Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari, informează vineri AFP.
Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi, potrivit operaţiunilor de vot transmise în direct la televiziune.
Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina.
Finlanda, nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, împarte cea mai lungă graniţă europeană cu Rusia (1.340 kilometri) după Ucraina.
BREAKING:
The Turkish Parliament just voted to approve Finland’s NATO membership application.
276 MPs voted for it, 0 were against.
All 30 NATO member states have now approved it. Finland is certain to join.
NATO expansion just became a fact.
🇹🇷🇫🇮 pic.twitter.com/qOEvjbLpTj
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 30, 2023
Turcia era ultimul membru al Alianţei Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea ţării nordice, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a Suediei. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate faţă de ''teroriştii'' kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki.''Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor'', a precizat vineri preşedintele Erdogan, menţionând cele peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.
În schimb, Turcia încă nu a aprobat încă aderarea Suediei, vecina Finlandei, întrucât Ankara este nemulţumită de atitudinea Stockholmului în privinţa persoanelor pe care Turcia le consideră terorişti.
Cele trei ţări au semnat anul trecut un pact referitor la această temă sensibilă în relaţia dintre ele.
Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc aprobaase în unanimitate proiectul de lege pentru aderarea Finlandei săptămâna trecută. Procesul legislativ din Turcia are loc în contextul în care ţara se pregăteşte pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 14 mai.
Aderarea Finlandei va reprezenta prima extindere a NATO de la aderarea Macedoniei de Nord la Alianţa Nord-Atlantică în 2020.
Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva celor care îi susţin pe militanţii kurzi şi împotriva membrilor reţelei pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Turcia consideră ambele grupuri ca organizaţii teroriste.
Discuţiile dintre Suedia şi Turcia au înregistrat puţine progrese, mai ales în urma mai multor dispute, în principal din cauza protestelor desfăşurate de grupuri pro-kurde la Stockholm.
Departamentul de Stat al SUA a salutat ratificarea aderării Finlandei de către Turcia şi a încurajat Ankara să ratifice rapid şi aderarea Suediei.
"Suedia şi Finlanda sunt amândouă parteneri puternici şi capabili care împărtăşesc valorile NATO şi care vor consolida Alianţa şi vor contribui la securitatea europeană", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
La rândul său, premierul finlandez Sanna Marin a declarat la scurt timp după votul de la Ankara: "Finlanda este alături de Suedia acum şi în viitor şi sprijină cererea sa" de aderare la NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Turcia şi Ungaria să ratifice ambele cereri. Un vot privind candidatura Suediei nu a fost încă programat în Ungaria.