Kizilelma (măr roșu), noua dronă supersonică turcească. Primul prototip, echipat cu un motor de proveniență ucraineană

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 06:49
6408 citiri
Kizilelma (măr roșu), noua dronă supersonică turcească. Primul prototip, echipat cu un motor de proveniență ucraineană
Drona trucească supersonica Kizilema. FOTO Twitter

Producătorul turc de drone de luptă Baykar a prezentat la expoziția TEKNOFEST KARADENİZ de la Samsun un prototip de dronă de atac: Kizilelma (Măr roșu).

Potrivit directorului tehnic al Baykar Teknoloji, Selcuk Bayraktar, Kizilelma este viitorul aviației militare. Este capabil de „manevrare agresivă”, are un sistem dezvoltat de inteligență artificială și are nevoie de o lungime minimă a benzii pentru decolare. Această dronă poate decola ușor de pe puntea unei nave.

Înainte de prezentare, Selchuk Bayraktar a arătat pe Twitter prototipul Kizilelma, care a devenit al doilea model de dronă al companiei. El a scris că inginerii au finalizat acest prototip și l-au pregătit pentru primul zbor.

Kizilelma este considerată o dronă supersonică, cu un motor turboreactor. În prezent se știe că poate transporta 1.500 kg de sarcină utilă (arme, dispozitive etc.). Viteza sa maximă declarată este de 900 km/h. Raza de zbor este de 930 km, iar altitudinea de operare este de 10.668 m. Poate funcționa în aer timp de cinci ore.

Primul zbor al Kizilelma este de așteptat să aibă loc în 2023.

Primul prototip a fost finalizat în iunie 2022, fiind echipat cu un motor de proveniență ucraineană Ivchenko-Progress AI-25TLT care-i asigură o viteză subsonică, iar al doilea prototip este echipat cu un motor AI-322F, care va face ca drona să evolueze la viteze supersonice.

Surse din cadrul industriei de apărare turce au relatat că firma Baykar urmează să lanseze în viitor și o versiune cu două motoare a acestei drone, iar propulsia variantelor supersonice să se realizeze cu ajutorul motoarelor turcești TF-6000, aflate în prezent în stadiu de producție prototip în cadrul companiei TUSAŞ Engine Industries (TEI).

Drona Kizilelma dispune de o geometrie specifică aeronavelor stealth cu o amprentă radar scăzută, poate executa manevre specifice luptei aeriene, precum și atacuri asupra țintelor terestre și navale. Capacitatea dronei de a decola și ateriza automat pe nave cu pista scurtă o recomandă pentru utilizarea pe viitoarea navă amfibie de asalt turcă, TCG Anadolu (L-400).

Industria de apărare autohtonă oferă pentru acest aparat o gamă largă de sisteme de armament ghidate de mare precizie, printre care rachetele aer-aer Gökdoğan și Bozdoğan, rachetele antinavă Çakır, rachetele aer-sol SOM-J, precum și bombele ghidate Teber și Lacin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
O nouă dronă observată de militari în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. Avertismentul Forțelor Aeriene Române
O nouă dronă observată de militari în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. Avertismentul Forțelor Aeriene Române
Forțele Aeriene Române au anunțat joi, 18 aprilie, că o nouă dronă a fost văzută în apropierea Aeroportului ”Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa. Potrivit sursei citate,...
#Turcia, #drona, #supersonica, #kizilema, #Bayraktar , #Turcia