Primarul Istanbulului îl devansează în sondaje pe președintele Recept Erdogan

Marti, 15 Februarie 2022, ora 04:54
3856 citiri
Primarul Istanbulului îl devansează în sondaje pe președintele Recept Erdogan
Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu/ FOTO: sariyersonbaski.com

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, s-a transformat într-o vedetă politică și poate fi un demn competitor al președintelui turc la viitoarele alegeri, scrie „Der Spiegel“.

Guvernul de la Ankara pune bețe în roate primarului Istanbulului pe care Recept Erdogan îl vede ca un rival periculos. „Cererile de împrumut sunt întârziate, ministerele refuză să acorde aprobarea. De doi ani și jumătate nu am primit nici măcar o liră credit de la băncile publice. Dorința guvernului AKP de a se răzbuna pe noi dăunează cetățenilor“, spune edilul într-o întâlnire cu jurnaliști de la „Der Spiegel“.

„Guvernul este îngrijorat că, după Istanbul, va pierde și Turcia”, subliniază İmamoğlu. La acestea se adaugă criza economică ce pune la grea încercare administrația. „Din cauza pandemiei, șomajul a crescut și el, în special în rândul tinerilor – unul din trei din această grupă de vârstă este șomer. Aceasta este o povară grea de suportat pentru familii. Pe parcursul pandemiei, aproximativ 1,2 milioane de gospodării au apelat la noi și au cerut hrană sau ajutor financiar.

Orașul oferă lapte pentru 150.000 de copii, 250.000 de mame de copii mici au solicitat dreptul de a folosi gratuit transportul public – de peste patru sau cinci ori mai mult decât ne așteptam. Și producem mai mult 1,5 milioane de pâini care sunt livrate gratuit așa numita „pâine a poporului”. Când am fost ales în 2019, se distribuiau aproximativ 700.000 de pâini“, spune edilul. Presa pro-guvernamentală vorbește despre „mlaștina datoriilor” a primăriei din Istanbul.

İmamoğlu recunoaște că orașul are datorii externe de 2,5 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari), dar spune că la fel a rambursat datoriile în 2021, o va face și în 2022 și 2023. „Turcia a trebuit să se lupte în mod repetat cu o monedă slabă, dar, ca administrație, nu avem o problemă economică. Suntem mai bine decât guvernul“, spune primarul.

Înainte de 2019, İmamoğlu erat un nimeni politic în Turcia. Dar apoi, el a devenit primarul Istanbulului și a celor 16 milioane de locuitori ai săi ca reprezentant al Partidului Popular Republican (CHP). De atunci, numele său este menționat în mod constant ca un posibil rival al lui Erdogan la alegerile din 2023. Într-adevăr, İmamoğlu ar putea deveni un rival periculos pentru președinte, poate chiar înainte de anul electoral programat. Nu este exclus să se ajungă la alegeri anticipate în mare parte din cauza incapacității guvernului de a controla criza economică a țării.

Erdogan a fost el însuși cândva primarul Istanbulului. Timp de 15 ani consecutivi, metropola a fost condusă de partidul lui Erdogan. Apoi Ekrem İmamoğlu a candidat – și a câștigat – împotriva candidatului lui Erdogan. Faptul că sute de angajați ai administrației din Istanbul sunt anchetați pentru presupuse legături teroriste ar putea fi un semn că președintele îl ia în serios pe primar ca posibil candidat al opoziției.

İmamoğlu este un bărbat destul de discret. La fel ca familia lui Erdogan, el provine de pe coasta Mării Negre, unde natura este sălbatică, iar oamenii sunt conservatori. După ce a studiat administrarea afacerilor, bărbatul acum în vârstă de 51 de ani a preluat responsabilitatea companiei de construcții a familiei sale și a intrat în Partidul Popular Republican în 2008. Inițial s-a concentrat pe politica locală.

Când Erdogan a ajuns la putere în urmă cu 20 de ani, el și partidul său AKP au promis prosperitate. Republica, care era în pragul ruinei financiare la acea vreme, a cunoscut un boom sub conducerea AKP și mulți oameni au luat împrumuturi pentru a cumpăra mașini sau case. Sub Erdogan, a devenit normal să-și asume datorii. Mesajul a fost: Atâta timp cât suntem la conducere, toată lumea va fi prosperă.

Acum, însă, țara are din nou probleme. Lira a scăzut în valoare și multor oameni le este greu să plătească chiar și cumpărăturile. Potrivit unui sondaj al renumitului Institut Metropoll, 76% dintre cei chestionați în ianuarie au dezaprobat politica economică a Turciei. Cu alte cuvinte: Erdoğan nu-și mai îndeplinește promisiunea principală.

Erdogan locuiește într-un palat. İmamoğlu, pe de altă parte, se prezintă ca un modest funcționar public. Potrivit unui alt sondaj, realizat tot de Metropoll, el ar câștiga împotriva lui Erdogan dacă ar candida. Dar İmamoğlu se luptă și cu alte probleme, inclusiv cu întrebarea cum ar trebui să facă față orașul numărului tot mai mare de refugiați din Siria și din alte țări.

Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
Un oraș italian este gata să interzică gustările de la miezul nopții, printre acestea: înghețata și pizza. Autoritățile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă...
#Turcia, #primar, #istanbul, #Ekrem mamo lu, #recept erdogan , #Turcia
Comentarii