Forța cutremurelor din Turcia a fost înspăimântătoare: energia degajată, egală cu explozia a 500 de bombe atomice

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 22:23
4734 citiri
Forța cutremurelor din Turcia a fost înspăimântătoare: energia degajată, egală cu explozia a 500 de bombe atomice
Mii de cladiri au fost puse la pământ de cele două cutremure puternice din Turcia/ FOGTO: CNN

Orhan Tătar, reprezentant al Oficiului pentru Prevenirea și Lichidarea Consecințelor Situațiilor de Urgență, a spus că forța cutremurelor care au avut loc în Turcia a fost egală cu explozia a 500 de bombe atomice, informează DHA . Potrivit expertului, țara s-a confruntat cu un dezastru care depășește ceea ce se putea aștepta.

"Analizăm două cutremure care au avut loc pe 6 februarie. Durata primului cutremur puternic a fost de 65 de secunde. Efectul distructiv al celui de-al doilea cutremur a fost de 45 de secunde", a spus el.

„Energia eliberată de cele două cutremure este comparabilă cu energia a 500 de bombe atomice. Până în prezent, au avut loc peste 2.000 de replici și continuă să aibă loc. Marea majoritate dintre ele au fost avut o magnitudine de peste 4 ”, a spus el.

Seismologul Jenny Jenkins de la Departamentul de Științe ale Pământului de la Universitatea Durham a spus că acest cutremur a fost atât de distructiv, deoarece regiunea din Turcia în care a fost înregistrat epicentrul este predispusă la cutremure similare, deoarece este situată la intersecția a trei plăci tectonice - anatoliană, arabă și africană.

Despre forța cutremurului a vorbit și Ovgun Ahmet Ercan, un cunoscut geofizician turc. Potrivit publicației Sabah, acesta a spus că seismul de luni a lovit cu puterea a aproximativ 130 de bombe atomice. „Am anticipat de mult timp un cutremur mare în această regiune, dar nu ne așteptam ca acesta să fie atât de neobișnuit de puternic și distructiv”, a spus și profesorul Ahmet Cevdet Yalciner, un important expert turc în gestionarea dezastrelor.

Turcia s-a deplasat cu 3 metri în câteva zeci de secunde spre Grecia

Expertul italian în fizica Pământului Carlo Doglioni a explicat luni cum a funcționat devastatorul cutremur care a afectat regiuni întregi din Turcia și Siria și a provocat cel puțin 5.000 de morți, potrivit unui bilanț preliminar. Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Doglioni, care este președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a spus că „în Turcia, pământul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde de-a lungul unei falii de 150 de kilometri”.

„Ce s-a întâmplat este că ceea ce numim placa (tectonică) arabă s-a deplasat aproximativ 3 metri pe direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană”, a explicat el. „Din estimările pe care le avem, care se actualizează treptat, știm că falia s-a activat pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de trei metri. Totul s-a petrecut în câteva zeci de secunde, generând acest cutremur cu magnitudinea 7,8,-7,9”, a continuat Doglioni.

„Este o mișcare foarte mare”, a spus el. El a mai spus că în timpul cutremurului s-a putut observa o deplasare orizontală a celor două părți ale faliei est-anatoliene. „Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-a deplasat în raport cu placa arabă spre sud-vest”, a concluzionat Doglioni.

„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute (acolo) au avut loc cutremure extrem de violente”, a spus expertul italian.

Întrebat pe tema unor eventuale efecte ale acestui cutremur în alte zone ale Mediteranei, Doglioni a preferat să îndemne la atenție. „Ceea ce pot spune este că acestea sunt mișcări care nu se opresc niciodată. Comportamentul „epidemic” este bine cunoscut, dar cutremurul are efect asupra unei structuri care este foarte îndepărtată de sistemul geologic italian”, a spus el. „Acest lucru nu înseamnă însă că nu ar trebui să nu ne menținem atenția ridicată, deoarece Italia are zone cu o vitalitate geologică mereu activă”, a adăugat expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Turcia, #cutremur, #Siria, #victime, #salvatori, #Putere, #bombe, #atomice , #cutremur Turcia