt în mare parte ruși care solicită permise de ședere, iar peste 155.000 dintre acestea au fost acordate, potrivit datelor guvernului turc.

Unde fug zeci de mii de ruși de Putin: În paradisul naziștilor, zburând 27 de ore cu avionul VIDEO

Turcia și economia ei i-au întâmpinat cu brațele deschise în mare parte pe nou-veniții din Rusia și banii lor. Într-o anumită măsură, au schimbat – cel puțin temporar – fețele orașelor turcești, precum Istanbul sau Antalya. Chiria a crescut, dar prețurile la gaze naturale au rămas scăzute; cafenelele sunt aglomerate de vizitatori ruși; și chiar și panourile publicitare ocazional sunt acum în limba rusă.

Pentru Turcia, menținerea și chiar aprofundarea relațiilor cu Rusia, menținându-și totodată locul ca unul dintre cei mai mari membri ai NATO este un act de echilibru dificil, dar foarte necesar. Turcia este strânsă între Iran și Occident, are o graniță terestră cu Siria, controlează singurul acces la ocean al Mării Negre și are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia. De când a început războiul, Turcia a reușit să susțină atât efortul militar ucrainean, cât și economia Rusiei bătută de război.

Pe țărmurile sale de nord, Turcia a furnizat Ucrainei drone – folosite cu mare efect împotriva forțelor ruse – și a ajutat la negocierea unui acord care să permită transportarea cerealelor ucrainene din porturile Mării Negre. În același timp, Turcia și-a intensificat achizițiile de gaze și petrol rusești și a ajutat parțial la protejarea Moscovei de sancțiuni.

Un fost comandant militar britanic dezvăluie: Arma secretă a Ucrainei care îl îngrozește pe Putin

Pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan, este un pact cu diavolul, născut din propriile sale nevoi geopolitice, politice și economice. Erdogan se confruntă, probabil, cu cele mai dificile alegeri ale sale din mai, iar sprijinul Rusiei l-ar putea ajuta să câștige.

„Rusia și Turcia: aceasta este o căsătorie de conveniență”, a spus Alper Coskun, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace. Cu siguranță nu este o căsnicie ușoară”.

Turcia profită de absența SUA în regiunea Mării Negre

Pentru Turcia, Rusia oferă o oportunitate, dar reprezintă și o amenințare. O Rusie agresivă care controlează orașele de coastă ucrainene cu siguranță nu este în interesul Turciei, dar nici ascensiunea unui stat kurd în nordul Siriei.

Sprijinul Turciei pentru Ucraina nu schimbă jocul în război, a spus expertul independent rus, cu sediul la Moscova, Kerim Has. „Ajutorul militar există cu siguranță și nu ar trebui subestimat, dar nu depășește liniile roșii ale Moscovei. Turcia nu trimite tancuri sau avioane de luptă. Este la un nivel tolerabil pentru Kremlin”.

Scandal într-o țară ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei: Banii lui Putin descoperiți

Din punct de vedere economic, mai ales de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei, Rusia a susținut economia Turciei cu afluxuri uriașe de capital, închizând chiar ochii la sprijinul militar limitat al Ankarei pentru Kiev.

Este însă un drum cu două sensuri. Pentru Kremlinul izolat și sancționat, Turcia a devenit un refugiu financiar sigur. Anul trecut, comerțul dintre cele două țări s-a ridicat la aproximativ 70 de miliarde de dolari, Turcia fiind unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Rusiei. În același timp, sute de companii occidentale caută să eludeze sancțiunile prin deschiderea de birouri în Turcia pentru a continua comerțul cu Rusia.

Pentru Turcia, pragmatismul domină și el. Din punct de vedere geografic și militar, Turcia se plasează pe lângă blocul occidental și a fost un aliat vital pentru Occident, dar din punct de vedere economic, Turcia nu are altă opțiune decât să lucreze cu Rusia. „Dacă Rusia reduce gazul către Turcia, ar fi un dezastru”, a spus Has. „La fel, dacă economia turcă se prăbușește, băncile europene vor avea de suferit și din cauza numărului de împrumuturi pe care Turcia le-a luat”.

Erdogan recunoaște Rusia ca fiind o realitate și o forță în regiunea Mării Negre, în special, datorită faptului că Statele Unite sunt în mare parte absente din punct de vedere economic și militar în zonă.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Alina Gorghiu, despre judecătoarea in Mangalia: ”Am paralizat când am citit dacă una din victimele ucise e în sală”
Alina Gorghiu, despre judecătoarea in Mangalia: ”Am paralizat când am citit dacă una din victimele ucise e în sală”
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, la bilanţul DNA, că efectiv a paralizat când a citit că o doamnă judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una din victimele ucise...
Piedone candidează la Primăria Capitalei: ”Finala se joacă între mine și Nicușor Dan!”
Piedone candidează la Primăria Capitalei: ”Finala se joacă între mine și Nicușor Dan!”
Cristian Tudor Popescu a declarat duminică, 25 februarie, că va candida la Primăria Capitalei din partea Partidului Social Umanist Liberal și că ”finala” se va juca între el și Nicușor...
#turcia rusia, #Erdogan Putin, #Turcia NATO, #Putin Erdogan, #NATO Turcia Rusia, #Turcia razboi Siria, #turcia ucraina , #Turcia