Președintele Turciei compară defăimarea pe social media cu atacurile teroriste. Justificarea extremă pentru restrângerea libertății de exprimare

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 17:55
1820 citiri
Președintele Turciei compară defăimarea pe social media cu atacurile teroriste. Justificarea extremă pentru restrângerea libertății de exprimare
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan FOTO Hepta

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri, 19 octombrie, că anumite ”campanii de defăimare” pe social media sunt echivalente cu un ”atac terorist”, relatează DPA.

Afirmația a fost făcută la o zi după ce a intrat în vigoare o lege care impune pedepse cu închisoarea pentru răspândirea a ceea ce autorităţile consideră ”ştiri false”

”Campaniile de minciuni şi defăimare care vizează interesele ţării noastre, valorile naţiunii noastre, dreptul la viaţa privată a poporului nostru sunt un soi de atac terorist”, le-a spus Erdogan membrilor partidului său la Ankara.

Noua lege privind dezinformarea, adoptată de parlament săptămâna trecută, prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de ”informaţii false” despre securitatea şi ordinea publică a ţării.

Partidele de opoziţie şi grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului au avertizat că legea va duce la o creştere a cenzurii şi la reducerea la tăcere a criticilor înainte de alegerile generale cruciale de anul viitor.

Sentinţa cu închisoarea poate fi mărită cu jumătate dacă informaţia este diseminată prin conturi anonime sau în timpul apartenenţei la un grup interzis.

Social media a devenit o sursă de ”calomnie, ameninţări, şantaj şi pericole” împotriva indivizilor şi a instituţiilor, a argumentat Erdogan, adăugând că legea era o ”necesitate urgentă” pentru a combate ”dezinformarea”.

Ţările europene, precum şi SUA, impun şi ele măsuri similare, a mai spus liderul turc.

Marţi, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut Curţii Constituţionale să suspende cel mai criticat articol din lege, 29, privitor la condamnarea la închisoare.

Legea privind dezinformarea întăreşte controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre puţinele domenii unde regimul său de 20 de ani nu are încă un control, deplin, notează DPA.

De asemenea, aceasta stipulează că firmele din domeniu precum Twitter trebuie să împărtăşească datele utilizatorilor cu autorităţile, ori în caz contrar să fie amendate sau blocate.

Reporteri fără Frontiere clasează Turcia pe locul al 149-lea din 180 de ţări din punctul de vedere al libertăţii presei.

Quarterly Report - Editia 4

Accident pe o autostradă din Turcia: 10 oameni au murit și 40 au fost răniți VIDEO
Accident pe o autostradă din Turcia: 10 oameni au murit și 40 au fost răniți VIDEO
Zece persoane au murit şi 40 au fost rănite, dintre care nouă grav, într-un accident de autocar care a avut loc duminică, la Mersin, în sudul Turciei, au anunţat autorităţile turce,...
Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Putin nu a putut împiedica fenomenul: Noul exod neașteptat al rușilor spre două țări de lângă România
Când războiul din Ucraina provocat de Putin, în februarie 2022 a început, o țară NATO a devenit un adevărat magnet pentru rușii care au fugit din țară de teama mobilizării. Fenomenul pe...
#Turcia, #Recep Tayyip Erdogan, #libertate de exprimare, #defaimare, #social media, #atacuri teroriste , #Turcia