Salvatorii turci lucrează contra-cronometru. O avertizare meteo îi forțează să grăbească și mai mult operațiunile de salvare

Luni, 06 Februarie 2023, ora 19:50
4177 citiri
Salvatorii turci lucrează contra-cronometru. O avertizare meteo îi forțează să grăbească și mai mult operațiunile de salvare
Salvatorii lucrează contra-cronometru sa salveze eventualii supravietuitori

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că mii de salvatori iau parte la operaţiunile de căutare a supraviețuitorilor cutremurelor din 6 februarie.

„Autorităţile au trecut la acţiuni imediat după cele două cutremure. Forţele armate şi alte echipaje specializate în managementul dezastrelor au fost mobilizate în regiune. Prioritizăm eforturile de căutare şi salvare”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat evenimentul de luni drept o catastrofă istorică pentru că bilanțul victimelor este posibil să crească.

Erdogan a spus că 2.818 clădiri s-au prăbușit după primul cutremur, descriindu-l ca fiind "cel mai mare dezastru" din țară din 1939 încoace, când un cutremur puternic a lovit provincia Erzincan din estul țării.

"Toată lumea face eforturi intense, deși sezonul de iarnă, vremea rece și cutremurul care a avut loc în timpul nopții fac lucrurile mai dificile", a declarat el reporterilor într-o conferință de presă la centrul de coordonare a dezastrelor din Turcia, la Ankara, potrivit Reuters.

"Nu știm cât de mare va fi numărul victimelor, deoarece eforturile de ridicare a molozului continuă în mai multe clădiri din zona cutremurului", a adăugat el.

Aproximativ 9.000 de persoane participă la operațiunile de salvare, a precizat Erdogan. NATO, Uniunea Europeană și 45 de țări au anunțat că sunt dispuse să sară în ajutorul Turciei.

Erdogan a precizat că mii de persoane au fost rănite în urma cutremurului, în timp ce operațiunile de salvare continuă, iar 2.470 de persoane au fost salvate din ruinele clădirilor.

Lnur Cevik, un consilier al președintelui Turciei, spune că nu se pune problema resurselor pentru salvarea victimelor cutremurelor, ci faptul că este o „cursă contracronometru” din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Lucrezi împotriva timpului. Condițiile meteorologice nefavorabile și oamenii care se află sub dărâmături... trebuie să-i salvezi înainte ca vremea să se răcească și mai tare, iar acești oameni să moară din cauza frigului”, a declarat oficialul turc într-o intervenție la BBC.

Potrivit CNN, mai mult de zece provincii din sudul Turciei se află până marţi sub avertizări meteorologice de cod galben şi de cod portocaliu de vreme rece.

Aceste avertizări meteorologice, emise pentru ninsori şi vânt, vizează inclusiv provinciile Osmaniye, Kahramanmaras, Adiyaman şi Malatya, afectate puternic de seismele de luni. Peste zece provincii din estul Turciei se află până marţi sub avertizări meteorologice cod galben şi portocaliu de vreme rece, potrivit serviciilor meteorologice de stat din Turcia.

În prezent, temperaturile se situează cu 5 până la 8 grade Celsius sub media obișnuită pentru această perioadă în întreaga regiune lovită de cutremure.

Temperaturile din zona de epicentru al primului cutremur și cel mai puternic, de 7,8 magnitudine, urmează să scadă marți și miercuri.

Primul seism al zilei, unul dintre cele mai puternice din istorie

US Geological Survey a declarat că cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a avut loc la ora locală 04:17 la o adâncime de 17,9 km în apropierea orașului Gaziantep.

Seismologii au declarat că primul cutremur a fost unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată în Turcia. Supraviețuitorii au declarat că a fost nevoie de două minute pentru ca trepidațiile să se oprească.

Douăsprezece ore mai târziu, un al doilea cutremur, care a avut o magnitudine de 7,5, a lovit districtul Elbistan din provincia turcă Kahramanmaras.

Un oficial din cadrul Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că acesta "nu a fost o replică" și că a fost "independent" de cutremurul anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Turcia, #cutremur, #victime, #salvatori, #avertizare, #vreme rea, #ninsori, #vant , #cutremur Turcia