Răspunsul autorităților turce la cutremurele devastatoare ar afecta perspectivele lui Erdogan la alegerile din mai, arată o analiză Reuters

Marti, 07 Februarie 2023, ora 18:53
2090 citiri
Răspunsul autorităților turce la cutremurele devastatoare ar afecta perspectivele lui Erdogan la alegerile din mai, arată o analiză Reuters
Salvatorii caută oameni sub dărâmături FOTO / Twitter Nexta

Cutremurul cu cele mai multe victime dintr-o generaţie reprezintă pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan o provocare uriaşă în materie de salvare şi reconstrucţie care va umbri perioada de pregătire a alegerilor din luna mai, percepute deja drept cele mai dificile în cele două decenii ale sale la putere, relatează marţi Reuters într-o analiză.

La o zi după ce cutremurul a lovit, provocând moartea a peste 3.500 de persoane în Turcia, partidele de opoziţie şi unii locuitori din zonele cele mai grav lovite s-au plâns că autorităţile se mişcă încet sau sunt prost echipate pentru a face faţă problemelor.

Percepţia că guvernul nu reuşeşte să răspundă dezastrului în mod adecvat sau că nu a reuşit să impună regulile de construcţie necesare în ţara des lovită de cutremure i-ar putea afecta perspectivele lui Erdogan la vot.

Analiştii susţin însă că preşedintele, un politician abil al cărui guvern a avut de a face cu cutremure, incendii de pădure şi alte dezastre naturale de când a venit la putere în 2003, ar putea atrage sprijinul naţional cu prilejul acestei crize şi şi-ar putea întări poziţia.

La doar câteva ore după cutremurul de luni, pe care l-a descris drept cel mai grav care a lovit Turcia în peste 80 de ani, Erdogan a spus că mii de salvatori au fost deja mobilizaţi şi că nu se va precupeţi nici un efort în condiţiile dure de iarnă.

Guvernul a declarat "alarmă de nivelul al 4-lea", solicitând asistenţă internaţională, şi a instituit stare de urgenţă timp de trei luni în cele mai afectate provincii.

"Erdogan a răspuns rapid şi coerent la criză. Cel mai probabil asta îi va lustrui imaginea de lider puternic înainte de alegerile de la 14 mai, dacă guvernul poate menţine elanul iniţial", susţine grupul de consultanţă Eurasia.

"Lebădă neagră"

Costurile de reconstrucţie ar putea fi de multe miliarde de dolari, punând presiune asupra unei economii cu o inflaţie de 58%. Perturbările provocate într-o regiune în care locuiesc 13 milioane de oameni ar putea limita creşterea în acest an, susţin economiştii.

Amploarea pagubelor, pe o întindere de sute de kilometri şi care afectează milioane de oameni şi locuinţele lor, va "reseta complet" economia şi politica Turciei, a declarat Atilla Yesilada, din cadrul Global Source Partners.

Descriind cutremurul cu magnitudinea 7,7 drept o "lebădă neagră", o apariţie atât de neprevăzută sau de improbabilă încât poate avea consecinţe extreme, el a spus că nu este încă clar dacă alegerile pot avea loc în regiunile cel mai dur lovite.

Opozanţii politici ai lui Erdogan nu s-au grăbit să profite politic imediat după producerea cutremurului, în condiţiile în care există încă oameni prinşi sub dărâmături iar bilanţul morţilor continuă să crească.

Opoziţia formată din şase partide a comunicat numai că guvernul trebuie să lucreze "fără discriminare" pentru a răspunde dezastrului care a lovit regiuni în care se află inclusiv comunităţi kurde şi refugiaţi sirieni.

But Ugur Poyraz, secretar general al partidului naţionalist de centru dreapta IYI, a spus că s-a deplasat în zonele cel mai sever afectate şi că marţi dimineaţă nu a văzut lucrători ai serviciilor de urgenţă.

"Cu siguranţă nu există o coordonare profesionistă a ajutorului de urgenţă. Cetăţeni şi echipe locale se alătură operaţiunilor de salvare din proprie iniţiativă pentru a salva oamenii de sub dărâmături", a declarat el pentru Reuters.

Autorităţile susţin că peste 12.000 de angajaţi ai serviciilor de căutare şi salvare sunt în acţiune, alături de 9.000 de militari.

Într-un scrutin strâns, răspunsul guvernului la o situaţie de urgenţă ar putea schimba opţiunea votanţilor nehotărâţi, deşi este puţin probabil să-i facă să se răzgândească pe susţinătorii dedicaţi oricăreia dintre părţi, a declarat Hasnain Malik, director pentru pieţe emergente la Tellimer, în Dubai.

"Răspunsul guvernului Erdogan la acest dezastru natural ar putea influenţa atitudinea votantului indecis, dar loialităţile celor mai mulţi alegători sunt deja stabilite", a adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Două state puternice din Orientul Mijlociu cer Iranului să evite o „nouă escaladare”, după atacurile asupra Israelului
Două state puternice din Orientul Mijlociu cer Iranului să evite o „nouă escaladare”, după atacurile asupra Israelului
Turcia a cerut duminică, 14 aprilie, Teheranului să evite o "nouă escaladare" după loviturile iraniene împotriva Israelului de sâmbătă seara, potrivit unei surse diplomatice turce. Şi...
#Turcia, #cutremur Turcia, #daramaturi, #Erdogan, #alegeri , #cutremur Turcia