Erdogan, echipă nouă, probleme vechi: Șeful Serviciilor Secrete pus la Externe. Pe cine a numit să îmblânzească inflația

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 22:17
1925 citiri
Erdogan, echipă nouă, probleme vechi: Șeful Serviciilor Secrete pus la Externe. Pe cine a numit să îmblânzească inflația
Președintele Turciei FOTO / Hepta

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat formarea unui nou cabinet după o ceremonie fastuoasă de investire, sâmbătă, marcând începutul celui de-al treilea deceniu la putere cu numiri care sunt menite să sugereze o trecere către o politică economică mai pragmatică şi o diplomaţie solidă.

În discursul de după depunerea jurământului, Erdogan a avut un ton mai unificator decât în timpul campaniei electorale. „În vom accepta pe toți cei 85 de milioane de oameni din Turcia, indiferent de opiniile lor politice, rădăcini sau religie”, a spus el. La ceremonie au fost prezenți 13 șefi de stat, inclusiv președintele venezuelean Nicolas Maduro, președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev, și zeci de premieri din întreaga lume. România a fost reprezentată de ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

O nouă abordare economică?

Remanierile din cabinet, precum și revenirea respectatului economist Mehmet Șimşek în guvern, dau semnalul unei potențiale noi direcții pentru conducerea lui Erdogan. Cei cinci ani precedenți au fost marcați de politici economice mai neortodoxe.

Decizia de a-l numi pe Hakan Fidan, șeful de multă vreme al serviciilor secrete turce, ca ministru de Externe în locul diplomatului Mevlüt Çavuşoğlu indică probabil viitoare potențiale schimbări în stilul relațiilor externe ale Turciei.

Fidan este șeful serviciilor de informații de 13 ani și a avut recent întâlniri la Moscova cu omologii săi ruși, iranieni și sirieni cu privire la conflictul din Siria.

„El este păstrătorul secretelor mele, el este păstrătorul secretelor de stat”, a spus Erdogan despre Fidan.

Yasar Güler, fostul șef de stat major al forțelor armate, a devenit noul ministru al Apărării al Turciei. El l-a înlocuit pe Hulusi Akaraminister care a condus o serie de războaie și intervenții în afara granițelor sub Erdogan. Președintel l-a înlocuit, de asemenea, pe durul ministru de Interne, Suleiman Soyla cu guvernatorul Istanbulului Ali Erlikay.

Decizia lui Erdogan de a-l numi pe Mehmet Şimşek în funcţia de ministru de Finanţe este de aşteptat să calmeze pieţele, întrucât lira turcească a atins un nou minim, tranzacţionându-se în jurul valorii de 21 de lire pentru dolar.

Îmblânzirea inflației

Numirea lui Simsek, împreună cu un potențial nou șef al băncii centrale a Turciei, oferă semne timpurii că Erdogan ar putea fi dispus să renunțe la o parte din controlul său asupra băncii centrale, precum și să parieze pe îmblânzirea inflației.

Unii observatori cred că, deși numirea lui Simsek a fost binevenită, adevăratul test va fi ce politici va urma noul cabinet.

Liam Peach de la Capital Economics a scris că numirea lui Simsek în cabinet dă semne încurajatoare că președintele Erdogan își va atenua politicile economice.

Înainte de introducerea sistemului prezidențial, Șimşek a fost viceprim-ministru al lui Erdogan și ministru de Finanțe. Anterior, a lucrat timp de șapte ani la compania de investiții Merrill Lynch, pentru scurt timp la UBS de pe Wall Street și ca economist șef la Ambasada SUA la Ankara.

Plecarea sa din guvern a marcat, de asemenea, o îndepărtare clară de economia tradițională. Începând cu 2018, Turcia a schimbat patru șefi în fruntea Băncii Centrale. În această perioadă, lira turcească a scăzut brusc, pierzând mai mult de jumătate din valoarea sa față de dolar în doar un an.

Creșterea inflației a venit în tandem cu o criză a costului vieții care a lovit majoritatea cetățenilor Turciei. Grupul de cercetare ENAG a estimat inflația anuală în Turcia la 105,19%, prețurile la alimente crescând semnificativ.

Componența completă a noului guvern al Turciei

Vicepreședinte: Jevdet Yilmaz

Ministrul Justiției: Yilmaz Tunch

Ministrul Familiei și Serviciilor Sociale: Mahinur Ozdemir Göktash

Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Vedat Ishikhan

Ministrul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice: Mehmet Ojaseki

Ministrul Afacerilor Externe: Hakan Fidan

Ministrul Energiei și Resurselor Naturale: Alparslan Bayraktar

Ministrul Tineretului și Sportului: Osman Askin Bak

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor: Mehmet Simsek

Ministrul Afacerilor Interne: Ali Yerlikaya

Ministrul Culturii și Turismului: Mehmet Nuri Ersoy

Ministrul Educației Naționale: Yusuf Tekin

Ministrul Apărării Naționale: Yashar Güler

Ministrul Sănătății: Fahrettin Koca

Ministrul Industriei și Tehnologiei: Mehmet Fatih Kacir

Ministrul Agriculturii și Pădurilor: Ibrahim Yumakli

Ministrul Comerțului: Omer Bolat

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii: Abdulkadir Uraloglu.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
#Turcia, #recept erdogan, #guvern, #ministri, #probleme, #economie, #inflatie , #Turcia