Turcii sunt aşteptaţi duminică la urne, într-un scrutin crucial care ar putea aduce sfârşitul erei Erdogan. Ce spun sondajele

Duminica, 14 Mai 2023, ora 07:18
3254 citiri
Turcii sunt aşteptaţi duminică la urne, într-un scrutin crucial care ar putea aduce sfârşitul erei Erdogan. Ce spun sondajele
Turcii sunt aşteptaţi la urne, într-un scrutin crucial ce ar putea aduce sfârşitul erei Erdogan FOTO Twitter

Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia sunt aşteptaţi duminică la urne, de la ora 8:00.

Este unul dintre cele mai importante scrutine din istoria de 100 de ani a Turciei moderne. Rezultatul de astăzi l-ar putea da jos pe preşedintele Tayyip Erdogan după 20 de ani de când este la putere şi ar putea stopa direcţia tot mai autoritară a guvernului său.

Votul va decide nu numai cine conduce Turcia, o ţară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci şi cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieţii, şi forma politicii sale externe, care a luat o turnură imprevizibilă.

Sondajele de opinie îi dau un uşor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă formată din şase partide de opoziţie, dar dacă niciunul dintre ei nu reuşeşte să obţină mai mult de 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin la 28 mai.

Alegerile au loc la trei luni după cutremurele din sud-estul Turciei, care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Mulţi locuitori din provinciile afectate şi-au exprimat furia faţă de reacţia iniţială lentă a guvernului, dar există puţine semne că această problemă a schimbat modul în care oamenii vor vota.

Va fi ales, de asemenea, un nou parlament şi probabil va fi o cursă strânsă între Alianţa Populară a lui Erdogan şi Alianţa Naţiunii a lui Kilicdaroglu.

Alianţa Populară, este formată din partidul lui Erdogan AKP, care este un partid conservator, de sorginte islamistă, şi MHP, un partid naţionalist. Acestora li s-au alăturat şi alte formaţiuni mai mici.

Alianţa Naţiunii, care îl susţine pe Kemal Kilicdaroglu, este formată din şase partide de opoziţie, între care Partidul Republican al Poporului (CHP). Este un partid laic, înfiinţat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, şi al cărui preşedinte este Kilicdaroglu.

Secţiile de votare se vor deschide la ora locală (şi a României) 8.00 şi se vor închide la ora 17.00.

Între timp, aproximativ 3,4 milioane de alegători de peste hotare cu drept de vot - dintre care 1,5 milioane numai în Germania - probabil că vor fi votat deja.

În conformitate cu legea electorală turcă, raportarea oricăror rezultate este interzisă până la ora 21.00. Însă până duminică seara târziu s-ar putea şti dacă va exista un al doilea tur de scrutin pentru preşedinţie.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Turcia, #alegeri, #Erdogan , #Turcia