Alegerile din Turcia. Cui îi datorează victoria sultanul Erdogan

Luni, 29 Mai 2023, ora 18:59
3358 citiri
Alegerile din Turcia. Cui îi datorează victoria sultanul Erdogan
Președintele Turciei, Recept Erdogan/ FOTO: newsofbahrain.com

După două decenii la putere, Recep Tayyip Erdoğan și-a consolidat dominația asupra politicii turcești prin victoria în alegerile prezidențiale de duminică, 28 mai. Întrebarea cu care se confruntă acum Turcia - și întreaga lume - este ce va face în continuare omul forte de la Ankara, scrie Politico.

Alegerile de duminică au reprezentat una dintre cele mai mari amenințări la adresa domniei lui Erdoğan de până acum. El este cel mai impunător lider al Turciei de la Mustafa Kemal Atatürk încoace, care a fondat țara în urmă cu 100 de ani - și a câștigat, cu 52% la 48%, cu o campanie care i-a întărit autoritatea.

„Rezultatele arată că președintele poate desfășura politici identitare pentru a obține o victorie în ciuda celor mai grave condiții economice de la criza financiară din 2001”, a declarat pentru Politico Emre Peker, director pentru Europa la compania de consultanță Eurasia Group, referindu-se la prăbușirea financiară care a contribuit la instaurarea domniei lui Erdoğan în urmă cu peste două decenii.

Criticii președintelui spun că victoria sa reflectă stăpânirea pe care o are asupra resurselor statului. Aceștia spun că acesta transformă țara într-un stat mai autoritar, prin influența sa asupra majorității mass-media și prin încarcerarea unor personalități importante din opoziție și din societatea civilă. Teama exprimată de multe grupuri de opoziție este că încă cinci ani cu Erdoğan la putere ar putea da o lovitură devastatoare democrației turcești.

„Acum începe secolul turc”

Susținătorii lui Erdoğan spun că votul reflectă aprecierea turcilor pentru cei 20 de ani de mandat, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca președinte.

Ei susțin că țara este mult mai puternică decât era în urmă cu 20 de ani, datorită creșterii economice, a îmbunătățirii infrastructurii și a unui rol mai activ în afacerile mondiale - și că președintele nu se teme să adopte o linie independentă față de Occident, în ciuda statutului Turciei de membru al NATO.

Noul și vechiul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sărbătorit duminică seară victoria la alegeri cântând cu susținătorii săi, de pe un autocar pe care se afla și soția sa și membri ai anturajului său. Liderul de la Ankara a câștigat alegerile prezidențiale cu un avans de 4 procente față de rivalul său, Kemal Kilicdaroglu. Erdogan le-a spus susținătorilor săi că vor fi împreună până la moarte. „Acum începe secolul turc”, le-a transmis liderul Partidului Justiție şi Adevăr alegătorilor săi.

Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul opoziției și-a recunoscut înfrângerea. „Sunt trist, pentru că probleme majore vor urma pentru această țară. Voi trebuie să știți că vom lupta cu aceste dificultăți care ne așteaptă. De acum încolo, aș vrea să fac un apel către cei 24 de milioane de alegători care m-au votat să reziste. Munca noastră va continua. Suntem aici și nu vom pleca nicăieri”, a spus Kılıçdaroğlu.

Recep Tayyip Erdogan își datorează victoria în parte rețelelor puternice de influență politică, economică și ideologică pe care le-a construit în două decenii de putere, scrie „Financial Times“.

„Un segment semnificativ de alegători au simțit că depind de menținerea partidului lui Erdogan Justiție și Dezvoltare (AKP) la putere pentru a continua să primească beneficii de la stat”, a spus Murat Somer, profesor de științe politice la Universitatea Koç din Istanbul. „Oamenii care se află în situații precare cred că relația lor cu statul depinde de bunele relații cu AKP. Ei depind de AKP.”

Criticii insistă că terenul de joc a fost de mult înclinat în favoarea lui Erdogan, președintele în vârstă de 69 de ani alocand o serie de resurse de stat în timpul campaniei, în timp ce mass-media subordonată l-a ajutat din greu, scrie Financial Times.

Pomeni electorale

Guvernul lui Erdogan a umplut țara cu promisiuni: gaze gratuite, energie electrică reduse și 10 GB de internet gratuit pentru studenți. Creșterea salariului minim și a salariilor funcționarilor publici înaintea votului ar fi putut, de asemenea, să fi jucat în favoarea președintelui.

Aceste cadouri au fost concepute pentru a compensa o imagine economică sumbră pentru țara de 85 de milioane de locuitori. Creșterea prețurilor și o liră care a scăzut vineri la un nou minim, erodează puterea de cumpărare a alegătorilor obișnuiți, notează FT.

Rețelele puternice pe care el și partidul său le-au construit se extind în economie și afaceri. Arda Can Kumbaracıbaşı, profesor de politică la Universitatea Bahçeşehir, care a studiat ascensiunea AKP, a declarat: „Guvernul oferă doar oferte și oportunități grupurilor apropiate.”

Pentru mulți din Turcia, realizările statului nu pot fi separate de Erdogan însuși. Kemal, un frizer de 37 de ani din Istanbul, a declarat: „Viața s-a îmbunătățit dramatic în ultimii 20 de ani, iar asta se datorează lui Tayyip. Țara noastră era o mizerie înainte de a veni el. Acum toată lumea se bucură de standarde de viață mult mai mari.” El a continuat: „Transportul prin această țară era înainte un coșmar, iar acum avem un aeroport în fiecare provincie. Cine a facut asta? Tayyip a făcut . . . Dacă cineva poate repara această economie, acesta este Tayyip.”

AKP și partenerul său, 11 milione de membri

Erdogan a reușit constant să-și păstreze sprijinul în rândul bazei sale, în principal conservatoare și evlavioase, în parte pentru că mulți își văd soarta legată de a lui, dar și prin dimensiunea AKP cu rădăcini islamiste, care are birouri în orașe și orășele din întreaga țară.

AKP, care împreună cu partenerul său ultranaționalist și-a menținut majoritatea în Parlament la alegerile din 14 mai, are peste 11 milioane de membri, potrivit datelor Curții Supreme a Turciei. Partidul Popular Republican din Kılıçdaroğlu, care conduce coaliția de opoziție formată din șase partide din țară, poate strânge doar 1,4 milioane de membri.

„AKP s-a construit cu succes pe cetățile electorale și pe organizarea de bază a partidelor care pot fi urmărite încă din anii 1970”, a spus Kumbaracıbaşı. „Așadar, rețelele de patronaj au fost cu siguranță utile pentru menținerea bazei de susținători AKP,” spune acesta, citat de FT.

O țară ruptă în două

Remarcând polarizarea extremă dintre taberele pro și anti-Erdoğan, Peker a declarat că victoria realesului președinte „arată cât de consolidată este baza sa și că este vorba de [abia] mai mult de jumătate din electorat, care a ia decizii de mai bine de două decenii.”

El a adăugat că, la fiecare alegeri succesive, Erdoğan a adoptat o linie mai dură în ceea ce privește problemele naționaliste și conservatoare.

În discursul său de victorie de la Ankara, Erdoğan însuși a semnalat că este puțin probabil să facă compromisuri cu privire la stilul său de om puternic în următorii cinci ani. El a spus că politicianul kurd încarcerat Selahattin Demirtaș - fost lider de partid și candidat la președinție - ar trebui să rămână în închisoare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că acesta ar trebui să fie eliberat.

Dar există o provocare care nu se află în totalitate sub controlul său: economia Turciei.

Turcia a suferit din cauza unei inflații foarte mari - care la un moment dat, anul trecut, a atins 85% - și a unei monede slabe, care vineri a atins un minim istoric față de dolar. Banca centrală a țării a rămas, de asemenea, fără rezerve înainte de vot.

O problemă importantă este dacă Turcia va lăsa lira să se deprecieze și mai mult acum că alegerile s-au încheiat sau dacă va fi forțată de piețe să facă acest lucru.

O întrebare și mai importantă este dacă Erdoğan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu actualul mix de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzilor. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, iar lira va fi vulnerabilă la atacuri.

Însă Erdoğan refuză să se miște. În discursul său de victorie de la Ankara, el a promis că va menține ratele dobânzilor la un nivel scăzut, ceea ce, potrivit lui, va reduce inflația, un argument pe care mulți economiști mainstream îl resping ca fiind absurd.

Acum, că alegerile s-au încheiat, Erdoğan este mai puternic ca niciodată. Aliații NATO ai Turciei vor urmări cu nerăbdare să vadă dacă își respectă promisiunile sau dacă își respectă amenințările, scrie politico.eu. Cu prerogative prezidențiale sporite de el însuși, cu o majoritate solidă în Parlament, se poate spune în acest moment că președintele Turciei deține puterea absolută.

Țara NATO care a ridicat restricțiile la exportul de arme către Turcia. Cum a motivat guvernul de la Oslo decizia
Țara NATO care a ridicat restricțiile la exportul de arme către Turcia. Cum a motivat guvernul de la Oslo decizia
Norvegia a anunţat joi, 12 septembrie, ridicarea restricţiilor impuse în 2019 la exportul de materiale militare către Turcia, stat cu care este aliat în NATO, transmite dpa. Într-un...
Declarația președintelui Turciei care îl va enerva pe Vladimir Putin
Declarația președintelui Turciei care îl va enerva pe Vladimir Putin
Revenirea Crimeei în Ucraina este o cerință a dreptului internațional, iar Turcia a susținut întotdeauna independența Ucrainei, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul...
#Turcia, #alegeri, #recept erdogan, #victorie promisiuni electorale, #opozitie , #Turcia
  1. Cinci morți în Fâșia Gaza în urma unui atac israelian asupra unei școli. Locația bombardată era „centru de adăpost”
  2. Donald Trump promite că va deporta în masă imigranții agresivi: „Sunt supărat că tinerele americane sunt violate și ucise”
  3. Țara care oferă o sumă uriașă pentru a-i „alunga” pe imigranți. De când se aplică măsura
  4. Ciucă merge în zonele afectate de inundații. Își va petrece noaptea alături de sinistrați SURSE
  5. Navă cu o încărcătură explozivă de 20.000 de tone din Rusia, reperată în apropierea unei baze NATO. Cum a fost înlăturat pericolul
  6. UPDATE Ce îi așteaptă pe sinistrații din Galați și Vaslui. Primele măsuri ale Guvernului FOTO
  7. Țara europeană care își deschide granițele pentru muncitorii din Africa. Numărul uriaș de locuri de muncă disponibile
  8. Carduri educaționale 2024. Cine poate primi 500 de lei de la stat
  9. Fenomenul periculos care a provocat inundațiile din România. „Ar fi trebuit să se întâmple doar o dată la o sută de ani”. Explicațiile ministrului Mediului
  10. Cum ar putea răspunde Putin după ce Occidentul a permis Ucrainei lovituri cu rază lungă de acţiune. „Testele nucleare ar fi ceva nou”