Echipele de scafandri militari turci au dezamorsat în siguranţă o mină navală care plutea în derivă în Marea Neagră, a anunţat, miercuri, Ministerul turc al Apărării. este a treia mină găsită în apele Turciei de la începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters.
Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au plasat mine în Marea Neagră, iar la sfârşitul lunii martie, echipele de scafandri militari ale Turciei şi României au dezamorsat minele găsite în apele lor.
Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina
Turcia, membru NATO, se învecinează cu Marea Neagră, la fel ca Rusia şi Ucraina.
Marea Neagră este folosită pentru transportul de cereale, petrol şi produse petroliere. De asemenea, Marea Neagră are ca state riverane România, Bulgaria, Georgia, Turcia, Ucraina şi Rusia.
Marea Neagră este legată, prin Strâmtoarea Bosfor, de Marea Marmara şi de Marea Mediterană, care trece prin inima Istanbulului, cel mai mare oraş al Turciei, cu 16 milioane de locuitori.
Minele rătăcite prezintă riscuri pentru navele care trec prin Bosfor şi ar putea provoca daune majore dacă lovesc navele, în special navele cu petrol brut.
Oficialii maritimi spun că riscul de a întâlni mine în derivă pe ruta principală de transport maritim a Mării Negre reprezintă unul dintre pericolele pe care le pot întâlni navele comerciale din regiune, iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranţă pentru a menţine lanţurile de aprovizionare în funcţiune.