Un nou cutremur în Turcia ar putea fi și mai devastator și ar putea avea loc la Istanbul, susțin oamenii de știință

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 21:50
4501 citiri
Un nou cutremur în Turcia ar putea fi și mai devastator și ar putea avea loc la Istanbul, susțin oamenii de știință
Istanbul/ FOTO: Klook

Pe 6 februarie a avut loc un cutremur în Turcia, lângă granița cu Siria, care a devenit unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii.

Potrivit ultimelor date, peste 11 mii de oameni au murit. Oamenii de știință prevăd, însă, că un alt cutremur puternic ar putea avea loc în țară în următorii ani, iar de această dată Istanbulul, cu o populație de 15 milioane de oameni, ar putea fi afectat, relatează Meduza.

Încă din 2006, Okan Tuysuz, care era atunci directorul Institutului Eurasiatic de Științe ale Pământului de la Universitatea Tehnică din Istanbul, a spus că un cutremur este inevitabil. "Cunoaștem magnitudinea. Știm locul. Doar că nu știm exact când se va întâmpla. Dar există o probabilitate de 65% ca Istanbulul să fie afectat de un cutremur cu magnitudinea 7,6 înainte de 2030. Și acesta este un probabilitate foarte mare”, a evaluat omul de știință probabilitatea unui cutremur puternic la Istanbul în următorii ani.

De atunci, oamenii de știință au publicat mult mai multe calcule care au confirmat această predicție alarmantă. Astfel, probabilitatea unui cutremur cu magnitudinea „mai mare de 7”, care va avea loc înainte de 2045, a fost estimată de la 35 la 95%. Nu doar cercetătorii turci, ci și experții de la US Geological Survey, Italia, Franța, Japonia și chiar companii internaționale de asigurări au fost implicați în prognoza amplorii cutremurului.

Riscul este legat de locația geologică a Istanbulului. Este situat la joncțiunea plăcilor tectonice anatoliene și eurasiatice, la 15-20 de kilometri de porțiunea falii nord-atlantice care trece pe sub Marea Marmara.

Mișcarea plăcilor de-a lungul falii a dus la cutremure mari de-a lungul secolelor. În ultimii 500 de ani, cataclisme puternice au avut loc de șase sau șapte ori. Unul dintre cele mai catastrofale cutremure a avut loc în 1766, când s-a rupt o ramură a falei din apropierea orașului. Acesta este exact scenariul de care oamenii de știință se tem acum.

Ultimul cutremur major in Istanbul a fost în 1999

Ultimul cutremur major, cât mai aproape de Istanbul, a avut loc în 1999. Epicentrul dezastrului a fost situat atunci în orașul Izmir, la 90 de kilometri spre sud; au murit peste 17 mii de oameni. A fost al șaptelea dintr-o serie de cutremure cu o magnitudine mai mare de 7,0 care au avut loc în Turcia din 1939, de la est la vest, de-a lungul Faliei Nord-Anatoliei. Replicile puternice se apropie treptat de Istanbul.

Un nou cutremur poate avea loc oricând în oraș și poate deveni mai distructiv decât precedentul. Potrivit unui raport elaborat în 2020 de Primăria Istanbul cu sprijinul seismologilor, toate cele 39 de cartiere vor fi afectate în diferite grade de un cutremur cu magnitudinea de 7,5. Cel mai mare risc de distrugere este în partea europeană a metropolei, lângă coasta Mării Marmara. De exemplu, în districtul Avjilar, conform calculelor experților, numărul victimelor poate fi de 465, răniți - mai mult de 1500. Peste 104.000 de locuitori ai districtului riscă să-și piardă locuințele. În districtul Zeitinburnu, 668 de persoane pot muri, peste 5.330 de clădiri riscă să se prăbușească.

Unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului, Fatih, care găzduiește multe obiective istorice, inclusiv Moscheea Sfânta Sofia și Moscheea Albastră, ar putea suferi și mai multe distrugeri. Aproximativ 72% din clădiri nu vor supraviețui cutremurului și aproximativ 1.500 de oameni pot muri.

În cel mai rău caz, 40% din Istanbul se va afla în zona dezastrului. Înălțimea tsunami-ului care va lovi orașul va ajunge la șapte metri.

Construcții neconforme

Un alt raport al Primăriei din Istanbul, prezentat în 2021, a afirmat că aproximativ 209.000 de clădiri (dintre un total de 1,16 milioane din oraș) ar putea fi distruse complet sau parțial în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5. Acest lucru va duce la faptul că aproximativ trei milioane de locuitori vor rămâne fără adăpost. În zona de risc deosebit, potrivit experților, există clădirile înalte construite înainte de 2000, fără a ține cont de amenințarea seismică pe care oamenii de știință o cunosc astăzi. Există zeci de mii de astfel de structuri în Istanbul. Oficialii au estimat potențialele daune economice cauzate de dezastrul natural la 17 miliarde de dolari.

În Istanbul se desfășoară în mod regulat exerciții în caz de urgență. Anul trecut, una dintre cele mai predispuse zone seismice ale orașului, Büyükçekmeçe, a primit un sistem de avertizare timpurie pentru tsunami - despre care se spune că poate semnala un val cu cinci până la șapte minute înainte de a lovi.

Dar, în același timp, în ultimii ani, la Istanbul s-a construit masiv. Ca parte a reconstrucției clădirilor vechi, au fost adăugate etaje noi. Acest lucru a crescut presiunea asupra clădirilor și a făcut ca acestea să nu îndeplinească standardele de rezistență la cutremur.

Masterplanul de cutremur al orașului a fost elaborat în 2003 și a fost actualizat ultima dată în 2018. În 2020, Taifun Kahraman, șeful departamentului de management al riscului de cutremur din oraș, a recunoscut că nicio clădire nu a fost încă reconstruită în conformitate cu cerințele planului general, dar a promis că în viitor 790.000 de clădiri vor fi supuse evaluării riscului. Soluția pentru o parte din clădiri poate fi consolidarea structurilor de susținere, pentru altele o reconstrucție completă, a precizat oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Turcia, #cutremur, #istanbul, #victime, #constructii, #planuri , #cutremur Turcia