De ce s-au produs cutremurele din Turcia. Motivul pentru care seismele au provocat un număr uriaș de morți

Luni, 06 Februarie 2023, ora 22:17
11180 citiri
De ce s-au produs cutremurele din Turcia. Motivul pentru care seismele au provocat un număr uriaș de morți
Peste 3000 de locuințe au fost distruse de cutremur/ FOTO: CNN

Peste 2.000 de oameni au fost uciși și mii au fost răniți, arată bilanțul provizoriu, în urma unor cutremure catastrofal care au lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria, la primele ore ale dimineții de luni, 6 ianuarie.

Seismul, care a lovit în apropierea orașului Gaziantep, a fost urmat de un al doilea în apropiere, care a fost aproape la fel de puternic și devastator.

De ce a fost atât de mortal?

Cu o magnitudine de 7,8, primul cutremur care a lovit sud-estul Turciei a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a înregistrat vreodată această țară. În fiecare an, există mai puțin de 20 de cutremure mai mari de magnitudinea 7 oriunde pe planetă.

Ceea ce face ca acest dezastru să fie atât de neobișnuit și, după toate probabilitățile, mult mai dăunător, este noul seism cu o magnitudine 7,5 care a avut loc nouă ore mai târziu, la aproximativ 100 km nord de epicentrul inițial, scrie Sky News. În plus, au avut loc peste 100 de replici, și ele de mare intensitate.

Este posibil ca acest al doilea cutremur masiv să fi provocat mai puține victime decât primul: a avut loc în timpul zilei, iar oamenii ar fi putut evacua clădirile după primul cutremur. În același timp, acesta nu a făcut decât să adâncească criza actuală și eforturile de salvare a supraviețuitorilor.

Pe lângă faptul că au fost puternice, cele două cutremure au avut loc la o adâncime relativ mică în scoarța terestră — 17 și, respectiv, 10 kilometri — și au lovit într-o zonă populată.

Cu cât un cutremur este mai aproape de suprafață, cu atât mai multă energie ajunge la clădirile și infrastructura de deasupra.

Prof Joanna Faure Walker, șeful Institutului pentru Reducerea Riscurilor și a Dezastrelor de la University College London, a declarat: „Dintre cele mai mortale cutremure, doar două din ultimii 10 ani au fost de magnitudine echivalentă și patru în ultimii 10 ani."

Dar nu numai puterea cutremurului provoacă dezastre. Acest incident a avut loc la primele ore ale dimineții, când oamenii se aflau înăuntru și dormeau. Soliditatea clădirilor este, de asemenea, un factor.

Clădirile mai moderne, bine construite, au avut șanse mari de a supraviețui zguduirilor provocate de aceste cutremure. Criteriile de construcție din Turcia au fost înăsprite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,6 care a lovit orașul Izmit din nord-vestul țării în 1999, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Cu toate acestea, structurile mai vechi sau cele construite cu materiale sau proiectare sub standardele cerute de autorități erau vulnerabile. Orașele și satele mai mici, cu mai puține clădiri moderne, răspândite în această zonă de dezastru acum foarte mare, ar fi putut suferi pagube mult mai mari.

Dr. Carmen Solana, specialist vulcanolog și în comunicare a riscurilor la Universitatea din Portsmouth, spune că „infrastructura rezistentă este, din păcate, neregulată în sudul Turciei și în special în Siria, așa că salvarea de vieți acum se bazează în mare parte pe răspuns. Următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru a găsi supraviețuitori. După 48 de ore numărul supravieţuitorilor scade enorm.”

Aceasta a fost o regiune în care nu a existat un cutremur major de mai bine de 200 de ani sau niciun semn de avertizare, astfel încât nivelul de pregătire ar fi mai mic decât pentru o regiune care era mai obișnuită să facă față cutremurelor.

Ce a provocat cutremurul?

Scoarța terestră este formată din bucăți separate, numite plăci, care se apropie una lângă alta. Cauza cutremurului a fost o eliberare bruscă a tensiunii care s-a acumulat de-a lungul liniei de falie din Anatolia de Est timp de mai bine de un secol — ultimul cutremur de magnitudine similară care a lovit regiunea a fost în 1872.

O mare parte din Turcia se află pe placa tectonică Anatoliană, care este împinsă spre vest cu aproximativ 2 cm pe an. Această presiune s-a acumulat și acum a fost eliberată cu consecințe dezastruoase în urma primului cutremur major.

Replicile majore ulterioare au fost probabil cauzate de cutremurul inițial care a destabilizat o falie adiacentă care, de asemenea, a acumulat tensiuni geologice de-a lungul timpului.

Faptul că Turcia, și în special această regiune, este o zonă predispusă la cutremure, înseamnă că există un nivel bun de pregătire în ceea ce privește echipele și echipamentele de salvare. Dar mărimea zonei afectate și pagubele produse la drumuri și alte infrastructuri ar putea reprezenta o provocare majoră chiar și pentru cei mai bine echipați și pregătiți primii respondenți.

Caracteristici geologice neobișnuite în zona Turciei au dus la această tragedie, este de părere Chad Myers, meteorolog CNN.

„Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive - cea arabă şi cea eurasiatică - se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul. Acest fenomen este diferit de ceea ce se întâmplă la Inelul de Foc, care se întinde de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite. În această zonă, cutremurele şi tsunami-urile sunt adesea cauzate de subducţie - când o placă alunecă sub alta. Dar într-o astfel de mişcare ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală. De ce contează acest lucru? Clădirile nu se vor mai deplasa înainte şi înapoi. Dar apoi, când vin undele secundare şi încep să se producă replici, încep să se mişte înainte şi înapoi", a explicat Myers.

Au existat deja mai multe replici în urma cutremurului actual, iar oamenii de știință se așteaptă ca acesta să urmeze aceeași tendință ca și în cazul precedentului mare cutremur din regiune.

Cutremurul turcesc de luni, 6 ianuarie, de 7,8 este clasificat ca fiind major și provoacă de obicei pagube grave, așa cum a făcut și în acest caz.

Orice seism cu magnitudinea peste 8 cauzează daune catastrofale și poate distruge total comunitățile din centrul său.

Cutremurul de pe coasta Japoniei din 2011 a avut o magnitudine 9 și a provocat pagube pe scară largă pe uscat și a provocat o serie de valuri uriașe de marea – dintre care unul a dus la un accident major la o centrală nucleară de-a lungul coastei.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a fost de 9,5 înregistrat în Chile în 1960. Cutremurul din 1939 din Turcia a făcut 30.000 de morți. Ultimul seism puternic din Turcia a avut loc în 1999 și a făcut 17.000 de morți, iar specialiștii se tem că cel de acum va face 10.000 de morți.

Autorităţile turce desfăşoară ample operaţiuni de căutare şi salvare după cele două seisme din sud-estul ţării

Turcia a comunicat că un al doilea cutremur a avut loc în sud-estul ţării. Acesta s-a petrecut în aceeaşi regiune ca şi seismul anterior. Este în desfăşurare o operaţiune majoră de salvare în urma celor două cutremure. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că mii de salvatori iau parte la operaţiune: „Autorităţile au trecut la acţiuni imediat după cele două cutremure. Forţele armate şi alte echipaje specializate în managementul dezastrelor au fost mobilizate în regiune. Prioritizăm eforturile de căutare şi salvare”.

Verificări la barajul de la Bicaz, după ce un cutremur a avut loc în zonă. „Forţe şi mijloace de intervenţie au fost trimise în teren”
Verificări la barajul de la Bicaz, după ce un cutremur a avut loc în zonă. „Forţe şi mijloace de intervenţie au fost trimise în teren”
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au realizat o recunoaştere la barajul de la Bicaz, în urma unui cutremur de pământ de mică intensitate care a avut loc joi,...
Atentat la Moscova: Aproape 100 de persoane sunt date dispărute. „Sunt foarte îngrijorat” VIDEO
Atentat la Moscova: Aproape 100 de persoane sunt date dispărute. „Sunt foarte îngrijorat” VIDEO
Portalul rusesc de ştiri BAZA, despre care se ştie că are surse în serviciile de securitate ale ţării a anunțat miercuri, 27 martie, că până la 95 de persoane sunt încă dispărute după...
#Turcia, #cutremur, #victime, #distrugeri, #salvatori , #cutremur Turcia