Profesorul Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri, relatează și DailyMail.
Solul Anatoliei s-a deplasat cu cel puțin trei metri după cele mai violente cutremure înregistrate vreodată în Turcia, Cu o magnitudine de 7,8 grade, cutremurul care a avut loc între sud-estul Turciei și nordul Siriei a fost de o mie de ori mai puternic decât cel de la Amatrice în 2016 și de 30 de ori mai puternic decât cel din Irpinia în 1980, urmat de sute de replici, a fost înregistrat de seismografe din întreaga lume, chiar și în îndepărtata Groenlandă, după cum a observat Institutul Geologic Danez.
Cutremurul s-a produs într-o zonă seismică foarte activă, punctul de întâlnire al plăcilor est-anatolia, arabă și africană, prima fiind zdrobită de placa arabă și împinsă spre vest spre Egee. A fost activată una dintre cele două falii majore care traversează Turcia, cea din Anatolia de Sud-Est, care „este una dintre cele mai active din Orientul Mijlociu, alături de cea a Mării Moarte care traversează Siria, Libanul, Israelul și Iordania și care desparte Peninsula Arabă de Africa”, observă președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (Ingv), Carlo Doglioni.
”Ceea ce numim placa arabă (placă tectonică - n.r.) s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”, adăugând că deplasarea este prezentă pe o lățime de aproximativ 100 de mile.
O mare parte din Turcia se află pe placa anatoliană, dar sud-vestul Turciei trece în placa arabă, alături de Siria.
El a dezvăluit că pe cel puțin 150 de kilometri a fost o deplasare de peste trei metri.
”Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur care se numește mare”.
El a mai spus că este ”o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a blocurilor de rocă. Două ”granițe” care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est.”
Profesorul de seismologie, care a făcut sercetări intense în zona mediteraneană, susține că e o ”zonă foarte seismică, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente.
Ar fi un scenariu care are legătură cu mările din jurul Turciei. Evenimentele de acest tip pot fi urmate de evenimente la fel de importante, dacă nu mai importante. S-a întâmplat în Turcia la cutremurul care a lovit țara în 1999.
Ce pot spune este că sunt mișcări care nu se opresc niciodată”, a încheiat Carlo Doglioni.
„Deplasarea de trei metri este o primă estimare”, observă președintele Ingv și măsurători mai precise, „vor fi disponibile de îndată ce vom avea datele satelitare. Momentan avem disponibile doar modele numerice”. Datele sunt așteptate de la Santinelele programului Copernicus, ale Comisiei Europene și ale Agenției Spațiale Europene (ESA) și de la constelația Cosmo Sky-Med, ale Agenției Spațiale Italiene (ASI).
Pah! Vezi tot
ce ar trebui sa invete este... Vezi tot